Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Boganmeldelse: Mediernes usynlige magt

Sten Thorup Kristensen

mandag 08. februar 2021 kl. 11:30

Medier kan sætte dagsordner og ændre vedtagne sandheder – i nogle tilfælde endda uden at hverken de selv eller mange andre hæfter sig ved, at det sker. En ny antologi søger, med vekslende succes, at indkredse fænomenet.

Man kan være på venteliste til så mange ting. Men spørger man danskerne, hvad de forbinder med ordet, vil de fleste nok nævne hospitaler. Det er en del af den kollektive bevidsthed, at hospitaler i perioder har været langt bagude med operationer, hvorfor patienterne unødigt har måttet lide i måneder eller endda år. Politisk har det også været et stort tema og ført til behandlingsgarantier.

Men denne kollektive bevidsthed er kun et par årtier gammel. Indtil et stykke oppe i 90’erne var der ingen, der satte spørgsmålstegn ved, at hospitalerne kun handlede her og nu ved akutte lidelser, mens de ikke-akutte blev håndteret, efterhånden som man havde tid til det.

Det ændrede sig, da Hjerteforeningen fik den ide at lave lobbyvirksomhed gennem medierne, som på deres side ikke var sene til at bringe historierne, som handlede om lidende mennesker. Senere bidrog også Kræftens Bekæmpelse, og hvor fokus i begyndelsen var på generne ved ventetiden, blev det senere – og helt overordnet ukorrekt – strammet til, at patienter døde, mens de ventede.

Eksemplet er med i en ny antologi, ”Når medierne sætter dagsordenen”, og det er stærkt tankevækkende. Her er ikke tale om ét medie, der har kørt en kampagne, som folk husker, men om en lind strøm af artikler, som over flere årtier gradvist har ændret den generelle opfattelse af sygdom og behandlingen af den.

Man kan dårligt kritisere de to patientforeninger, for de har naturligvis ret til at tale deres sag, også gennem medierne. Og de havde en valid pointe for så vidt, at den gamle procedure på hospitalerne var problematisk for dem, som måtte vente. Men mediernes arbejde har altså her ført til et holdningsskred, der har haft nogle konsekvenser, hvoraf ikke alle er positive. De ressourcer, man bruger på at afskaffe ventelister, går fra andre steder.

Det er Marie Louise Tørring og Mette Stentoft, der har skrevet om ventelisterne. Kåre Mølbak og Peter Reinhard Hansen skriver om en anden case, nemlig mediernes behandling af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Her var mediernes partner ikke organiserede patientforeninger, men snarere skræmte mennesker på sociale medier. Især TV2 gik i vandet og deltog i en usaglig mistænkeliggørelse af vaccinerne. Forfatterne dokumenterer, hvordan indberetninger af bivirkninger stiger brat efter hver omtale i medierne, og de fortegnede budskaber havde også den ulykkelige konsekvens, at mange undlod at tage vaccinen, hvorved de eksponerede sig for kræft.

De to kapitler er desværre de eneste rigtigt gode i bogen. Der er andre interessante oplysninger og betragtninger. Men analyserne er svagere fra de andre bidragsydere, som i varierende grad forfalder til at være anklagere og argumenterer for, at medierne i konkrete tilfælde skulle have vinklet anderledes, suppleret med andre synspunkter og valgt andre cases.

Disse synspunkter er valide nok. Men de siger ikke noget om en tendens eller om systemfejl, for det er nu engang et grundvilkår i journalistik, at der ikke findes nogen endelig sandhed om, hvordan en historie skal fortælles. Perspektivet vil være forskelligt, alt efter hvor historien anskues fra.

To af de dårligste kapitler handler om den finansielle journalistik. Det ene indeholder en uforbeholden ros til Berlingskes Cavling-vindende historier om hvidvask i Danske Bank. Det var også en stor præstation og en vigtig sag at tage op, men det hele blev skæmmet af, at avisen aldrig rigtigt forholdt sig til, hvem de havde historien fra, og hvilke interesser disse havde. Og man forholdt sig heller ikke til en vigtig kontekst: Verden udvikler sig hele tiden, og synet på såvel hvidvask som erhvervssamkvem med Rusland skiftede fundamentalt.

Professor Finn Østrups kapitel om finansjournalistikken er bogens mest grumsede. Når han f.eks. skriver, at der i medierne ”aldrig” har været kritisk behandling af Luxemburg og Schweiz som skattely, at medierne ”generelt har forholdt sig tavse” om problemer ved bankers rådgivning af privatkunder, og at medierne nok blev overraskede over den folkelige opstand mod Nykredits bidragsforhøjelser i 2016, undrer man sig over, hvilke erhvervsmedier professoren dog følger.

Sten Thorup Kristensen

Når medierne sætter dagsordenen. Redaktion ved Vibeke Borgberg m.fl. DJØF Forlag.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank