Ledelse

Anders Dons: Fem læresætninger fra min karriere

Peder Bjerge

fredag 15. maj 2020 kl. 17:47

Fortiden som aktiv sportsudøver og ungdomstræner indenfor dansk basketball har præget Anders Dons’ tilgang til ledelse. Den øverste chef for Deloitte i Norden er formet af meget enkle værdier, han har hentet i sport og familie, fortæller han fagredaktør Peder Bjerge i dette interview om topledelse.

Sport har altid spillet en stor rolle for Anders Dons. Deloitte Nordic-topchefen henter da også mange af sine værdier fra tiden indenfor basketball både som aktiv på banen og senere som træner på sidelinjen. Hvis ikke man er tydelig, ordentlig, generøs, datadrevet og nysgerrig, kan det gå galt, lyder hans budskaber. Det gælder på banen som bag skrivebordet.

1. Vær tydelig om, hvad du vil
”Hvad der altid har ligget mig meget på sinde, og hvad der altid har inspireret mig, er et klart formål og en klar ambition. For mig er det vigtigt, at det er meget tydeligt, hvad det er, vi skal sammen. Uanset om det er sport eller virksomheden, gælder, at det er afgørende, jo mere klar ambitionen er, jo mere klart målet er, jo mere tydeligt kan det blive kommunikeret. Det gør det nemmere for den enkelte at afgøre, om det er noget, man kan se sig selv som en del af. Det gælder uanset om det er et ægteskab eller sport.

Når det gælder tydelighed, handler det om at give noget af sig selv i forhold til, hvad det er, som betyder noget, hvad der skal prioriteres som det vigtigste. Jeg tror, at hvis man skal diskutere det hver mandag morgen, så er man ikke tydelig nok.

For mig er det afgørende at være fuldkommen klar i forhold til, hvad der er ambitionen. Det fylder meget for mig. Og har altid gjort det.

Noget af det kommer af den måde, man er skruet sammen på. Om man, som jeg, er interesseret i holdspil, af at skabe noget sammen. Det kommer af de mentorer, man har haft derhjemme, på arbejde og i sportsklubber. Jeg er selv meget inspireret af mine mange år i basketball, der var med til at forme mine værdier. Det er en udpræget holdsport.”

2. Det handler om ordentlighed
”Jeg er et meget værdibaseret menneske. Det man siger, er også det, man gør. Jeg tror, at det er helt afgørende for at opbygge tillid mellem mennesker, uanset om det er i en familie, et sportshold eller i en virksomhed. Der er noget, som ikke kun bliver sagt ved festlige lejligheder, i skåltaler. Men det er noget, som man gør alt hvad man kan, for at udleve. I 2013, da jeg tog over som CEO i Danmark, havde vi nogle værdier, som var meget grundlæggende, men det var ikke nødvendigvis nogle, som stod nogle steder. Så for at få en overensstemmelse mellem det, der stod skrevet, og det vi sagde, eliminerede jeg alle værdierne for at erstatte dem med en bestemt værdi, nemlig ordentlighed. Så fandt jeg den jyske definition på ordentlighed, som er nem at huske for alle: ”Alt hvad man kan forklare, alt hvad man kan forsvare.” Hvis ikke man kan forklare sig kort og præcist på en ærlig og autentisk måde, så ved de fleste, at det her smager ikke rigtigt. Det er nok ikke det rigtige, jeg er ved at begive mig ud i.

Jeg vil kalde den non-negotiable. Hvis nogle træder hen over det, så skal vi lære hinanden, at det gør vi ikke. Men vi kan ikke gentagende gange have, at nogen træder hen over denne værdi, så skal man vælge en anden klub, et andet hold, som har de værdier, som passer til lige den spillestil. For mig er det heller ikke noget, man skal diskutere hver mandag morgen. Det er ikke noget, man kan være grundlæggende uenig om. Hvis det er tilfældet, er der noget galt.

Hvis du spørger om, hvor det kommer fra, så handler det som så meget andet om arv og miljø. Hvad er det, man er for hinanden som familie eller søskende? Jeg har selv fem børn, og er der for mange tanker om, hvad de skal være for hinanden, giver det ingen mening. Det samme billede kan du overføre til et sportshold eller en virksomhed.”

3. En samtale, to vindere
”Det næste vil jeg kalde: en samtale, to vindere. Mange gode oplevelser og ideer skabes af konstruktive dialoger, som vi altid bliver bedre af. Det modsatte er naturligvis, hvis man har mindre gode dialoger. De bliver ofte født af, at man har forskellige forventninger til, hvad det er, vi skal sammen som familie, hold eller arbejdsplads.

Hvorfor er jeg ikke med på holdet i weekenden, selv om jeg synes, at jeg er god nok? Svar på den slags spørgsmål får man i samtaler, der øger ens egen selvindsigt. Det bidrager til, at man forstår sig selv bedre. Det hjælper en til at stille de rigtige spørgsmål. Meget af det, der sker i verden, er perceptionsdrevet. Her kunne man vinde meget ved at give sig tid til at tage samtalerne, til at forstå hinanden. Det skaber et bedre grundlag for at rejse den samme vej. Det er i udpræget grad noget, som jeg kan genkende fra min gerning som leder. Når jeg kigger på de fejl, jeg har lavet, kan det meget ofte koges ned til en usikkerhed om, hvorvidt jeg har været tydelig nok. Hvis jeg f.eks. ikke har været tydelig nok i forhold til noget, jeg vil have anderledes i Deloittes organisation, kan jeg være helt sikker på, at det ikke bliver så godt, som det kunne have været. Det kommer til at skabe unødig stress for alle.

Hvis begge i en samtale føler, at de får noget, at begge er generøse, så er man on track til at udvikle forholdet. Derfor er det meget vigtigt som leder at fortælle både, hvad du ved, og hvad du ikke ved. Det giver tillid og tryghed. Ud at være politisk, kunne man måske godt reflektere lidt over det i den krise, vores samfund står midt i.

Det gælder også sport. Jeg har haft mange trænere, men de trænere, som var de bedste, var i udpræget grad dem, der brugte nok tid på at forme holdet og udvikle individet.”

4. Sats på analyse og data
”Du skal simpelthen basere din tilgang i livet på data og analyse. Det vil spare dig for en masse irritationer og spildte kræfter. Det er supergodt at bruge sin intuition. Det gør jeg også som leder og i andre sammenhænge. Men jo mere datadrevet, jo mere objektivt du kan gøre tingene, jo bedre rammer du rigtigt. Selvfølgelig skal alt ikke være kolde data, men bliver alt for meget baseret på intuition og perception, kommer der alt for mange fejl, som du kunne have sparet dig selv for. I det ligger også, at man ikke skal gøre tingene for svære. Her kan tal og analyser hjælpe med at forsimple tingene.

Hvis der er en ting, vi kan lære af den her krise, er det, at mange ting kan gøres meget mere simpelt. I dag er der mange virksomheder, som ville ønske, at de havde langt mere analysekraft i forhold til deres kunders ageren og deres supply chain.”

5. Passion, nysgerrighed og hårdt arbejde er vejen frem
”Det har altid været vejen frem. Måske er der nogle, som vil sige, at det er for trivielt at sige hårdt arbejde. Men det skal ikke forstås helt sådan. Hvis man er passioneret om et emne, driver det en nysgerrighed for hele tiden at blive bedre, at blive mere nørdet. I det ligger, at du bruger mere tid på det, at du arbejder hårdere på det.

Jeg læser meget. Jeg elsker at forstå forskellige sammenhænge. Og det kommer ud af en passion og nysgerrighed for en række temaer. Jeg siger altid til mine børn, at jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad de bliver i livet, bare det passer ind i deres passion og virkelyst. Så skal de nok blive gode til det. I det ligger også hårdt arbejde. Der er ingenting, der kommer gratis. Men det kommer næsten gratis, hvis det er drevet af nysgerrighed og passion.

Men det skal komme fra en selv, ellers virker det ikke. Man skal lade være med at være noget, man ikke er. Det er det værste, man kan gøre. Det hænger sammen med det, jeg sagde om en samtale, to vindere. Hvis jeg har medarbejdere, der forsøger at fortælle mig det, som de tror, at jeg gerne vil vide, så er det ret nemt for mig at afsløre dem. Men det er jo netop ikke min opgave. Det er derimod at få dem tilbage til det, som de brænder for at sige til mig.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

ØU Trader: Porteføljen fortsætter opad, slutter ugen i + 36% i 2020

Økonomisk Ugebrevs Portefølje ligger for 2020 aktuelt med et afkast på 36,0% – mod Copenhagen Benchmark på 30,6%. Altså 5,4 procentpoint bedre end benchmark. Den sidste del af porteføljens…
Samfundsansvar
Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask

Seneste nyt

Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Samfundsansvar

ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri

ATP er én af seks danske investorer på den tyske NGO Urgewalds nyopdaterede Coal Exit List, som kortlægger store investorers exitpolitik fra kulinvesteringer. ATP strammede i foråret sin eksklusionspolitik…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse

Seneste nyt

Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X