Finansiel Stabilitet og erhvervsminister Brian Mikkelsen er kritisk overfor det advokatfirma, der førte retssagen mod topledelsen i Roskilde Bank-sagen. Det ligner fodfejl, at ledelsen blev frifundet. Advokater, som førte sagen, udskiftes ved ankesagen i Højesteret, og der forhandles kompensation med advokatfirmaet, oplyser ministeren.
”Landsretten fandt, at Finansiel Stabilitet (FS) ikke havde kunnet opgøre sit tab hermed, og at Landsretten derfor ikke havde grundlag for at foretage et skøn over tabet (…) Det synes at fremstå som en kritik af det juridiske arbejde, som advokaterne har foretaget for FS. Hvis FS’ advokater ikke foretager deres arbejde ordentligt, så mener jeg, at det er utilfredsstillende. Jeg har forstået, at FS drøfter dette spørgsmål med advokatfirmaet.”
Sådan sagde erhvervsminister Brian Mikkelsen ved et åbent samråd i Folketingets Erhvervsudvalg forleden, hvor han søgte at forklare, hvorfor ledelsen for Roskilde Bank blev frikendt, samtidig med at retten fandt, at der var tale om ansvarspådragende adfærd. Udgangspunktet for samrådet var en gennemgang af Roskilde Bank sagen, herunder den for nylig afsagte dom og frifindelse. Det var i denne gennemgang, at ministeren oplyste, at dommen fastslår, at ledelsen i Roskilde Bank har foretaget ansvarspådragende forhold ved driften af banken.
”Landsretten har anset det for ansvarspådragende, at banken i vidt omfang ydede udlån til bankens store kunder til køb af aktier i banken uden en kreditvurdering. Landsretten finder dette ansvarspådragende for bankens direktion og bestyrelse,” fortalte ministeren.
Udskiftning af advokat
Brian Mikkelsen sagde videre til Erhvervsudvalget: ”Finansiel Stabilitets bestyrelse har besluttet sig for at skifte ud i den personkreds fra advokatfirmaet, som skal føre sagen. FS har endvidere oplyst, at der er drøftelser med advokatfirmaet om kvaliteten af det arbejde, som er udført, og mulige kompensationer ved eventuelle fejl og mangler ved de leverede ydelser (..) Det er FS’ ansvar at sørge for, at den juridiske bistand er kvalificeret og kompetent.”
Advokatfirmaet, som har ført den konkrete sag for Finansiel Stabilitet, er Gorrissen Federspiel. Herfra siger bestyrelsesformand Peter Appel, at advokatfirmaet ikke mener at have begået fejl, men man ikke ønsker at kommentere sagen yderligere.
Ved samrådet sagde Lisbeth Bech Poulsen fra SF, at der i befolkningen er en generel undren over, at der ikke har været konsekvenser for bankledelserne i de krakkede banker, og at det har givet anledning til ”dyb frustration”. Hertil svarede Brian Mikkelsen, at hvis der er bankledelser i de krakkede banker, som kan stilles til ansvar, så skal det også ske. ”Det er efter min opfattelse afgørende for retsbevidstheden. Der er tale om banker, hvis krak har haft meget stor indvirkning på kunder, kreditorer og samfundet generelt.”
Status er, at Finansiel Stabilitet efter finanskrisen overtog tretten banker. I otte af bankerne har FS vurderet, at det var ”overvejende sandsynligt,” at FS kunne få medhold i en erstatningssag mod ledelsen. Endnu er ingen sager endeligt afgjort. To sager er anket til Højesteret, og retssagen mod Capinordics ledelse er berammet til afgørelse i december 2018. Ledelsen blev gjort delvist ansvarlig med et erstatningskrav på 90 mio. kr.
Strammere ansvar for bankledelser
Erhvervsministeren blev også spurgt, om han i lyset af de manglende konsekvenser overfor krakbankledelserne, overvejer at stramme ansvaret for bankledelser. Hertil svarede ministeren, at ”i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt der er grund til at se på, om lovgivningen skal strammes, skal det bemærkes, at der på nuværende tidspunkt alene foreligger tre afgørelser i første instans ud af de i alt otte ledelseserstatningssager, som Finansiel Stabilitet har anlagt. To ud af tre sager er under anke, og som nævnt overvejer Finansiel Stabilitet, om sagen vedrørende Roskilde Bank skal ankes. ”
Videre sagde han: ”Inden der tages endelig stilling til, hvorvidt der er grundlag for at stramme lovgivningen, så det fremover vil blive lettere at drage ledelserne til ansvar i denne type sager, bør Højesteret have haft mulighed for at forholde sig til omfanget af de gældende regler om ledelsesansvar, hvilket Højesteret forventes at gøre første gang i Capinordic-sagen, der forventes afgjort i december 2018.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.