Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ATP: ESG-screening giver ikke nødvendigvis bedre performance

Joachim Kattrup

søndag 27. oktober 2019 kl. 19:29

Frigivelse af ATP-opsparing kan koste to ekstra års arbejde

Landets største investor, ATP, har i længere tid arbejdet systematisk med ESG-integration i forhold til den globale aktieportefølje. ATP har endnu ikke kunne bevise en sammenhæng mellem ESG-screening og overeller underperformance i porteføljen. Samme konklusion kommer fra Den Internationale Valutafonds (IMF) seneste halvårlige rapport, der for første gang indeholder en gennemgang af bæredygtige investeringer.

IMF vurderer ikke, at det giver et merafkast for forvaltere og andre store investorer at investere efter en udvælgelse baseret på ESG-screenede aktier. ATP er nået frem til samme konklusion efter i længere tid at have arbejdet med ESG-integration i den globale aktieportefølje.

”Vi har gennem længere tid analyseret effekten af at integrere ESG-data i udvælgelsen af globale aktier på forskellige måder. I lighedmed analysen fra IMF finder vi ikke nogen generel og konsistent sammenhæng imellem ESG og over- eller underperformance,” siger Christian Kjær, head of Liquid Markets i ATP til Økonomisk Ugebrev.

Han peger samtidig på, at investeringer på baggrund af virksomhedernes ESG-profil ikke er nem at standardisere. ”ESG dækker over mange forskellige ting og temaer, hvoraf nogle, efter vores mening, er relevante i forhold til visse virksomheder og andre er relevante i forhold til andre virksomheder. Derfor kan vi ikke blot investere i virksomheder med en stærk ESG-profil,” siger Christian Kjær. ATP mener dog stadigvæk, at det kan være meningsfuldt at benytte ESG-integration. ”Vores analyser viser, at en fokuseret integration af relevant ESG-data i relevante virksomheder sammen med mere traditionelle nøgletal går hånd i hånd med gode afkast, siger Christian Kjær.

IMF: ESG-integration øger volatilitet

Den Internationale Valutafonds (IMF) seneste halvårlige rapport om stabiliteten på de globale finansielle markeder indeholder for første gang en gennemgang af markeder og finansielle produkter under betegnelsen bæredygtige investeringer, også kaldet Sustainable Finance.

IMF’s analyse viser, at det eneste man med sikkerhed kan sige om ESG-screenede porteføljer, i sammenligning med konventionelle porteføljer, er, at det udløser en højere volatilitet. IMF konkluderer altså, at det er forbundet med øget finansiel risiko at ekskludere aktier på baggrund af ESG-kriterier. IMF’s konklusion bygger på en sammenligning af udviklingen på det amerikanske S&P 500 indeks med og uden screening for sektorer med høj CO2 udledning.

Konsulent Sebastian Sørensen fra Capital Market Partners, der er et nichekonsulenthus med fokus på kapitalmarkedsområdet, mener at det alligevel er en god ide at integrere ESG i investeringerne. Også selvom det ikke er helt uden problemer. ”Overordnet set synes det lidt hårdt at konkludere, at ESG ud fra et afkastsperspektiv er fuldstændig ligegyldigt. Det virker som om resultatet ændrer sig alt efter studie, metode og hvem der måler. Swiss Finance Institut konkluderede i 2018, at ”higher sustainability associated with similar returns but lower risk.” Institutionelle investorer opererer typisk under respektive risiko-rammer, hvorfor en konklusion om lavere (eller hø-jere) risiko naturligvis er interessant.”

IMF konkluderer desuden i rapporten, at investorernes manglende beviser på, at ESG-sceening har indflydelse på porteføljens performance betyder, at investeringsargumenterne ofte bygger på at sammenligne omkostningerne mellem ESG baserede fonde og konventionelle fonde. Men IMF fastslår samtidig, at der er ”anekdotiske beviser” (enkelte tilfælde, der ikke kan generaliseres, Red.) på, at ESG-screenede investeringer er forbundet med højere omkostninger.

Det billede kan Sebastian Sørensen godt genkende. ”For så vidt angår omkostninger, er det en generel udfordring vi ser på markedet bl.a. på grund af faldende udlånsmarginaler, hvor ESG altså ikke er en undtagelse. Priserne er presset i bund og omkostninger til ESG-integrering og research er generelt høje i dag, qua den informationsasymmetri markedet oplever. Det kommer bl.a. til udtryk i form af manglende data, standardisering og oplysningskrav på tværs af aktivklasser, produkter og lande,” siger Sebastian Sørensen.

IMF konkluderer, at ESG-spørgsmål kan have væsentlig indflydelse på virksomhedernes resultater og kan give anledning til finansielle stabilitetsrisici via eksponering af banker og forsikringsselskaber og store tab som følge af klimaændringer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank