Facebook, Google, Twitter og mange af de andre Silicon Valley high-tech selskaber begyndte i den gode sags tjeneste. De ville forbedre den enkelte borgers tilværelse. Men de endte med at være pengemaskiner, der udnytter alle vores personlige data på den mest skruppelløse måde. Dét, der har fået verdensomspændende betydning, udvikles på en kaotisk måde, der kan føre til nogle af selskabernes fald. Og de kan i sidste ende være til fare for samfundet. Sådan lyder hovedbudskabet i insiderbogen, Chaos Monkeys. Den er skrevet af Antonio Garcia Martinez, der har arbejdet i Silicon Valley og især med Facebook.
Forfatteren virker lige så skruppelløs som alle andre i sektoren, for han afslører den ene virksomhed efter den anden for tvivlsom adfærd. Afsløringerne handler ikke om kriminelle forhold, men om, hvor kyniske ledere og medarbejdere er blevet i Silicon Valley. Det står i skærende kontrast til den begejstring, som brugerne af Facebook og Google udviser.
Man kan ligefrem fornemme, hvordan kynikerne i Silicon Valley på vej til banken griner over, hvordan de har fået ”os alle sammen” til at levere det produkt – data – som de tjener tykt på.
Det geniale i bogen er, hvordan Martinez i detaljer får påvist, hvordan der udvikles pengemaskiner af vores egne råvarer, uden at vi får en rød øre for det. The Telegraph skriver om de personer, Martinez portrætterer: ”Disse fyre får Gordon Gekko til at ligne en Gandhi.”
Martinez beskriver ikke bare teknologinørderne, herunder Mark Zuckerberg, som han i øvrigt har stor respekt for, men også finansfolkene, dvs. venturekapitalisterne. Han beskriver med eksempler fra sine egne bestræbelser på at lave en start-op virksomhed, hvor brutal denne verden er for opfindere og iværksættere. De presses lynhurtigt ud i kraft af kapitaltilførsler, der gradvist giver dem mindre og mindre magt. Kun enkelte iværksættere formår at holde ud så længe, at de kan sælge deres livsværk for milliarder af dollars.
Brug og misbrug af data
Hvis man ikke er technørd, kan bogen være en træls omgang. Det bliver ikke bedre af, at den unge forfatter slynger om sig med slang og begreber fra en verden, de færreste aner noget om. Men han giver en glimrende indføring i dét, der efter bogens udgivelse blev det helt store tema omkring Facebook, nemlig salg af brugernes data og misbrug af data.
Vi tror, at når vi downloader informationer fra et firma, så er det kun firmaet, der véd, at vores egen browser ”har været på spil.” Men der er også en lang række andre aktører, som ”kigger med,” f.eks. via cookies. Facebook (Zuckerberg) ville oprindelig ikke bruger de data, man via systemet har adgang til. Men da firmaet mere og mere gik op i at tjene penge på annoncer, blev der bestræbelser på at ”monetarisere” datamængderne, som det hedder på nudansk.
”Likes” blev kernen
De stærkt eftertragtede ”likes” blev kernen. Martinez var dybt involveret i det, og det blev vi andre også – indirekte – så vandet driver af os. Imens er internettjenesternes smarte brug af vores data ved at hive annoncegrundlaget og dermed økonomien væk fra den frie presse verden over. Når det samtidig sker med dubiøse metoder, så er det på tide, at både pressen og vælgerne begynder at se kritisk på Facebook og kumpaner.
Han beskriver også, hvordan Facebook forstod at gøre brugen af mobiltelefoner til den helt store indtægtskilde. Han beskriver, hvor tilfældig udviklingen har været. Man prøver det ene og det andet, indtil noget giver pote, og pludselig har hele verden et nyt produkt. Det hele sker i et tempo, ingen kan overskue.
Dermed fortæller han også, hvor farlig udviklingen er for giganterne selv. Kan de bryde sammen lige så hurtigt, som de opstår, og hvad bliver konsekvensen for samfundet? Gavner de eller svækker de demokratiet?
Chaos Monkeys, Ebury Press, Antonio Garcia Martinez, 516 sider, 89 kr. i Politikens Boghal.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.