Digitaliseringen rummer både enorme muligheder og risici – både som civile redskaber og som våben, skriver bestyrelsesformanden i Microsoft, Brad Smith, i sin bog ”Tools and Weapons.” Bogen er en detaljeret, men letlæselig, gennemgang af alle de væsentlige muligheder og risici, som digitaliseringen indebærer, skriver journalist Hugo Gården i denne anmeldelse.
Brad Smith ser en ekstra værdi i at være jurist, når han i tidens løb har hjulpet Microsoft med at gebærde sig i digitaliseringens jungle, og nu breder han sin assistance ud til alle, fordi han betragter digitaliseringen som nutidens største udfordring – både positivt og negativt.
Microsofts stifter, Bill Gates, skriver i forordet, at han oprindelig satte en ære i at have så lidt kontakt med myndigheder og politikere som muligt, men i kraft af f.eks. en stor anti-trust sag i USA, som Brad Smith løste for Microsoft, blev han klar over, hvor vigtigt det er, at en stor virksomhed har god kontakt med sine omgivelser. Og netop dette forhold beskæftiger Smith sig indgående med.
Han mener nemlig, at cyber-war, kunstig intelligens med ansigtsgenkendelse, brug og misbrug af data, risici for menneskerettigheder og en lang række andre temaer er så omfattende og globale, at det er bydende nødvendigt med et stærkt samspil mellem virksomhederne og regeringerne. Kunstig intelligens bliver en fundamental livsline, der løber gennem alle led i samfundet som elektriciteten, og derfor må alle aktører lave spilleregler for brugen af den nye megakraft.
Han fortæller åbenhjertigt om de negative effekter, f.eks. at nutidens teknologi har ”en enorm økonomisk ulighedsvirkning, der skaber fordele og rigdomme for nogle, mens andre bliver ladt tilbage i dårlige jobs, og som ikke gavner delene af samfundet uden bredbåndsforbindelser. Teknologien ændrer krig og fred, skaber nye slagmarker i cyberspace og nye trusler for demokratier gennem statsstøttede angreb og misinformationer. Den øgede polarisering af vores samfund undergraver privatlivet, og skaber øgede muligheder for, at autoritære regimer kan gennemføre en hidtil uset overvågning af borgerne.
Som kunstig intelligens videreudvikles, vil alle disse udfordringer accelerere. Ja, ingen skulle tro, at disse ord kommer fra toppen af Microsoft.
Han beklager, at politikere sjældent forstår og erkender denne udvikling. ”Det er, som om vi alle sammen bruger kræfter på teknologiens symptomer, og ikke bruger tid og energi på at fokusere på de underliggende årsager til problemerne.” Han skriver, at den digitale teknologi har udviklet sig med en bemærkelsesværdig beskeden regulering – langt mindre end tidligere reguleringer for jernbaner, telefoner, biler, fjernsyn – og i særdeleshed reguleringer for flysektoren. Der er ikke engang en selvregulering. ”Det er på tide, ar denne handsoff-attitude afløses af en mere aktivistisk holdning, som forholder sig til de voksende udfordringer på en mere krævende måde.” Han mener, at teknologisektoren må påtage sig et større samfundsansvar. Den må lytte til omgivelserne, og sektoren må udvikle nogle principper for teknologiens anvendelse. Han advarer mod at begrænse entrepreneurånden i teknologisektoren, men sektoren må gøre sig klart, at der f.eks. er menneskerettigheder, som skal tages alvorligt, især i en tid, hvor digitaliseringen kan udbrede nye teknologier – og firmaer – i et rasende tempo over hele verden. Nogen må være parate til at holde øje med den udvikling og gribe ind, hvis det er nødvendigt. Han siger ligefrem, at der er en risiko for, at nogle teknologiselskaber løber hurtigere end tankens hastighed. Derfor må principper og regler for digitaliseringen tage et helt andet sigte end bare at lave traditionelle regler for produkter. Det er principperne for samfundets overordnede udvikling, der er på spil, og det må virksomhederne og politikerne tage sig af i et samspil.
Men samtidig peger han også på de enorme muligheder, som f.eks. kunstig intelligens giver for samtlige borgeres tilværelse og velfærd. De fjerneste egne kan inddrages i den moderne verden. Han har et helt kapitel om Kina, og han advarer indtrængende USA mod at lukke Kina ude, fordi det vil ramme USA som en boomerang. Verden er og må være multilateral. En nationalistisk optræden dur ikke i digitaliseringens tidsalder, mener han.
Tools and Weapons, Brad Smith, Hodder & Stoughton, 346 sider, 12,72 pund.