Vestas præannoncerede resultatet for 2021 i denne uge og fremlagde samtidig lave forventninger til 2022. Meddelelsen var kortfattet, og de negative udmeldinger stod i kø og druknede den eneste positive besked om stigende salgspriser, som på sigt kan give håb for 2023.
Vestas offentliggjorde lidt utraditionelt preliminære tal for 2021 i denne uge, og man fremlagde også en forventning til 2022. Noget man ellers traditionelt har fastholdt som en del af den normale rapportering af årsregnskabet.
EBIT-marginen for 2021 forventes nu kun på 3 procent mod de 4 procent, der ellers blev stillet i udsigt ved nedjusteringen i 3. kvartalsregnskabet i november. De seneste konsensustal lå på 3,7 procent. 2021-omsætningen endte på 15,6 mia. euro nederst i det guidede interval på 15,5-16,5 mia. euro. Dermed forsvinder nogle skalaeffekter, og marginen bliver følgeligt lavere. Den lave omsætning skyldes forsinkelser i installationen af de mange leverancer man traditionelt har i 4. kvartal, og som har været ekstra udfordrende pga. globale forsyningskædeproblemer.
Derudover angiver man, at omkostningsinflationen var højere end ventet, og måske lidt mere usikkerhedsskabende fortsatte garantihensættelserne med at stige. Således blev der hensat hele 4,4 procent for året mod kun 3,5 procent efter de første ni måneder. Det blev dog understreget, at det er de tidligere kendte problemer, der blot er blevet dyrere at udbedre, bl.a. pga. de globale forsyningsproblemer. Man stiler fortsat efter at komme ned på 3 procent igen.
For 2022 lå konsensus for omsætningen omkring 16,9 mia. euro i omsætning med en EBIT-margin på 4,9 procent. Her skuffede Vestas betydeligt med en foreløbig forventning om 15-16,5 mia. euro i omsætning og en EBIT-margin på 0-4 procent. Det er et ganske bredt interval, som tydeligt viser den store usikkerhed, man går ind i 2022 med. Særligt EBIT-marginen må være skuffende, for der er tilsyneladende en reel risiko for et nul-resultat, hvis modvinden er vedholdende.
Modvinden er ikke overraskende omkostningsinflationen i råvarer og komponenter, ligesom transport/logistikudfordringerne ikke kun er prisrelateret, men også kan skabe forsinkelser i produktion og leverancer og dermed mere indirekte have en betydelig margineffekt.
Men ligger der en overraskelse i 2023?
Den positive besked er, at man er kommet igennem med prisforhøjelser. Til gengæld har det sandsynligvis kostet på markedsandelen, for ordreindtaget i 2021 var lidt lavere end i 2020, og for det traditionelt stærke 4. kvartal lå ordreindgangen kun omkring det halve af niveauet året før.
Med tidsgappet mellem ordreindgang og produktion/levering in mente, kan man tage de lange briller på og allerede nu begynde at spekulere om 2023. Forudsætter man, at forsyningskæderne er normaliseret og råvarepriserne faldet igen, ja så er der alt andet lige udsigt til, at Vestas i 2023 kan stå i den helt omvendte situation: Nemlig at man skal levere møller solgt til høje priser, som det efterfølgende er blevet billigere at producere og levere end oprindeligt forudsat. Det er en forsimplet tilgang, men der kan med lidt held være udsigt til et betydeligt bedre 2023.
Indtil videre ser vi tiden lidt an, men konstaterer også, at de dårlige nyheder nu bør være helt ude af sækken.
Steen Albrechtsen
Aktie kurs: 168,00
Kursmål (3 mdr.): 160,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.