Formue

Vestas vinder corona-krisens udskilningsløb

Steen Albrechtsen

mandag 17. august 2020 kl. 7:00

Vestas’ flotte kvartalsregnskab bekræftede langt henad vejen, at forretningen er upåvirket af Corona-krisen på toplinjen, men at det i nogen grad halter med EBIT-marginen. Investorerne ser imidlertid ud til at fokusere tungt på toplinjen hos Vestas, og det rejser et spørgsmål om, hvorvidt en smule fartblindhed er ved at sætte ind?

Omsætningen og aktiviteten i koncernen er høj, og det ses måske klarest ved, at man genopsatte sin forventning til helåret om en omsætning på 14-15 mia. euro. Det skal ses i forhold til det flotte 2019, hvor man nåede 12,1 mia. euro, og 10,1 mia. euro i 2018. Det er en voldsom udvidelse af aktiviteten – og må man antage – en stor stigning i kapacitetsudnyttelsen.

Det burde slå igennem på bundlinjen, men det er ikke tilfældet, for EBIT-marginen for 2020 blev nemlig sænket med 2 procentpoint fra 7-9% til 5-7%. Heraf udgør Covid-19 ekstraudgifter til transport, leverandører, m.v. op mod halvdelen.

Den anden halvdel (og lidt mere) er en engangsgarantihensættelse på 175 mio. euro, som ifølge Vestas relaterer sig til et enkeltstående problem med nogle møllevinger. Hensættelsen kommer oven i den normale hensættelse på ca. 3% af omsætningen, eller omkring 100 mio. euro/kvartal i gennemsnit for de seneste fire kvartaler.

I takt med nye og mere komplicerede produkter har Vestas øget sine løbende garantihensættelser fra et niveau omkring 40-50 mio. euro i kvartalet til de nævnte ca. 100 mio. euro. Særligt i det lys er det ikke betryggende med ekstraregninger svarende til næsten et års hensættelser, hvis man går 1-2 år tilbage.

Det rejser spørgsmålet om garantihensættelserne generelt har været – eller er – for lave. Vestas’ ledelsen afviste naturligvis dette på den lange telefonkonference med henvisning til at hensættelsesprocessen er meget omfattende og gennemarbejdet.

Indtil videre viser aktiekursen, at investorerne ser igennem fingre med den lavere indtjening og i stedet fokuserer på, at omsætningen er stort set upåvirket af Covid-19.

Serviceforretning i top
Serviceforretningen præsterer fortsat flot og vokser stabilt. Omsætningen nåede 505 mio. euro i 2. kvartal, og selvom det kun er omkring 1/6 del af den samlede koncernomsætning (excl. MHI Vestas Off-shore), så var indtjeningsgraden igen helt oppe på 28,5%.

Forventningen til helåret er uændret en EBIT-margin på ca. 25%, og en omsætningsvækst på ca. 7% for divisionen, hvilket betyder, at den i 2020 bør lande lige omkring 2 mia. euro (1.871 mio. i 2019). Særligt omkring serviceforretningen og dens langsigtede perspektiver noterede vi, at over 70% af ordrerne har en løbetid på over 20 år, og at den gennemsnitlige løbetid er 19 år på hele ordreindgangen. Det er med andre ord en solid langsigtet serviceforretning som Vestas er ved at få opbygget, som sandsynligvis er med til at tiltrække investorer.

Vi satte sidst et kursmål på 750, som nu er mere end indfriet. Kursmålet blev sat i starten af februar, hvor Covid-19 endnu i store træk blev set som et isoleret kinesisk problem. Derfor er det oplagt at spørge, hvad der er ændret ved casen nu, som isoleret set kan berettige et løft af kursmålet?

På virksomhedssiden er det egentlig svært at finde direkte håndgribelige positive ændringer, men det styrker tilliden til selskabet og koncernen, at man ser ud til at styre relativt sikkert igennem Covid-19. I modsat retning trækker de øgede garantihensættelser og den lavere margin. Der er også tilkommet ekstra omkostninger til Covid-19 og større usikkerhed på en række områder, ligesom EBIT-marginen for 2020 også bliver lavere end oprindelig forventet.

Vestas vinder Covid-19 udskilningsløb
Skal man finde argumenter for løft af kursmål er man nødt til at løfte blikket endnu mere og kigge udenfor virksomheden. Covid-19 krisen har sat gang i et udskilningsløb, som principielt har delt aktiemarkederne i to. Der er de selskaber, der trives og klarer corona i god stil, og derfor har vækstudsigterne i behold, og så er der alle de andre med usikkerhed og stor nedgang.

Vestas bekræftede med kvartalsregnskabet og den genoptagede omsætningsforventning til 2020, at forretningen kører videre, og at vækstudsigterne er bevaret – og nok også forbedret, da der f.eks. er udsigt til at en lang række af de økonomiske genopretningspakker, der er på tegnebrættet hos regeringer verden over, vil indeholde et stort element af klima og bæredygtighed. Og dermed er der basis for en langsigtet og stabil væksthistorie, som også underbygges af den fortsatte udvidelse af serviceforretningen.

Ikke overraskende har analytikerne over en bred kam løftet kursmålene efter regnskabet. Nogle mere end andre, og nogle markant mere end andre. Flere har krydset den ”magiske” grænse på 1.000. Et så markant og bredt løft er ofte selvforstærkende, og selvom aktien allerede er steget flot forud for og efter regnskabet, så ligner det unægteligt en aktie med stærkt momentum, som er på vej mod 1.000, hvis blot aktiemarkedet som helhed arter sig nogenlunde.

Vi sætter et kursmål på 1.000, og tilføjer at Vestas ligner en aktie, hvor det måske snart fra en risikovinkel kan betale sig at tage en puster på sidelinjen og se tiden an. Allerede inden det flotte regnskab var der en forventning om en EBIT-margin på omkring 9% for de kommende tre år.

Hvis investorernes tvivl herpå eller på den stabile salgspris stiger, så kan det gå stærkt ned igen. Her behøver man blot at konsultere Vestas’ historiebøger, for at se hvad en vending i momentum betyder. Dette skal blot ses som en lille advarsel eller reminder om ikke at blive fartblind, og der kan kurs 1.000 skiltet være et oplagt pejlemærke.

Børskurs på analysetidspunktet 930,00

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 1000,00

Læs tidligere analyser af Vestas her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]