Ledelse

Anders Dons: Fem læresætninger fra min karriere

Peder Bjerge

fredag 15. maj 2020 kl. 17:47

Fortiden som aktiv sportsudøver og ungdomstræner indenfor dansk basketball har præget Anders Dons’ tilgang til ledelse. Den øverste chef for Deloitte i Norden er formet af meget enkle værdier, han har hentet i sport og familie, fortæller han fagredaktør Peder Bjerge i dette interview om topledelse.

Sport har altid spillet en stor rolle for Anders Dons. Deloitte Nordic-topchefen henter da også mange af sine værdier fra tiden indenfor basketball både som aktiv på banen og senere som træner på sidelinjen. Hvis ikke man er tydelig, ordentlig, generøs, datadrevet og nysgerrig, kan det gå galt, lyder hans budskaber. Det gælder på banen som bag skrivebordet.

1. Vær tydelig om, hvad du vil
”Hvad der altid har ligget mig meget på sinde, og hvad der altid har inspireret mig, er et klart formål og en klar ambition. For mig er det vigtigt, at det er meget tydeligt, hvad det er, vi skal sammen. Uanset om det er sport eller virksomheden, gælder, at det er afgørende, jo mere klar ambitionen er, jo mere klart målet er, jo mere tydeligt kan det blive kommunikeret. Det gør det nemmere for den enkelte at afgøre, om det er noget, man kan se sig selv som en del af. Det gælder uanset om det er et ægteskab eller sport.

Når det gælder tydelighed, handler det om at give noget af sig selv i forhold til, hvad det er, som betyder noget, hvad der skal prioriteres som det vigtigste. Jeg tror, at hvis man skal diskutere det hver mandag morgen, så er man ikke tydelig nok.

For mig er det afgørende at være fuldkommen klar i forhold til, hvad der er ambitionen. Det fylder meget for mig. Og har altid gjort det.

Noget af det kommer af den måde, man er skruet sammen på. Om man, som jeg, er interesseret i holdspil, af at skabe noget sammen. Det kommer af de mentorer, man har haft derhjemme, på arbejde og i sportsklubber. Jeg er selv meget inspireret af mine mange år i basketball, der var med til at forme mine værdier. Det er en udpræget holdsport.”

2. Det handler om ordentlighed
”Jeg er et meget værdibaseret menneske. Det man siger, er også det, man gør. Jeg tror, at det er helt afgørende for at opbygge tillid mellem mennesker, uanset om det er i en familie, et sportshold eller i en virksomhed. Der er noget, som ikke kun bliver sagt ved festlige lejligheder, i skåltaler. Men det er noget, som man gør alt hvad man kan, for at udleve. I 2013, da jeg tog over som CEO i Danmark, havde vi nogle værdier, som var meget grundlæggende, men det var ikke nødvendigvis nogle, som stod nogle steder. Så for at få en overensstemmelse mellem det, der stod skrevet, og det vi sagde, eliminerede jeg alle værdierne for at erstatte dem med en bestemt værdi, nemlig ordentlighed. Så fandt jeg den jyske definition på ordentlighed, som er nem at huske for alle: ”Alt hvad man kan forklare, alt hvad man kan forsvare.” Hvis ikke man kan forklare sig kort og præcist på en ærlig og autentisk måde, så ved de fleste, at det her smager ikke rigtigt. Det er nok ikke det rigtige, jeg er ved at begive mig ud i.

Jeg vil kalde den non-negotiable. Hvis nogle træder hen over det, så skal vi lære hinanden, at det gør vi ikke. Men vi kan ikke gentagende gange have, at nogen træder hen over denne værdi, så skal man vælge en anden klub, et andet hold, som har de værdier, som passer til lige den spillestil. For mig er det heller ikke noget, man skal diskutere hver mandag morgen. Det er ikke noget, man kan være grundlæggende uenig om. Hvis det er tilfældet, er der noget galt.

Hvis du spørger om, hvor det kommer fra, så handler det som så meget andet om arv og miljø. Hvad er det, man er for hinanden som familie eller søskende? Jeg har selv fem børn, og er der for mange tanker om, hvad de skal være for hinanden, giver det ingen mening. Det samme billede kan du overføre til et sportshold eller en virksomhed.”

3. En samtale, to vindere
”Det næste vil jeg kalde: en samtale, to vindere. Mange gode oplevelser og ideer skabes af konstruktive dialoger, som vi altid bliver bedre af. Det modsatte er naturligvis, hvis man har mindre gode dialoger. De bliver ofte født af, at man har forskellige forventninger til, hvad det er, vi skal sammen som familie, hold eller arbejdsplads.

Hvorfor er jeg ikke med på holdet i weekenden, selv om jeg synes, at jeg er god nok? Svar på den slags spørgsmål får man i samtaler, der øger ens egen selvindsigt. Det bidrager til, at man forstår sig selv bedre. Det hjælper en til at stille de rigtige spørgsmål. Meget af det, der sker i verden, er perceptionsdrevet. Her kunne man vinde meget ved at give sig tid til at tage samtalerne, til at forstå hinanden. Det skaber et bedre grundlag for at rejse den samme vej. Det er i udpræget grad noget, som jeg kan genkende fra min gerning som leder. Når jeg kigger på de fejl, jeg har lavet, kan det meget ofte koges ned til en usikkerhed om, hvorvidt jeg har været tydelig nok. Hvis jeg f.eks. ikke har været tydelig nok i forhold til noget, jeg vil have anderledes i Deloittes organisation, kan jeg være helt sikker på, at det ikke bliver så godt, som det kunne have været. Det kommer til at skabe unødig stress for alle.

Hvis begge i en samtale føler, at de får noget, at begge er generøse, så er man on track til at udvikle forholdet. Derfor er det meget vigtigt som leder at fortælle både, hvad du ved, og hvad du ikke ved. Det giver tillid og tryghed. Ud at være politisk, kunne man måske godt reflektere lidt over det i den krise, vores samfund står midt i.

Det gælder også sport. Jeg har haft mange trænere, men de trænere, som var de bedste, var i udpræget grad dem, der brugte nok tid på at forme holdet og udvikle individet.”

4. Sats på analyse og data
”Du skal simpelthen basere din tilgang i livet på data og analyse. Det vil spare dig for en masse irritationer og spildte kræfter. Det er supergodt at bruge sin intuition. Det gør jeg også som leder og i andre sammenhænge. Men jo mere datadrevet, jo mere objektivt du kan gøre tingene, jo bedre rammer du rigtigt. Selvfølgelig skal alt ikke være kolde data, men bliver alt for meget baseret på intuition og perception, kommer der alt for mange fejl, som du kunne have sparet dig selv for. I det ligger også, at man ikke skal gøre tingene for svære. Her kan tal og analyser hjælpe med at forsimple tingene.

Hvis der er en ting, vi kan lære af den her krise, er det, at mange ting kan gøres meget mere simpelt. I dag er der mange virksomheder, som ville ønske, at de havde langt mere analysekraft i forhold til deres kunders ageren og deres supply chain.”

5. Passion, nysgerrighed og hårdt arbejde er vejen frem
”Det har altid været vejen frem. Måske er der nogle, som vil sige, at det er for trivielt at sige hårdt arbejde. Men det skal ikke forstås helt sådan. Hvis man er passioneret om et emne, driver det en nysgerrighed for hele tiden at blive bedre, at blive mere nørdet. I det ligger, at du bruger mere tid på det, at du arbejder hårdere på det.

Jeg læser meget. Jeg elsker at forstå forskellige sammenhænge. Og det kommer ud af en passion og nysgerrighed for en række temaer. Jeg siger altid til mine børn, at jeg er fuldstændig ligeglad med, hvad de bliver i livet, bare det passer ind i deres passion og virkelyst. Så skal de nok blive gode til det. I det ligger også hårdt arbejde. Der er ingenting, der kommer gratis. Men det kommer næsten gratis, hvis det er drevet af nysgerrighed og passion.

Men det skal komme fra en selv, ellers virker det ikke. Man skal lade være med at være noget, man ikke er. Det er det værste, man kan gøre. Det hænger sammen med det, jeg sagde om en samtale, to vindere. Hvis jeg har medarbejdere, der forsøger at fortælle mig det, som de tror, at jeg gerne vil vide, så er det ret nemt for mig at afsløre dem. Men det er jo netop ikke min opgave. Det er derimod at få dem tilbage til det, som de brænder for at sige til mig.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]