Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Viruskrisen udløser nyt DFDS-potentiale i 2021

Morten Sørensen

tirsdag 12. januar 2021 kl. 7:26

Viruskrisen har udløst omstruktureringer samt en drastisk effektiviseringskur med 800 fyringer i DFDS. Rederiet har været hårdt ramt af Covid-19, men når passagererne vender tilbage, kan det give et løft til et helt nyt højere indtjeningsniveau.

2021 kan blive året, hvor indtjeningen i DFDS stiger til et nyt niveau. CEO Torben Carlsen og CFO Karina Deacon har især i 3. kvartal skåret hårdt til, efter at de tidligere i år har gennemført gennemgribende strukturændringer i DFDS. Ændringerne er umiddelbart udløst af viruskrisen, men kan i de kommende år løfte effektivitet og indtjeningsevne til et markant højere niveau.

DFDS er et af de selskaber, hvis omsætning er hårdt ramt af viruskrisen. Omsætningen er i 3. kvartal faldet til 3,6 mia. kr. fra 4,5 mia. kr. i samme periode af 2019, mens EBITDA er faldet til 846 mio. kr. fra 1195 mio. kr. Passagertrafikken var med et fald på 71 procent hårdt ramt. Men fragt- og logistikvirksomheden opnåede faktisk et EBITDA 126 mio. kr. højere end i 3. kvartal 2019 med omtrent uændret volumen.

Den 23. oktober blev forventningen til årsresultatet løftet til 2,5-2,7 mia. kr. fra tidligere 2,2-2,5 mia. kr. Årsforventningen indeholder kun et meget lille bidrag fra passagertransporten. Men Torben Carlsen understregede, at situationen nu ser lysere og mere stabil ud for DFDS end ventet tidligere på året.

Effektivisering løfter nu mærkbart
Det er dog især effektiviseringerne, der er iøjnefaldende. DFDS har i 3. kvartal nedbragt antallet af ansatte med 800, og ikke kun med de 650, der var varslet i halvårsmeddelelsen. Nu er medarbejdertallet nede på omkring 7800 mod et gennemsnit på 8300 i de første ni måneder 2020 og i 2019.

Karina Deacon lod efter kvartalsmeddelelsen forstå, at rederiet også på længere sigt – når passagermarkedet løfter sig igen – vil kunne klare sig med et væsentligt lavere antal ansatte end tidligere. DFDS har i 2. halvår varigt forenklet sin struktur, herunder serviceniveauet på passagerfærgerne. Når passagertallet igen stiger, går rederiet ud fra, at passagererne i højere grad vil være interesserede i ren transport end i bredere service- og underholdningsydelser.

Effektiviseringen har også forenklet forretningsstrukturen i fragtaktiviteterne, styrket det kommercielle fokus og markant ændret salgsorganisationen mellem logistik- og fragtdivisionerne. DFDS er dog fortsat omgivet af betydelig usikkerhed. Udover usikkerheden og Covid-19, om hvornår og i hvilket omfang passagererne kommer igen, vil DFDS blive stærkt påvirket af Brexit.

Transport over Den Engelske Kanal står for 15-20 procent af DFDS’s omsætning, og her har rederiet taget markedsandele i 2020. Fragtmængderne understøttes desuden af lageropbygning i Storbritannien forud for B. Det kan betyde, at trafikken falder igen på dette marked – måske med op til 10 procent – i 1. kvartal 2021.

På den anden side åbner Brexit også nye forretningsmuligheder. Toldfrit salg på færgerne er en af dem. Desuden mærker DFDS en så betydelig efterspørgsel efter fremtidig bistand med toldklarering, at dette bliver en helt ny forretningsaktivitet.

Fortsat usikkerhed
Der er fortsat usikkerhed om DFDS. Billedet af et mere effektivt rederi, der kan løfte indtjeningen til et helt nyt niveau efter viruskrisen, har i ugerne efter udsendelsen af kvartalsmeddelelsen ikke helt overbevist investorerne. Torben Carlsens signaler om, at bankernes covenants ikke udelukker nogen af de virksomhedsopkøb, som DFDS måtte pønse på i en generelt svækket europæisk færgebranche, kan også skabe lidt usikkerhed.

Der er en likviditet på 4,2 mia. kr. til rådighed, heraf 3,6 mia. kr. på uudnyttede kreditlinjer. DFDS har haft held med sine større opkøb, senest i Middelhavet, og egenkapitalandelen på 39 procent er solid. Men en nettorentebærende gæld, der ved udgangen af september lå på 4,4 gange EBITDA, maner i sig selv til en vis forsigtighed.

DFDS-aktien er steget fra de cirka 240, som den lå på inden opjusteringen af årsforventningen den 23. oktober, men før viruskrisen brød ud var niveauet over 300. DFDS udgør dermed en undtagelse i forhold til bl.a. Mærsk og DSV Panalpina, der i dag noteres 30-40 procent højere end ved årets begyndelse.

Morten A. Sørensen

Aktuel krus 276,80

Kursmål(6 måneder) 233,00

Læs tidligere analyser af DFDS her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank