Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Analytikere: Udenlandske formænd bedre til strategiarbejdet

Sten Thorup Kristensen

søndag 23. september 2018 kl. 20:17

Analytikere har slet ikke noget imod, at stadig flere udlændinge sætter sig som bestyrelsesformænd for de store danske børsnoterede selskaber. I mange tilfælde er de udenlandske erhvervsfolk bedre end de danske, ikke mindst til strategiarbejdet, lyder vurderingen.

Ofte foretrækker analytikere og investorer udenlandske erhvervsfolk på formandsposten. Mange aktieanalytikere har altså generelt et meget positivt syn på udenlandske bestyrelsesformænd, viser ratingen. De kommer med nogle nye evner og kvalifikationer, lyder vurderingen.

Økonomisk Ugebrev har på fem forskellige målepunkter spurgt til, om udenlandske formænd generelt er bedre eller dårligere end de danske formænd. På to parametre er der meget markant forskel: Et absolut flertal af respondenterne mener, at udlændingene er bedst til strategiarbejde, og et stort mindretal mener, de også er bedst til at håndtere investor relations.

Netop indenfor investor relations kunne man ellers forestille sig, at kulturforskellene gav gnidninger og misforståelser. Men det er ifølge Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker i Alm. Brand, langt fra tilfældet. Han har blandt andet oplevet det i sin dækning af Novo Nordisk, der var og er meget dansk i sin ledelse, men som for fem år siden fik en svensk formand i Göran Aldo, som her i år er afløst af norske Helge Lund.

”Vi har nogle rimeligt dygtige udenlandske formænd i de selskaber, jeg dækker. Fra dem er der både rigtig god kommunikation og strategi. Vi må jo også bare sige, at alle selskaber bliver mere globale, så det giver stor mening at have det internationale udsyn. Man får også en større base at søge i, så man har mulighed for at finde nogle mere egnede kandidater,” siger Michael Friis Jørgensen.

Tue Østergaard, head of markets i ABG Sundal Collie, er lidt forundret over konklusionen. Han påpeger, at hvis udenlandske formænd skulle være bedre, så kan det i hvert fald for tiden ikke aflæses i aktiekurserne. Desuden oplever han ikke, at selskaber med udenlandske formænd er udpræget gode til IR-arbejde.

Men også han vurderer, at det analytikere og porteføljemanagere ser er, at når man udvider feltet af potentielle formænd, så stiger også sandsynligheden for, at man finder en, der er god. ”Vejen ind i en dansk bestyrelse er typisk enten en industribaggrund eller en baggrund i selskabet. Men tendensen går mod, at det fylder meget at have både diversitet og de rigtige kompetencer. Det gør det også vigtigt at have den rigtige bestyrelsesformand, alt efter hvilken fase, man er i. Og her kan de udenlandske formænd komme med et andet perspektiv. F.eks. da Bert Nordberg kom ind i Vestas var ræsonnementet, at svenskere er kendt for at være gode til at drive storindustri. Så det var godt set, og det lykkedes jo også,” siger Tue Østergaard.

Respondenterne vurderer næsten enstemmigt, at vi i de kommende år vil se flere udenlandske bestyrelsesformænd i danske selskaber. Det er der dog også plads til, for selvom der er megen snak om fænomenet, er det nøgternt set kun i sin vorden. Endnu er man kun nået til at søge i nabolandene, og kun tre ”rigtigt” danske selskaber – Scandinavian Tobacco Group, ISS og Bavarian Nordic – har ikke-nordiske formænd.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank