Formue

Vestas vinder corona-krisens udskilningsløb

Steen Albrechtsen

mandag 17. august 2020 kl. 7:00

Vestas’ flotte kvartalsregnskab bekræftede langt henad vejen, at forretningen er upåvirket af Corona-krisen på toplinjen, men at det i nogen grad halter med EBIT-marginen. Investorerne ser imidlertid ud til at fokusere tungt på toplinjen hos Vestas, og det rejser et spørgsmål om, hvorvidt en smule fartblindhed er ved at sætte ind?

Omsætningen og aktiviteten i koncernen er høj, og det ses måske klarest ved, at man genopsatte sin forventning til helåret om en omsætning på 14-15 mia. euro. Det skal ses i forhold til det flotte 2019, hvor man nåede 12,1 mia. euro, og 10,1 mia. euro i 2018. Det er en voldsom udvidelse af aktiviteten – og må man antage – en stor stigning i kapacitetsudnyttelsen.

Det burde slå igennem på bundlinjen, men det er ikke tilfældet, for EBIT-marginen for 2020 blev nemlig sænket med 2 procentpoint fra 7-9% til 5-7%. Heraf udgør Covid-19 ekstraudgifter til transport, leverandører, m.v. op mod halvdelen.

Den anden halvdel (og lidt mere) er en engangsgarantihensættelse på 175 mio. euro, som ifølge Vestas relaterer sig til et enkeltstående problem med nogle møllevinger. Hensættelsen kommer oven i den normale hensættelse på ca. 3% af omsætningen, eller omkring 100 mio. euro/kvartal i gennemsnit for de seneste fire kvartaler.

I takt med nye og mere komplicerede produkter har Vestas øget sine løbende garantihensættelser fra et niveau omkring 40-50 mio. euro i kvartalet til de nævnte ca. 100 mio. euro. Særligt i det lys er det ikke betryggende med ekstraregninger svarende til næsten et års hensættelser, hvis man går 1-2 år tilbage.

Det rejser spørgsmålet om garantihensættelserne generelt har været – eller er – for lave. Vestas’ ledelsen afviste naturligvis dette på den lange telefonkonference med henvisning til at hensættelsesprocessen er meget omfattende og gennemarbejdet.

Indtil videre viser aktiekursen, at investorerne ser igennem fingre med den lavere indtjening og i stedet fokuserer på, at omsætningen er stort set upåvirket af Covid-19.

Serviceforretning i top
Serviceforretningen præsterer fortsat flot og vokser stabilt. Omsætningen nåede 505 mio. euro i 2. kvartal, og selvom det kun er omkring 1/6 del af den samlede koncernomsætning (excl. MHI Vestas Off-shore), så var indtjeningsgraden igen helt oppe på 28,5%.

Forventningen til helåret er uændret en EBIT-margin på ca. 25%, og en omsætningsvækst på ca. 7% for divisionen, hvilket betyder, at den i 2020 bør lande lige omkring 2 mia. euro (1.871 mio. i 2019). Særligt omkring serviceforretningen og dens langsigtede perspektiver noterede vi, at over 70% af ordrerne har en løbetid på over 20 år, og at den gennemsnitlige løbetid er 19 år på hele ordreindgangen. Det er med andre ord en solid langsigtet serviceforretning som Vestas er ved at få opbygget, som sandsynligvis er med til at tiltrække investorer.

Vi satte sidst et kursmål på 750, som nu er mere end indfriet. Kursmålet blev sat i starten af februar, hvor Covid-19 endnu i store træk blev set som et isoleret kinesisk problem. Derfor er det oplagt at spørge, hvad der er ændret ved casen nu, som isoleret set kan berettige et løft af kursmålet?

På virksomhedssiden er det egentlig svært at finde direkte håndgribelige positive ændringer, men det styrker tilliden til selskabet og koncernen, at man ser ud til at styre relativt sikkert igennem Covid-19. I modsat retning trækker de øgede garantihensættelser og den lavere margin. Der er også tilkommet ekstra omkostninger til Covid-19 og større usikkerhed på en række områder, ligesom EBIT-marginen for 2020 også bliver lavere end oprindelig forventet.

Vestas vinder Covid-19 udskilningsløb
Skal man finde argumenter for løft af kursmål er man nødt til at løfte blikket endnu mere og kigge udenfor virksomheden. Covid-19 krisen har sat gang i et udskilningsløb, som principielt har delt aktiemarkederne i to. Der er de selskaber, der trives og klarer corona i god stil, og derfor har vækstudsigterne i behold, og så er der alle de andre med usikkerhed og stor nedgang.

Vestas bekræftede med kvartalsregnskabet og den genoptagede omsætningsforventning til 2020, at forretningen kører videre, og at vækstudsigterne er bevaret – og nok også forbedret, da der f.eks. er udsigt til at en lang række af de økonomiske genopretningspakker, der er på tegnebrættet hos regeringer verden over, vil indeholde et stort element af klima og bæredygtighed. Og dermed er der basis for en langsigtet og stabil væksthistorie, som også underbygges af den fortsatte udvidelse af serviceforretningen.

Ikke overraskende har analytikerne over en bred kam løftet kursmålene efter regnskabet. Nogle mere end andre, og nogle markant mere end andre. Flere har krydset den ”magiske” grænse på 1.000. Et så markant og bredt løft er ofte selvforstærkende, og selvom aktien allerede er steget flot forud for og efter regnskabet, så ligner det unægteligt en aktie med stærkt momentum, som er på vej mod 1.000, hvis blot aktiemarkedet som helhed arter sig nogenlunde.

Vi sætter et kursmål på 1.000, og tilføjer at Vestas ligner en aktie, hvor det måske snart fra en risikovinkel kan betale sig at tage en puster på sidelinjen og se tiden an. Allerede inden det flotte regnskab var der en forventning om en EBIT-margin på omkring 9% for de kommende tre år.

Hvis investorernes tvivl herpå eller på den stabile salgspris stiger, så kan det gå stærkt ned igen. Her behøver man blot at konsultere Vestas’ historiebøger, for at se hvad en vending i momentum betyder. Dette skal blot ses som en lille advarsel eller reminder om ikke at blive fartblind, og der kan kurs 1.000 skiltet være et oplagt pejlemærke.

Børskurs på analysetidspunktet 930,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 1000,00

Læs tidligere analyser af Vestas her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Finans

Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision

Tema om revisionsfirmaer del 2: Selvom antallet af danske selskaber, der fravælger revision, er markant stigende, stiger antallet af kunder hos de fleste store revisionsfirmaer alligevel, viser data fra…
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien

Seneste nyt

Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Formue

SAS aktien stiger 16 % torsdag, vi ser fortsat en højere ny balancepris

Torsdag 11:00. Efter en positiv analyse fra HSBC torsdag morgen med nyt kursmål på 1,28 DDK for SAS-akier, kom der ny luft. ØU opdatererer analse i weekenden, hvor vi…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde

Seneste nyt

Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X