Del artiklen:

Boganmeldelse: Den amerikanske bankmand, Bradley C. Birkenfeld, er den hidtil højst betalte whistleblower. Han fik en belønning på 104 millioner dollar af myndighederne for at afsløre, hvordan den schweiziske bank, UBS, hjalp amerikanske rigmænd med at snyde det amerikanske skattevæsen. Han kalder sig selv for manden, der ødelagde den schweiziske bankhemmelighed.

Hele affæren har han beskrevet i bogen ”Lucifer’s Bank”. Det er som at læse en agentroman, der oven i købet er særdeles godt skrevet, fyldt med detaljer. Også om det udsvævende liv han levede, mens alt gik godt. Han gør sig ikke bedre, end han er, for han vidste udmærket, at han hjalp sine kunder med at snyde det amerikanske skattevæsen. Det ragede ham en papand.

Natklubber, letlevende damer, sprut og luksusrejser – det hele hørte med i hans liv. Han blev den højst betalte investeringsrådgiver i UBS, og det skyldtes, at han ved sin ansættelse fik 18 pct. af den indtjening, banken fik, når han trak nye kunder med over i UBS.

Den første storkunde var rigmanden Igor Olenicoff, der flyttede 200 millioner dollar over i UBS. Inden længe havde Birkenfeld fået 400 millioner dollar med til UBS. Han havde til sidst 150 kunder, hvoraf de 30 var amerikanere, og han tjente millioner af dollar på at forvalte pengene.

Men så kom en kollega i 2005 med et tre siders dokument – en afskrift fra bankens interne arkiv: Cross-Border Banking Activities into the United States. Dokumentet var aldrig blevet offentliggjort for bankens medarbejdere. Det fastslog, at som udenlandsk bank måtte bankens medarbejdere i den private kapitalforvaltning for private kunder ikke hyre klienter i USA.

”Hvad Helvede?” råbte Birkenfeld. ”Det er jo dét, vi får vores løn for!” Ifølge memoet må UBS-medarbejderne ikke sælge produkter, der strider mod den amerikanske skattelovgivning, og det gør produkter, der har som mål at undgå skattebetaling. Punktum.

Han gik til sin chef, som han i forvejen ikke kunne fordrage, Christian Bovay, denne ”væmmelige, slibrige, ubehagelige beskidte fyr.” Han bekræftede memoets eksistens, men afviste dets betydning. ”Ta’ det roligt, Birkenfeld,” sagde han. Men Birkenfeld var klar over, at memoet var en dødsdom for ham og alle kolleger, der arbejdede med amerikanske kunder.
Han og kollegerne kunne arresteres under besøg i USA og bringes for en domstol. Banken ville sikkert ikke løfte en finger for dem. De skulle tiltrække så mange amerikanske kunder som muligt, men medarbejderne skulle i givet fald betale prisen.

Det lykkedes ikke at råbe bankens ledelse op, heller ikke den juridiske, så Birkenfeld lagde en slagplan. Han samlede informationer om skatteflygtningene og om de interne procedurer i f.eks. Compliance-afdelingen, der viste, hvordan kunderne diskret skulle håndteres, så de amerikanske myndigheder ikke ville få noget at vide. Til sidst sagde han op, fortalte hvad han ville og gik til de amerikanske myndigheder med data på 19.000 skatteflygtninge, der i alt havde placeret 20 milliarder dollar i UBS.

Birkenfeld blev rystet, da han opdagede, at justitsministeriet nærmest betragtede ham som en forbryder, og han gik til politikerne i Senatet og fremlagde alle sine informationer. Han opdagede, hvordan politikere som den daværende udenrigsminister, Hilary Clinton, holdt hånden over UBS og Schweiz. En UBS–chef blev fængslet i USA, men han blev løsladt. Ingen topchef fra UBS blev anklaget eller fængslet. Men han selv blev fængslet.

Dommeren fik justitsministeriets embedsmand til at erkende, at sagen ikke var kommet frem, og at USA ikke havde fået milliarder af skattekroner tilbage, hvis Birkenfeld ikke havde afsløret sagen. Men ministeriet krævede ham alligevel straffet som medvirkende. Han fik dog også en belønning på 75 millioner kr. efter skat for at agere whistle blower. Schweiz bankhemmelighed blev lempet. Men han kom to et halvt år i fængsel. Han mistede troen på retfærdighed i det amerikanske retssystem. Han erfarede, at selv om whistle blowers på papiret er kommet til ære og værdighed, så vil magthavere alligevel gøre alt for at afskrække whistle blowers fra at sladre – for at bevare tilliden til finansgiganterne.
UBS trives i dag i bedste velgående.

læs hele udgivelsen her

Hugo Gaarden

Lucifer’s Banker: The Untold Story of How I Destroyed Swiss Bank Secrecy. 346 sider. Amazon. Tysk finansforlag FBV, 24,99 euro.

Del artiklen: