Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Aarsleff-formand anerkendes for resultater. Men nu bliver det svært

Sten Thorup Kristensen

torsdag 23. juni 2022 kl. 12:00

Målt på markedsværdi er entreprenørkoncernen ikke nogen sværvægter på fondsbørsen. Men dem, der ejer aktien, har haft grund til at glæde sig over kursstigninger og udbytter, og formanden Ebbe Malte Iversen indtager i år førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs årlige Formandsrating. Den kommende tid vil vise, om han og ledelsen formår at holde driftsmarginalen oppe under mere vanskelige markedsforhold.

En minister sagde engang noget fyndigt om, at næst efter seksualdriften er jernbanedriften det sværeste at styre. Skulle man fuldføre en top tre, kunne man tage bygge- og anlægsbranchen med. Her er konkurser hyppige, både blandt store og små, og et andet klassisk fænomen er, at virksomhederne hverken tjener penge under lavkonjunktur, hvor opgaverne er få, eller under højkonjunktur, hvor det er svært at styre omkostningerne.

En undtagelse fra dette billede er Per Aarsleff, der kommer fra et udgangspunkt som anlægsvirksomhed, men som i dag også har byggeri i sortimentet, og som nu er landets største i branchen. EBIT-marginen er over fem år stille og roligt vokset fra 3,4 til 4,4 procent. Det lyder ikke af meget. Men det er nok til, at Per Aarsleff-aktien er en solid udbytteaktie, samtidig med at der er penge til overs til at booste aktiekursen gennem aktietilbagekøb.

Aktiemarkedet kvitterer i år med en førsteplads i formandsratingen til Ebbe Malte Iversen, der er formand på tredje år, og som gennem 19 år forinden var adm. direktør. For Ebbe Malte Iversen hænger det hele sammen, fordi de menige aktionærer accepterer, at hovedaktionæren, Per og Lise Aarsleffs Fond, sidder på magten gennem sine A-aktier.

God kontakt til ejerne
”Vi lægger vægt på god kontakt til vores ejere. Især de ejere, der er der lang tid. Vi mener, vi skal tjene de langsigtede ejeres interesser. Men vi lægger bestemt også vægt på de input, vi får fra andre aktionærer. Når det gælder institutionelle investorer, har de meget viden, og vi lytter og lærer. Det er vigtigt for os at vide, hvordan de tænker, og det samme gælder private investorer. Men efterfølgende er det selskabets ledelse, der træffer beslutningerne, og som står til ansvar for dem”, siger Ebbe Malte Iversen, der fremhæver kontinuitet som målsætning i kommunikationen med aktiemarkedet. F.eks. skal en tilspidset situation, som under coronaen, ikke i sig selv udløse en byge af budskaber.

Snart kan der igen blive behov for ledelsen og hovedaktionærens faste greb om rorpinden, for alt tyder på, at vi er på vej ind i en nedtur for byggeriet. Eksterne investorer kan måske blive ramt af panik, men i byggebranchen har man prøvet pludselige opbremsninger i markedet før.

Deja vu over de aktuelle begivenheder
”Der er en smule deja vu over mange af de ting, der sker lige nu. Corona kom som en tyv om natten, men på den anden side er det allerede nu noget, vi siger ’det var dengang’ om. Det, vi står i nu, med kraftige prisstigninger på materialer, er mere ovre i den kategori, som er set før. Det har givet mange nye risici på kort og også lidt længere sigt. Men i kølvandet på disse forandringer opstår også nye muligheder”, siger han.

Han har ikke noget fast bud på, hvor dyb nedturen bliver, og måske vil den for netop Per Aarsleffs vedkommende mest vise sig at være en krusning på overfladen.

”Der er nogle meget væsentlige investeringer i forbindelse med den grønne omstilling på vej. Herunder sikkert også noget, som vi ikke har set endnu. Det er jo også en slags livsfilosofi i vores firma. Vi kan prøve at analysere og gætte på, hvordan forholdene vil være om fem eller ti år. Men vi gætter næsten altid forkert. Moralen i den erkendelse er, at vi er nødt til at holde os fleksible og i front. Vi kommer som virksomhed ud af anlæg, og nu blæser vinden lidt den vej. Men vi vil også fortsat gerne være i byggeri, for der er en del synergieffekter, som vi jagter i vores såkaldte one company-kultur, hvor vi prøver at nedbryde faggrænser”, siger Ebbe Malte Iversen.

Bygge- og anlæg er en branche med lave marginer. Det vil betyde meget for aktiekursen, hvis disse marginer på længere sigt kan komme højere op. Er det noget, aktionærerne kan gøre sig håb om? ”Vi har et mål om at levere 5 procent i EBIT-margin. Som det ses af vores regnskabstal, er vi der ikke helt endnu, men det er ikke desto mindre fortsat målsætningen, og der er jo også elementer af vores virksomhed, der opfylder det allerede”, slutter Ebbe Malte Iversen.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank