Begyndende ledelsesopgør i MT Højgaard?

Carsten Bjerg CEO and Group President, Grundfos

Analyse: Et opbrud efter mange års mismanagement i MT Højgaard kan nu være på vej. Tidligere bestyrelsesmedlem Carsten Bjerg skulle efter planen genvælges på generalforsamlingen den 5. april. Men nu genopstiller han alligevel ikke. Til gengæld er der mulighed for at afløseren vil ruske op i selskabet.

Hvad der egentlig sker bag kulisserne i børsnoterede Højgaard Holding og det delejede entreprenørselskab MT Højgaard er ikke godt at vide. Økonomisk Ugebrev har den seneste måned sat selskaberne under kritisk lup, og meget tyder på, at selskabernes kurs mod afgrunden er blevet for meget for den erfarne og velrenommerede erhvervsmand Carsten Bjerg, der er tidligere CEO i Grundfos, og nuværende bestyrelsesmedlem i Rockwool og Vestas.

Forløbet omkring hans exit fra bestyrelserne i Højgaard og MT Højgaard er på mange måder usædvanligt og i særdeleshed bemærkelsesværdigt. Forløbet er kort fortalt, at Højgaard Holding i en børsmeddelelse den 14. marts udsendte den sædvanlige indkaldelse til generalforsamlingen den 5. april 2018. Som det fremgår af meddelelsen var det planen, at Carsten Bjerg skulle genvælges som bestyrelsesmedlem. I mellemtiden har Økonomisk Ugebrev bragt flere kritiske artikler om udviklingen i selskabet.

Overraskende børsmeddelelse
Alligevel var det noget af en overraskelse, at selskabet udsendte en ny børsmeddelelse den 23. marts 2018 med blandt andet følgende ordlyd: ”Carsten Dilling indstilles til valg som nyt bestyrelsesmedlem i Højgaard Holding A/S på selskabets ordinære generalforsamling den 5. april, 2018. Der afholdes desuden den 5. april, 2018 en ekstraordinær generalforsamling i MT Højgaard A/S, hvor det indstilles, at Carsten Dilling indvælges som medlem af bestyrelsen i stedet for Carsten Bjerg, der har ønsket at udtræde.”

Læs også:  De ”fælles” værdier skal fordeles bredere

Med andre ord har Carsten Bjerg altså efter den 14. marts fundet ud af, at han alligevel ikke ønsker at være en del af Højgaard og MT Højgaard universet. Økonomisk Ugebrev bragte den første artikel om situationen i MT Højgaard med denne indledning: ”Landets største entreprenørkoncern MT Højgaard virker efterhånden så kriseramt både finansielt og ledelsesmæssigt, at de to ejere, børsselskaberne Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, er tvunget til at gøre noget. Børsværdien af deres aktieposter er dykket 70 procent siden starten af 2016.”

Som det fremgår af en ny regnskabsanalyse i søndagens udgave af Økonomisk Ugebrev Finans har koncernens moderselskab, MT Højgaard, de seneste syv år haft et underskud på 2,2 mia. kr. Kun store overskud i Greenland Contractors, og datterselskabet Enemærke & Pedersenhar på overfladen lukket hullet.

I hele perioden er der ikke sket nævneværdig styrkelse og fornyelse af hverken bestyrelse eller daglig ledelse: Bestyrelsesformand i børsnoterede Højgaard Holding (som ejer 54 procent af MT Højgaard) og i MT Højgaard, er Sø-ren Bjerre-Nielsen, tidligere direktør i Danisco, men ikke erhvervsaktiv siden 2011. Han er også formand for Nationalbanken og VKR Holding.

Læs også:  Rating af Top 100 Aktielister: PKA vinder ESG Aktierating

Nyt bestyrelsesmedlem med anden ledelseskultur
CEO i MT Højgaard er Torben Biilmann, som tidligere var en rimeligt succesrig topchef i NCC Danmark, men aldrig har formået at løfte lønsomheden i moderselskabet nævneværdigt. Med Carsten Bjergs exit er der måske nye vinde på vejr. Tidligere TDC-chef Carsten Dilling indtræder nemlig i stedet for i bestyrelsen for de to selskaber. Han er i dag bestyrelsesformand for Novozymes og vælges den 10. april som formand for SAS.

Han repræsenterer en helt anden ledelseskultur, end den, der i dag findes i MT Højgaard og Højgaard Holding. Vi har svært ved at forestille os, at Carsten Dilling ikke vil kræve drastiske omvæltninger i entreprenørkoncernens daglige ledelse, ledelseskultur, strategi og eksterne kommunikation.

Carsten Dilling har meget at tabe, men også en del at vinde, hvis han gør den afgørende forskel i Danmarks største entreprenørkoncern. Til gengæld sidder han også med meget stærke kort på hånden, da hans eventuelle exit efter en kortere periode kun vil udstille problemerne i MT Højgaard og understøtte opfattelsen af, at der ikke er nogen bremser på vejen mod afgrunden.

Opgaven bliver næppe let, men den kan løses, så MT Højgaard undgår at ende som Pihl, Christiani & Nielsen, Kampsax og Rasmussen & Schiøtz, der alle er bukket under.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her