Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Er ATP på vej med fuldkommen eksklusion af olieselskaber

Joachim Kattrup

fredag 10. januar 2020 kl. 14:40

ATP Q1-regnskab i denne uge vil skuffe, men lys forude

ATP har frasolgt en række olieselskaber, som kraftigt belastede koncernens investeringer i forhold til Parisaftalens målsætninger. ATP har stadigvæk tre olieselskaber i aktieporteføljen, og oplyser at der arbejdes på en række initiativer omkring klima og fossil energi, som ATP forventer at offentliggøre i starten af 2020.

ATP’s ESG-chef siger, at ATP arbejder indenfor rammerne af Parisaftalen. Kritikere vurderer, at det må betyde farvel til alle investeringer i olieselskaber. Svaret får vi senest den 6. februar, når ATP offentliggør justeringerne i porteføljen.

ATP blev i en analyse kraftigt kritiseret for, at koncernens investeringer lå meget langt fra investeringsscenarier, der kunne flugte med målsætningen i Parisaftalen om maksimalt to graders global temperaturstigning.

Både indenfor olie, kulbaserede kraftværker og bilindustrien viste en analyse fra tænketanken Two Degrees Investing Initiative, at investeringsscenarierne for ATP’s portefølje flugtede med globale temperaturstigninger på langt mere end to grader. For investeringerne alene i en række olieselskaber var scenariet for ATP helt oppe på støtte til fire til seks graders globale temperaturstigninger.

Selvom ATP afviser validiteten i analysen, har kritikken tilsyneladende spillet en central rolle – især i forhold til olieinvesteringer. ATP har nemlig frasolgt flere aktieposter i en række globale olieselskaber. Tilbage i ATP-aktieporteføljen er kun tre olieselskaber, hvor det italienske olieselskab ENI er det eneste tilbageværende fra den kritiske analyse.

ENI blev i analysen vurderet som arbejdende kraftigt imod Parisaftalen i forhold til selskabets annoncerede olieproduktion. ATP oplyser til Økonomisk Ugebrev, at koncernen i øjeblikket kigger indgående på, hvordan investeringerne generelt kan optimeres i forhold til Parisaftalen.

ATP offentliggør de seneste porteføljejusteringer meget snart – senest i forbindelse med årsregnskabet for 2019, som er tilgængeligt den 6. februar 2020.

”Det skal bemærkes, at vi i 2019 implementerede klima-tilt af ATP’s globale aktieportefølje, der har haft en selvstændig betydning for ATP’s globale aktieporteføljes beholdning af aktier i olieselskaber, ligesom ATP som en konsekvens af dialog med olieselskaber i sin portefølje i 2019 har fravalgt yderligere en række investeringer i olieselskaber, oplyser ESG-chef i ATP, Ole Buhl til Økonomisk Ugebrev.

Kritikere vil have ATP helt ud af olie

Tidligere Managing Director for Goldman Sachs i England og nu bæredygtig iværksætter, August Lund, vurderer, at ATP’s investeringer stadigvæk er ude af sync med virkeligheden, trods tegn på at olieselskabernes dage er talte i ATP’s investeringer.

”Enten accepterer man Paris-aftalen, eller noget der ligger bare i nærheden heraf. Og så er den logiske slutning, at stort set alle fossile investeringer herfra er tabsgivende. Eller også tror man ikke på Parisaftalen og derfor investerer man forsat heri,” siger August Lund.

Også klimaaktivister forventer handling fra ATP.”Indenfor produktion af fossile brændsler, ligger ATP’s største forbedringspotentiale helt klart i olieproduktion. Til gengæld har ATP betydeligt flere klimarelevante aktier i kraftværker, cement og stålindustri samt fly og skibsfart, så der er også mere at gøre i disse sektorer,” siger Jørgen Boldt fra Ansvarlig Fremtid, der er et projekt under klimabevægelsen i Danmark, og arbejder for at investorer skal trække investeringer helt ud af fossilselskaber, der forårsager klimaforandringer.

Fra Folketinget lyder også hård kritik fra partiet Alternativet, der netop har fremlagt et forslag om hensyntagen til miljø- og klimamæssig bæredygtighed i ATP’s investeringer.

”Absurd at se hvordan ATP har placeret danskernes pensionskroner i selskaber, som planlægger at øge olieproduktionen, når vi ved, at olieproduktionen skal reduceres for at leve op til Parisaftalen,” siger Rasmus Nordqvist, politisk ordfører og ordfører for grøn omstilling i Alternativet.

ATP har frasolgt BP, Equinos og Shell Analysen fra 2019 vist, at ATP’s tidligere olieinvesteringer svarede til et scenario om en global temperaturstigning på mellem fire og seks grader. I ATP’s aktieportefølje fandt man dengang positioner i olieselskaberne BP, Eni, Equinor, Galp, EDP – Energias de Portugal, Idemitsu Kosan, JXTG Holding og Royal Dutch Shell.

Det medførte dengang, at ATP’s relativt høje eksponering mod negativ indvirkning på Parisaftale var meget høj. Det må antages, at billede ville være et andet i dag. Trods kritikken, analysen fra sidste år samt opretholdelse af investeringer i tre olieselskaber og en række kulbaserede kraftværker, fastholder ATP, at Parisaftalen danner grundlaget for investeringerne.

”ATP arbejder fuldt ud indenfor rammerne af Parisaftalen, dvs. vi støtter op om målet om at begrænse temperaturstigningerne til maksimalt to grader,” siger Ole Buhl.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank