Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Anmeldelse: Facebook udgør en trussel mod samfundet

Hugo Gaarden

mandag 30. september 2019 kl. 7:29

Er Facebook en trussel mod samfundet og dets individer? Ja, lyder svaret i bogen ”Zucked,” som er skrevet af venturekapitalisten Roger McNamee. Han var med til at skabe Facebook. Men i dag ser han kun en samfundstrussel i Mark Zuckerbergs internetkoncern.

Når man læser bogen, er man tilbøjelig til at give McNamee ret. Facebook er ikke blot blevet et monopol indenfor sociale medier, men Facebook kan med sit algoritmesystem manipulere med nyhedsformidlingen og demokratiet, og det sociale netværksmedie skaber en uhensigtsmæssig afhængighed især for børn.

Roger McNamee lægger i sin bog ikke fingrene imellem. Heller ikke selv om det var med store betænkeligheder, han skrev bogen, der er udkommet i år, og hvis titel udtales som det engelsk ord thug – bølle. Før han skrev bogen, forsøgte han at tale med Zuckerberg og managementhjernen i selskabet, Sheryl Sandberg, om den bekymring, han så i selskabets udvikling. Men de ignorerede ham. Og derfor kom bogen.

Han har i godt 30 år været investor og kender næsten alle i miljøet i Silicon Valley. Han var investor i Facebook – og rådgiver for Zuckerberg, allerede inden Facebook blev til Facebook, der ud fra en idealistisk idé skulle skabe kontakt mellem mennesker.

Men dette ønske om at skabe kontakt mellem mennesker er blevet til en pengemaskine, der udnytter naive menneskers brug af Facebook, og som kan manipulere med alt og alle. Facebook udnytter og misbruger den tillid, brugerne i årtier har haft til internettet, lyder kritikken.

Og nu bruger Facebook – og Google – en sofistikeret teknologi for at udnytte menneskers ønske og tilbøjelighed til at være i kontakt med flest mulige. Selv de bedste ideer og intentioner kan ende katastrofalt, skriver han. Facebooks kultur er syg, skriver han ligeud.

Facebook misbruger personlige data til at skabe forretning, og det sker ved at lokke folk til at bruge Facebook mere og mere uden viden om, hvad de bliver brugt til.

Hans uro om Facebook begyndte under valgkampen i USA i 2016, fordi han så en række Facebook sider, som han fandt manipulerende, og som spredtes i lynets hast til mennesker, der ikke havde bedt om informationerne. Alt skete automatisk.

Dertil kom skandalen med Cambridge Analytica og misbrug af Facebooks persondata samt den britiske Brexit-kampagne, der i høj grad byggede på Facebooks ”arkitektur,” som McNamee beskriver det.

Når brugerne opretter Facebookgrupper kan de skabe et tilholdssted for mennesker af deres egen opfattelse. Det er på den ene side legitimt, men på den anden side kan sådanne gruppe via Facebooks system få en kolossal udbredelse og eksponering med en uforholdsmæssig stor vægt. Løgnehistorier breder sig til millioner, og algoritmerne sørger for at finde brugere, der er tilbøjelige til at tro på løgnene.

Facebooks sider må ikke have for megen tekst, for brugerne skal hele tiden lokkes til at se på stadig flere sider og sende dem videre til venner, så Facebook dermed kan udbrede sin platform og annoncegrundlaget. Med indholdet skabes vaner og afhængighed, som kaldes ”brain hacking.”

De vibrationer, som er knyttet til indkommende mails og beskeder, får brugerne til automatisk at gribe mobiltelefonen. Dermed er der skabt en afhængighed, der kan føre til stress, søvnforstyrrelser og depression. Men det rammer især børn, viser undersøgelser.

Med algoritmer og brugen af ikoner og ”likes” kan Facebook tegne temmelig præcise ”billeder” af brugerne, og det er blevet en salgsvare overfor detailsektoren, men også overfor politikeren, der kan målrette en kampagne mod specifikke vælgere.

Den største fare ligger i metadata, der registrerer brugernes aktiviteter. Det er metadata, der er interessante for annoncører og politikere og dé, der vil misbruge Facebook, såsom eksempelvis Rusland til politiske formål. Men den allerstørste fare ligger i, at den kunstige intelligens er ved at blive så sofistikeret, at den slet ikke behøver at bruge brugernes indhold på Facebook eller en stor del af de metadata, brugerne efterlader, for at kunne forudse en udvikling og finde de brugere, som f.eks. politikere vil i tale med.

Der kan udvikles et alternativt informationssystem og politisk forum, som tilmed åbner for uanede manipulationsmuligheder – helt uden kontrol. McNamee mener ikke, at politikerne forstår, hvordan Facebook fungerer, og derfor har de svært ved at gribe ind.
Zucked. Roger McNamee, Harper Collins, 336 sider, 210 kr.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank