Årsregnskabet fra Bavarian Nordic var ikke opløftende, omend det heller ikke skuffede fælt. Selskabet investerer stort i disse år, og det tærer på den ellers bugnende kassebeholdning på 3,2 mia. kr. Uden en partneraftale på RSV eller betydelige indtægter fra covid-vaccinen ser det ud som om, at man også kan ende med at skulle hente ny kapital i 2023. Efter covid-festen for en stund er forsvundet, ser det hele lidt trægt ud, skriver redaktør for ØU Life Science Steen Albrechtsen i denne analyse.
Omsætningen på 1,9 mia. kr. og et EBITDA-driftsresultat på 75 mio. kr. var stort set som guidet. Til gengæld byder 2022 på virkelig store investeringer, samtidig med at bulk vaccine-fabrikken er lukket ned i forbindelse med udbygningen. Det betyder, at der ikke kan forventes store indtægter fra hverken koppevaccineleverancer til den amerikanske stat eller salg af ebola-vacciner til Johnson & Johnson i 2022.
Indtægterne i 2021 på en mia. kr. bliver i år reduceret til ca. 300 mio. kr. udelukkende fra koppevacciner til USA og Canada. Ca. 700 mio. kr. ”mangler” i 2022, hvor omsætningen kun forventes at nå 1,1-1,4 mia. kr,. mens EBITDA styrtdykker til negative 1,0-1,3 mia. kr. Hertil kommer kapitaliserede udviklingsomkostninger til covid-19 projektet på 700 mio. kr., som dog modsvares på cash flowet af 640 mio. kr. fra vaccineaftalen med den danske stat.
Endvidere guides der i 2022 kapitaliserede omkostninger på 250 mio. kr. til tech-transfer og yderligere 350 mio. kr. til færdiggørelsen af bulk-fabrikken. Hertil kommer 600 mio. kr. i milepælsbetaling til GlaxoSmithKline for de opkøbte vacciner, og dermed er det ikke overraskende, at der lægges op til, at kassebeholdningen svinder ind fra 3,2 mia. kr. ultimo 2021 til forventeligt 1,0-1,2 mia. kr. ultimo 2022. Heri er inkluderet, at man modtager de resterende 640 mio. mio. kr. fra staten til covid-19 projektet.
Selvom cash burn i år når op på ca. to mia. kr., kan der ligge yderligere dræn forude. Bavarian skal også finde flere penge til GSK-milepælsbetalinger. Bavarian oplyser i regnskabet, at der udestår 2,55 mia. kr. (diskonteret) til betaling til GSK, og at majoriteten af disse forfalder i 2022-23. Alene 578 mio. kr. i 2022. Efter 2022 udestår der altså 1,972 mia. kr. (diskonteret), og alt afhængig af, hvor skarpt man definerer ”majoriteten”, så kan der godt ligge milepælsbetalinger på yderligere 1 mia. kr. eller mere i 2023. Når CEO Paul Chaplin i telefonkonferencen blankt afviser at have behov for at hente ny kapital i 2022, men ikke vil tale om planerne for 2023 (”vi må se hvad vi gør i 2023”), så kan det derfor bestemt ikke udelukkes, at Bavarian bliver nødt til at hente mere kapital næste år for at finansiere investeringerne i fabrik, GSK-milepæle og ikke mindst de kliniske studier RSV.
På den positive side er der to store ubekendte. For det første er der indtægtsmulighederne for covid-vaccinen, såfremt fase 3-studiet falder positivt ud. For det andet er der muligheden for en global eller flere regionale partneraftale(r) på RSV-projektet, som både kan give en upfront-betaling, men også løfte nogle af de kliniske omkostninger, afhængig af hvornår en aftale indgås. Alt sammen faktorer, der kan forbedre den nuværende situation.
Mest afgørende for 2022 bliver fase 3 data fra covid-19-vaccinen (ABNCoV2), som forventes i 2. halvår. Studiet igangsættes i 1. halvår, men den konkrete timing er endnu uvis, udover at data kommer i 2. halvår og Bavarian synes at guide henimod slutningen af året.
Meget symptomatisk (og indrømmet: anekdotisk) noterede vi, at både CEO og CFO på telefonkonferencen nævnte 2025-målsætningen om at blive et ”one the largest pure play vaccine companies” et anseeligt antal gange. I et pessimistisk øjeblik kan vi godt tage det som et tegn på, at der næppe på kort sigt er noget interessant at tale om i 2022, når man i den grad vil fremdrive 2025-drømmen.
Som et symbol på den skuffende udvikling i de tilkøbte GSK-vacciner, har Bavarian Nordic i årsregnskabet nedskrevet vacciner for hele 172 mio. kr., da de står til at udløbe i 2022/2023, og man forventer ikke, at de kan nå at blive brugt/solgt. Pandemien lægger fortsat en stor dæmper på salget af rejsevacciner, ligesom covid-vaccineringen har opholdt de praktiserende læger, som derfor ikke har kunnet give Encepur-vaccinationer.
Shortandelen er nu på 7,3 procent per 23. marts, og det nærmer sig en fordobling år-til-dato, set i forhold til det typiske niveau omkring 4-5 procent, der var gældende gennem 2. halvår af 2021. Aktuelt har Bavarian Nordic en markedsværdi på 12 mia. kr. ved den aktuelle børskurs på 170. De to kapitalrejsninger i 2021 på samlet 2,8 mia. kr. skete til kurser, der ligger betydeligt over den aktuelle kurs.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.