Ledelse

Årets bestyrelsesformand: Lars S. Rasmussen fra Coloplast

Morten W. Langer

fredag 15. maj 2020 kl. 17:59

I dette års Rating af Bestyrelsesformændene i de 50 største danske børsselskaber er der store omrokeringer og flere overraskelser: DSV’s afgåede formand Kurt Larsen, som de seneste år har været en suveræn vinder, har fået en værdig aftager. Novo Nordisks formand indtager efter nogle års tilløb i år igen en topposition i dette års rating. Læs hvordan 30 analytikere vurderer de danske bestyrelsesformænd, og hvem der går frem, og hvem der går tilbage.

Økonomisk Ugebrevs Rating 2020 af de bedste bestyrelsesformænd byder i år på en nyskabelse i toppen af ranglisten: De seneste års ubetingede triumf til DSV ved både at vinde ratingkåringerne af den bedste CEO, CFO og formand bliver i år brudt. Ja, DSV’s CEO og CFO er igen i år løbet af med guldpokalen. Men i år må transportkoncernens nye bestyrelsesformand, professor Thomas Plenborg, tage til takke med en flot andenplads, efter han har afløst legendariske Kurt Larsen, der gennem en menneskealder har været mr. DSV.

Thomas Plenborg fra CBS, med akademikerbaggrund, blander sig i feltet af meget dygtige og erfarne erhvervsfolk. Det er klart, at det giver ekstra guldstøv at være hos DSV, men det er også en anerkendelse fra analytikere og porteføljeforvaltere, at de tildeler ham denne flotte placering. Nu skal Thomas Plenborg blot de næste år bevise, at han kan leve op til værdigheden. Men det bliver på ingen måde en let tid for finansieringsprofessoren, der både skal stå i spidsen for en kæmpe fusionsproces og en verdensomspændende krise, der også har ramt DSV. Læs også interview med Thomas Plenborg i dette tema.

Flere bestyrelsesformænd har i dette års rating taget solide hop frem af ranglisten til en placering i topgruppen. Novo Nordisks Helge Lund har de første to år som formand placeret sig mådeholdent som nummer 21 og nummer 16, efter han overtog formandsposten i 2018. Novo Nordisk synes at rykke stille og roligt fremad mod tidligere tiders storhed, og det har også smittet af på analytikernes vurdering af Helge Lund i år. Han springer frem til en flot delt tredjeplads, sammen med Peter Schütze fra SimCorp. Han debuterede som formand for selskabet i sidste års formandsrating som nummer elleve.

8964c2546458925795c2025d8cb41bdae138e19c

Stort spring frem for Walther Thygesen
Royal Unibrews formand Walther Thygesen hopper frem til en femteplads fra en placering som nummer 18 sidste år. Det næststørste danske bryggeri har suspenderet forventningerne, som så mange andre, og påpeget at salget på restauranter og barer ikke bliver som forventet på grund af nedlukningen. Men analytikerne synes at belønne informationskvaliteten under krisen. Læs også interview med Walther Thygesen i dette tema.

Martin Krogh Pedersen er ikke noget særlig kendt navn i dansk erhvervsliv. Men analytikerne giver ham alligevel en placering som sjettebedste bestyrelsesformand, samme placering som sidste år. Han er formand i Ringkjøbing Landbobank, som er under reel ledelse af CEO John Fisker. Landbobanken har historisk haft meget magtfulde topchefer, men også meget dygtige topchefer, og så er det måske ok. Bestyrelsesformanden giver sikkert lang snor til John Fisker, men det er positivt, at formanden i hvert fald ikke er i lommen på bankdirektøren. Formanden ejer et investeringsselskab med en egenkapital på 260 mio. kr., så han er ikke afhængig af lån i banken, som mange bestyrelsesmedlemmer i danske banker ellers er.

Niels Jacobsen, bestyrelsesformand for Jeudan, rykker frem på ranglisten, til en placering som nummer syv mod en 13. plads sidste år. Pladsen deler han med Vestas’ Bert Norberg, der flytter ned fra en andenplads sidste år. Generelt har det seneste år været udfordrende for de store vindmølleproducenter, med et betydeligt prispres og lavere marginaler. Vestas er kommet betydeligt bedre gennem vanskelighederne end de nære konkurrenter, men aktiekursen ligger på nogenlunde samme leje som for ét år siden.

Årets etter, Lars Rasmussen fra Coloplast, indtager også en plads som nummer elleve som formand for Lundbeck, hvilket er en fremgang fra nummer 32 sidste år. Den store medicinalkoncern har været gennem nogle år med tumult, efter at den tidligere CEO Kaare Schultz pludselig forlod koncernen til fordel for israelske Teva.

Han forlod et selskab, som havde boostet bundlinjen med besparelser, men hvor der viste sig ikke at være oplagte afløsere for de produkter, som løb af patent. Lundbeck har siden fået en ny CEO og er startet med mere aggressive opkøb for at udfylde hullet, og det er også senest blevet belønnet af analytikerne og porteføljemanagerne. Faktisk er Lars Rasmussen også formand for Ambu, hvor han efter afløsning af Jens Bager sidste år, kommer ind som nummer 15 med en bedømmelse lidt over middel. Måske sidder det fortsat i analytikerne, at de med Ambu har været gennem en meget urolig periode med skift af CEO, formand og massiv kritik af en flagrende informationspolitik. Jens Bager fik sidste år en placering som nummer 42 mod en ottendeplads året før. Ambu ser dog ud til at komme stærkt igen, efter en relancering af den amerikanske salgsstrategi, som virkelig ser ud til at give pote. Senest med en opjustering af årsforventningen til overskuddet.

Hos flere af de store danske erhvervsikoner får bestyrelsesformanden en middelkarakter, altså hverken ringe eller særligt godt. Blandt dem er formanden for A.P. Møller-Mærsk, Jim Hagemann Snabe, der dog rykker frem til en 22. plads mod sidste års placering som nummer 40. Overordnet synes der fortsat at være en vis skepsis omkring rederikoncernens nye strategi med dør-til-dør levering for kunderne. Logistikforretningen, som skal sørge for det sidste stykke ud til kunderne, er ikke vokset nævneværdigt de seneste år, og den aktuelle krise har heller ikke hjulpet på tingene, selvom bunkerpriserne er faldet markant.

Flere af sidste års bundskrabere ligger også i år svagt placeret. Gengangere er blandt andet bestyrelsesformændene for Sydbank, Jyske Bank og Alm. Brand Bank. Med på bankholdet er i år også Danske Banks formand Karsten Dybvad, som rykker fra en plads som nummer 27 sidste år til en 48. plads i år. Men kan ikke ligefrem kalde det en opbakning til den strategi, som bankens bestyrelse har valgt, som jo indebærer en flerårig meget kostbar oprydning, som hårdt belaster lønsomheden. Håbet er, at Danske Bank kommer ud på den anden side som en ny bank. Mere effektiv, mere kundefokuseret og med en stærk compliance. Men usikkerheden om udfaldet af projektet er stadig stor.

Som en ny på næstsidstepladsen kommer ISS’ formand Lord Allen of Kensington, der dratter ned fra en placering som nummer 31 sidste år. Servicekoncernens skuffende indtjeningsudvikling og strategiske slingrekurs koster virkelig dyrt på tillidskontoen. Økonomisk Ugebrev har som et særspørgsmål spurgt analytikerne om, hvordan de ser på behovet for eventuelle ledelsesudskiftninger. Kun én ud af 20 mener, at både CEO og formand skal fortsætte arbejdet. 40 procent siger ved ikke. Til gengæld vurderer 20 procent af respondenterne, at de begge bør udskiftes, andre 20 procent at CEO Jeff Gravenhorst bør udskiftes, og andre 15 procent at formanden alene bør sættes af.

Bang & Olufsens bestyrelsesformand Ole Andersen indtager i år en suveræn bundplacering, og det er måske ikke overraskende i forhold til de seneste års strategiske slingerkurs, og manglende eksekvering på en ny salgs- og distributionsstrategi, og hvor de to brands, B&O Play og Bang & Olufsen blev lagt sammen. Det kostede den tidligere CEO jobbet, og senest er selskabet blevet hårdt ramt af COVID-19, hvilket i sidste uge udløste en melding om, at selskabet nu henter 400 mio. kr. i ny kapital bakket op af de store aktionærer, idet alternativet nok var en konkurs. Generelt har de fleste formænd fået en ringere bedømmelse end sidste år, men da der næsten er sket en parallelforskydning for alle formændene, er der flyttet meget på rangfølgen. I årets undersøgelse har vi stillet et særspørgsmål om, hvorvidt det forventes at bestyrelsesformanden i lyset af den aktuelle krise ”er mere kommunikerende og synlig, for at klargøre selskabets retning og strategiske overvejelser?”

Til dette spørgsmål svarer 32 procent ”i meget høj grad” og 27 procent svarer ”i nogen grad”. De svageste placeringer i årets formandsrating kan altså også være påvirket af, i hvor høj grad formanden har været synlig, ikke mindst for de hårdest ramte selskaber.

D4deac159feb8afd1a6e613a10b35ef393fa82ae

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet

Garanterne for at selskaberne på First North skal sikre, at selskaberne lever op til fondsbørsens krav og efter børsnoteringen overholder spillereglerne på børsmarkedet. Men rådgiverne er ikke godkendt af…
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Danske investorer sætter støtte til amerikanske politikere på dagsordenen
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow

Seneste nyt

Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Finans

Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona

Kapitalfonde har i den grad kastet sig over nye opkøb med fokus på den digitale økonomi, som har fået et gevaldigt skub fremad under coronakrisen. Ejerne bag porteføljeselskaberne, der…

Aktuel artikelserie

KlimaBarometer for Dansk Økonomi

KlimaBarometeret er en konjunkturindikator, der følger bæredygtige udvikling i Danmark. Barometeret viser udviklingen på baggrund af tre underliggende indikatorer: 1: Bæredygtig Forbrugeradfærd, 2: Den Grønne Energiomstilling og 3: Investeringer i Klima og Miljø. Barometeret sammenlignes

Andre artikelserier

KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde

Seneste nyt

Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X