Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Aquaporin-IPO: Danske Bank sætter igen omdømmet på spil

Morten W. Langer

onsdag 07. juli 2021 kl. 10:30

Danske Bank har med ugens IPO af Aquaporin børsført en virksomhed, der reelt ikke var klar til at blive solgt bredt til private investorer. Fravær af udenlandske finanshuse i emissionen giver mistanke om, at private danskere har båret det meste af tegningen. Aquaporin er usædvanligt tæt forbundet med Danske Bank, som nu igen risikerer at sætte omdømmet på spil, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen og chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Danske Bank sætter endnu en gang sit skrammede omdømme på spil med den forgangne uges børsintroduktion af Aquaporin, en specialist i vandteknologi. Aquaporin sluttede efter et massivt udsalg sin første handelsdag, mandag, i kurs 160 efter at være blevet udbudt til kurs 173. Danske Bank blev som stabiliseringsagent nødt til at købe 233.000 aktier for at holde hånd under aktien.

Endnu vides det ikke, om der blev taget fra stabiliseringspuljen på 377.000 aktier, eller om banken købte ind til sin egenbeholdning, sine kunder i investeringsforeningen eller til pensionspuljer. Hvis der alene er indkøbt fra stabiliseringsrammen, var der kun ca. 140.000 aktier tilbage i mulige opkøb til at stabilisere aktien de næste 25 dage.

Handelsmønsteret de første handelsdage har været præget af, at Danske Bank har været eneste store nettokøber, mens udenlandske finanshuse har været fraværende som nettokøbere. Tværtimod har de største nettosælgere været JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley og UBS. Og der har ikke være meddelelser om, at danske institutioner, udover Spar Nord Bank, har deltaget i emissionen.

Hvad der vil ske, når Danske Bank har brugt hele stabiliseringsrammen, som er beskrevet i prospektet, er ikke til at vide. Vil en mulig udvej for banken så blive at lægge Aquaporin-aktier i kundernes depoter?

Bekymrende billede
Der tegner sig et meget bekymrende billede af den gennemførte IPO, også selvom det fremtidige marked for teknologi til drikkevandrensning uden tvivl bliver enormt. Men det er også et ekstremt konkurrencepræget marked med mange store veletablerede spillere, som det fremgår af den anden artikel om Aquaporin i denne udgave.

Danske Bank har alligevel som Global Coordinator af børsnoteringen accepteret en værdisætning på 1,5 mia. kr. pre money – en vurdering, der bygger på enorme forventninger til fremtiden.

Aktuelt forekommer det imidlertid umuligt at vurdere realismen i disse forventninger. Det grundlæggende problem er således, at virksomheden er sendt på børsen, før den var klar: Den opfattelse understreges af flere danske institutionelle investorer overfor Økonomisk Ugebrev, og den kan næppe have været ukendt for banken.

Danske Bank og Danske Bank-medarbejdere bærer alt i alt et usædvanligt stort medansvar for beslutningen om at børsføre selskabet. Banken kan derfor få udfordret sit omdømme som et nålestribet corporate finance-hus, som kan stå for professionelle børsnoteringer, hvor hensynet til de forskellige interessenter, herunder nye aktionærer, bliver uafhængigt og fornuftigt afbalanceret.

Banken har nemlig rigtig mange kasketter på i denne børsnotering:
For det første er banken Global Coordinator, og er altså den centrale ansvarlige finansvirksomhed for emissionen og dens succes. Banken vil blive bedømt på, om denne IPO på main marked bliver en succes eller en fiasko, og hvis udfaldet bliver sidstnævnte, kan bankens corporate finance forretning lide ubodelig skade.

For det andet er bankens datterselskab Danica storaktionær i Aquaporin. Ifølge prospektet stod Danica til at sælge 322.000 aktier svarende til en børsværdi på 55 mio. kr.

For det tredje var banken også en betydelig kreditor i Aquaporin indtil børsnoteringen: Netop Danica har været blandt garanterne for en kreditfacilitet i Danske Bank på 35 mio. kr. Takket være midler fra børsnoteringen vil Danica og andre storaktionærer ifølge prospektet nu kunne slippe ud af deres garantiforpligtelse for det voldsomt underskudsgivende selskab.

For det fjerde illustrerer sammensætningen af Aquaporins bestyrelse det tætte forhold til Danske Bank: Advokat Niels Heering, der 1. maj 2021 er blevet chefjurist i Danske Bank, er formand for Aquaporins bestyrelse. Et andet bestyrelsesmedlem, Jens Denkov, er ansat i Danske Bank som Chief Investment Director. Blandt hans opgaver er ifølge prospektet at yde investment og asset management services for Danica Pension.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank