Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Vestas vinder corona-krisens udskilningsløb

Steen Albrechtsen

mandag 17. august 2020 kl. 7:00

Vestas’ største problemer er selvskabte

Vestas’ flotte kvartalsregnskab bekræftede langt henad vejen, at forretningen er upåvirket af Corona-krisen på toplinjen, men at det i nogen grad halter med EBIT-marginen. Investorerne ser imidlertid ud til at fokusere tungt på toplinjen hos Vestas, og det rejser et spørgsmål om, hvorvidt en smule fartblindhed er ved at sætte ind?

Omsætningen og aktiviteten i koncernen er høj, og det ses måske klarest ved, at man genopsatte sin forventning til helåret om en omsætning på 14-15 mia. euro. Det skal ses i forhold til det flotte 2019, hvor man nåede 12,1 mia. euro, og 10,1 mia. euro i 2018. Det er en voldsom udvidelse af aktiviteten – og må man antage – en stor stigning i kapacitetsudnyttelsen.

Det burde slå igennem på bundlinjen, men det er ikke tilfældet, for EBIT-marginen for 2020 blev nemlig sænket med 2 procentpoint fra 7-9% til 5-7%. Heraf udgør Covid-19 ekstraudgifter til transport, leverandører, m.v. op mod halvdelen.

Den anden halvdel (og lidt mere) er en engangsgarantihensættelse på 175 mio. euro, som ifølge Vestas relaterer sig til et enkeltstående problem med nogle møllevinger. Hensættelsen kommer oven i den normale hensættelse på ca. 3% af omsætningen, eller omkring 100 mio. euro/kvartal i gennemsnit for de seneste fire kvartaler.

I takt med nye og mere komplicerede produkter har Vestas øget sine løbende garantihensættelser fra et niveau omkring 40-50 mio. euro i kvartalet til de nævnte ca. 100 mio. euro. Særligt i det lys er det ikke betryggende med ekstraregninger svarende til næsten et års hensættelser, hvis man går 1-2 år tilbage.

Det rejser spørgsmålet om garantihensættelserne generelt har været – eller er – for lave. Vestas’ ledelsen afviste naturligvis dette på den lange telefonkonference med henvisning til at hensættelsesprocessen er meget omfattende og gennemarbejdet.

Indtil videre viser aktiekursen, at investorerne ser igennem fingre med den lavere indtjening og i stedet fokuserer på, at omsætningen er stort set upåvirket af Covid-19.

Serviceforretning i top
Serviceforretningen præsterer fortsat flot og vokser stabilt. Omsætningen nåede 505 mio. euro i 2. kvartal, og selvom det kun er omkring 1/6 del af den samlede koncernomsætning (excl. MHI Vestas Off-shore), så var indtjeningsgraden igen helt oppe på 28,5%.

Forventningen til helåret er uændret en EBIT-margin på ca. 25%, og en omsætningsvækst på ca. 7% for divisionen, hvilket betyder, at den i 2020 bør lande lige omkring 2 mia. euro (1.871 mio. i 2019). Særligt omkring serviceforretningen og dens langsigtede perspektiver noterede vi, at over 70% af ordrerne har en løbetid på over 20 år, og at den gennemsnitlige løbetid er 19 år på hele ordreindgangen. Det er med andre ord en solid langsigtet serviceforretning som Vestas er ved at få opbygget, som sandsynligvis er med til at tiltrække investorer.

Vi satte sidst et kursmål på 750, som nu er mere end indfriet. Kursmålet blev sat i starten af februar, hvor Covid-19 endnu i store træk blev set som et isoleret kinesisk problem. Derfor er det oplagt at spørge, hvad der er ændret ved casen nu, som isoleret set kan berettige et løft af kursmålet?

På virksomhedssiden er det egentlig svært at finde direkte håndgribelige positive ændringer, men det styrker tilliden til selskabet og koncernen, at man ser ud til at styre relativt sikkert igennem Covid-19. I modsat retning trækker de øgede garantihensættelser og den lavere margin. Der er også tilkommet ekstra omkostninger til Covid-19 og større usikkerhed på en række områder, ligesom EBIT-marginen for 2020 også bliver lavere end oprindelig forventet.

Vestas vinder Covid-19 udskilningsløb
Skal man finde argumenter for løft af kursmål er man nødt til at løfte blikket endnu mere og kigge udenfor virksomheden. Covid-19 krisen har sat gang i et udskilningsløb, som principielt har delt aktiemarkederne i to. Der er de selskaber, der trives og klarer corona i god stil, og derfor har vækstudsigterne i behold, og så er der alle de andre med usikkerhed og stor nedgang.

Vestas bekræftede med kvartalsregnskabet og den genoptagede omsætningsforventning til 2020, at forretningen kører videre, og at vækstudsigterne er bevaret – og nok også forbedret, da der f.eks. er udsigt til at en lang række af de økonomiske genopretningspakker, der er på tegnebrættet hos regeringer verden over, vil indeholde et stort element af klima og bæredygtighed. Og dermed er der basis for en langsigtet og stabil væksthistorie, som også underbygges af den fortsatte udvidelse af serviceforretningen.

Ikke overraskende har analytikerne over en bred kam løftet kursmålene efter regnskabet. Nogle mere end andre, og nogle markant mere end andre. Flere har krydset den ”magiske” grænse på 1.000. Et så markant og bredt løft er ofte selvforstærkende, og selvom aktien allerede er steget flot forud for og efter regnskabet, så ligner det unægteligt en aktie med stærkt momentum, som er på vej mod 1.000, hvis blot aktiemarkedet som helhed arter sig nogenlunde.

Vi sætter et kursmål på 1.000, og tilføjer at Vestas ligner en aktie, hvor det måske snart fra en risikovinkel kan betale sig at tage en puster på sidelinjen og se tiden an. Allerede inden det flotte regnskab var der en forventning om en EBIT-margin på omkring 9% for de kommende tre år.

Hvis investorernes tvivl herpå eller på den stabile salgspris stiger, så kan det gå stærkt ned igen. Her behøver man blot at konsultere Vestas’ historiebøger, for at se hvad en vending i momentum betyder. Dette skal blot ses som en lille advarsel eller reminder om ikke at blive fartblind, og der kan kurs 1.000 skiltet være et oplagt pejlemærke.

Børskurs på analysetidspunktet 930,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 1000,00

Læs tidligere analyser af Vestas her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank