Log ind
Log ind
Ledelse

Analytikere: Danske Large cap-selskaber foran kæmpe vækstspring

Morten Sørensen

torsdag 21. oktober 2021 kl. 17:52

Danmarks store virksomheder er i disse år ved at blive katapulteret op i en helt ny liga: Deres omsætning ser næste år tilsammen ud til at komme op på et niveau, der ligger mange hundrede milliarder kroner over det sidste år før viruskrisen, 2019. Deres driftsindtjening kan fra 2019 til 2022 stige over 80 procent. Den afgørende drivkraft er, at mange af de store virksomheder har skabt et nyt strategisk fundament for fremtiden, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Store danske virksomheder er på vej mod et 2022, hvor omsætningen bliver næsten en tredjedel højere end i året før coronakrisen, altså i 2019. At vækstspringet bliver historisk højt fremgår af aktieanalytikernes vurderinger, også når man ser bort fra den corona–betingede nedtur i 2020 og opturen i 2021.

Estimaterne viser, at i 2022 vil de 24 virksomheder omsætte 32 procent eller 298 mia. kr. mere end i 2019. EBIT-driftsresultatet er ved at udvikle sig endnu mere imponerende. Det kan over de tre år fra 2019 til 2022 stige 83 procent eller 103 mia. kr. Den samlede overskudsgrad i selskaberne vil dermed være steget fra 13,2 til 18,3 procent. Prognoser er naturligvis usikre, og analytikere er generelt mere stemt for optimisme end pessimisme. Men fremgangen i 2021 understøtter forventningerne. Hvis udviklingen hidtil i 2021 blot skulle fremskrives, kunne virksomhederne komme endnu højere op.

Det er også klart, at det kaotisk boomende transportmarked og fremgangen i de omsætningstunge virksomheder Mærsk og DSV bidrager godt til væksten. Den forventede fremgang i både omsætning og indtjening er imidlertid meget bredt fordelt over børsens mellemstore og store virksomheder. I stribevis vil de fra 2019 til 2022 løfte deres omsætning og især deres indtjening langt mere end de historisk set har gjort over en tre års periode.

Det afgørende er, at mange store og mellemstore virksomheder i disse år ser ud til at bevæge sig op på et højere plateau, som også skaber et nyt grundlag for væksten i årene efter 2022. Det fremgår også, hvis man kaster et nærmere blik på de enkelte virksomheder:

Den store vækst i Mærsk – som især ventes at ske i indeværende år – er iøjnefaldende, men rivalerne følger godt med. Det afgørende for Mærsk er imidlertid, at det foreløbig er lykkedes for CEO Søren Skou og hans kolleger at løfte afkastet af containerfarten til et væsentligt højere niveau, end rederiet har set i det seneste halvandet årti.

Afkastet af den investerede kapital i Mærsk er i de 12 måneder frem til 30. juni steget til 24 procent. Det er stadig væsentligt under de store afkastmestre i dansk erhvervsliv Lego, GN Store Nord, Novo Nordisk og Coloplast, men det er historisk set meget tilfredsstillende. Det er sandsynligt, at ROIC i det mindste kan holde sig på et højere niveau end hidtil, hvilket også er en forudsætning for, at Mærsk kan forsvare de store investeringer, som indsatsen for klimaneutralitet vil kræve. Og så forventes store investeringer også i logistikforretningen. På denne måde er Mærsks fundament styrket afgørende i årene 2019-22.

DSV har med de to overtagelser af Panalpina og Agility i perioden 2019 og 2020 katapulteret sig op til at blive en af verdens største logistikudbydere. De to store overtagelser leverer betydelige synergier og er – som noget nyt – betalt med DSV-aktier. Dermed har CEO Jens Bjørn Andersen både skabt et nyt fundament for DSV – som en førende global spiller og med en ny ”gældfri” metode til yderligere ekspansion ved hjælp af opkøb.

Novo Nordisk hjælpes frem af stadig mere optimistiske forventninger til insulinmarkedet og især til fedmebehandling, ikke mindst midlet Wegowy, der i sig selv i 2022 kan løfte Novo Nordisks omsætning med et tocifret milliardbeløb. Udsigterne for insulinmarkedet kan være bedre end hidtil antaget plus fedmesatsning. Dermed vil CEO Lars Fruergaard Jørgensen i perioden 2019-2022 have etableret Novo Nordisk som et egentligt vækstselskab, der desuden er bredere funderet end tidligere.

Pharmaselskaberne Bavarian Nordic med CEO Paul Chalin og Genmab med CEO Jan van de Winkel er blandt de selskaber, som i disse år vokser mest af alle. De har i de tre forløbne år vist sig usædvanligt stærke som udviklere af nye medikamenter, og især for Bavarian har corona-krisen skabt et nyt grundlag for den fremtidige udvikling af og efterspørgsel efter vacciner.

GN Store Nord er ved at etablere sig som den ledende spiller i verden, når det gælder headsets til professionelt brug. GN Audio med CEO René Svendsen-Tune oplever i modsætning til konkurrenten, Demants Epos-produkter, fortsat kraftig vækst og står nu – efter netop at have købt SteelSeries – også stærkt som premiumleverandør til gamer-segmentet. GN Audio har meget klart styrket sit fundament siden 2019, hvilket foreløbig overskygger vanskelighederne i søsterselskabet GN Hearing.

Vestas har med CEO Henrik Andersen i perioden siden 2019 fastholdt positionen som den største i sin branche. Med overtagelsen af Mitsubishis ejerandel i MHI Vestas Offshore i slutningen af 2020 og udviklingen af en lovende ny offshoremølle har Vestas afgørende styrket sit fundament og sine muligheder for at få langt mere ud af fremtidens vækstmarked, havvind.

Men det er kabelproducenten NKT, der vækstmæssigt er ved at etablere sig som den nye grønne frontløber i det større danske erhvervsliv, om end indtjeningen stadig kan blive bedre. Siden Alexander Kara blev CEO har virksomheden etableret sig som en ledende leverandør af kabler til den store udbygning af el-nettet i Europa og Nordamerika, ikke mindst af kabler til de store havvindparker.

Bang & Olufsen har siden Kristian Teär blev ny CEO i 2019 gennemgået en enestående turnaround, der tilsyneladende har skabt et nyt fundament for fremtiden for den hidtil så omtumlede virksomhed. De dramatiske op- og nedture, der har præget Bang & Olufsens seneste historie, betyder, at han stadig må arbejde for at skabe mere tillid til virksomheden og dens evne til at vokse stabilt.

2022 og 2023 skal vise om det holder
Udsigterne for 2022 bygger i hovedsagen på 2021, der ser ud til at levere meget betydelig vækst. Risikoen er, at 2021 i højere grad end analytikerne forventer blot afspejler et meget kraftigt bounce back efter nedturen i 2020.

Der er faresignaler nok: Overophedede ejendomsmarkeder og gældskrise i Kinas ejendomssektor, mangel og stærkt stigende priser på komponenter og råvarer, voldsomme transportomkostninger, stigende inflation og renter. Foreløbig holder forbrugeres, virksomheders og staters stærke efterspørgsel de økonomiske hjul i gang. Det er ikke selvfølgeligt, at det fortsætter.

Men en væsentlig del af den imponerende fremgang i 2019-22 bygger ikke blot på de gunstige markeder, men også på virksomhedernes egne indsatser. Der er købt op, restruktureret, effektiviseret, sparet og satset meget hårdt på innovation og digitalisering. Efter en periode fra 2010 til 2019, der stort set var præget af konsolidering i det store erhvervsliv, er væksten tilbage.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]