Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Boozt ser sandsynlig recession: ”It has litterally stalled”

Steen Albrechtsen

torsdag 01. maj 2025 kl. 17:55

Hermann Haraldsson
Hermann Haraldsson, CEO hos Boozt

Som et online stormagasin er Boozt en glimrende temperaturmåler for den generelle tilstand hos forbrugerne. Selskabet har som et af de første aflagt regnskab for årets første kvartal, og hos ledelsen er der ikke megen optimisme at spore. Forbrugerne er gået i krisestemning, og dermed lader man også pungen blive i lommen. Boozt forbereder sig på recession og agerer egentligt sundt og med rettidig omhu, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Forbrugertilliden er klart på vej ned, viser tallene fra Danmarks Statistik. Og det billede understøttes nu også af ledelsen for Bootz i kølvandet på de seneste par måneders geopolitiske udvikling.

Forbrugerne er blevet mere påholdende, fremgår det af Boozt.coms investorkonference ovenpå kvartalsregnskabet.

Q1-regnskabet var egentlig pænt nok under omstændighederne med en moderat omsætningsvækst på 2 pct. (og 3 pct. korrigeret for valutaeffekt) og et solidt EBIT-resultat på 38 mio. SEK, når man justerer for fratrædelsesomkostninger på 27 mio. SEK til de ca. 10 pct. af medarbejderstaben, der blev afskediget i januar og aktieaflønningsprogrammer på 5 mio. SEK.

Helårsforventningen på 4-9 pct. omsætningsvækst bestemmes ikke af 1. kvartal alene. Men med 2-3 pct. vækst i 1. kvartal er der et stykke vej op. Ikke mindst fordi det i regnskabet, og især på telefonkonferencen, blev tydeligt, at det er blevet et sværere marked meget hurtigt.

Både januar og februar var ifølge Boozts CEO egentlig fine nok. Det er først i løbet af marts, at opbremsningen for alvor har taget fart, og marts endte værre end forventet. Herefter startede april pænt, men så begyndte handelskrigen for alvor og ”det bremsede helt op” (”it literally stalled”).

Nu skal handelskrigen ikke have hele skylden. Men det er tydeligt, at den stigende grad af krisestemning i det offentlige rum har sat sig negativt i forbrugertilliden og i forbruget. Handelskrigen, Ukraine og noget så simpelt som kampagnerne om 3-dages kriseprepping er faktorer, der påvirker krisestemningen.

I et krisescenarie er det ikke overraskende, at modetøj er højt på listen over indkøb, hvor man kan skrue ned for forbruget. For Boozts andre kategorier er effekten noget mindre tydelig.

Boozt er særligt ramt i Danmark og Finland, mens Sverige og de øvrige lande indtil videre er sluppet noget nemmere.

Nu er 1. kvartal ikke det afgørende for Boozts helårspræstation. Men en vending eller bedring nu tidligst i 2. halvår gør det svært, eller nærmest umuligt, at nå i mål med de oprindelige 2025-forventninger.

Recession på vej

For Boozt betyder det, at ledelsen nu arbejder under antagelsen om, at vi er på vej ind i en recession. Derfor er man allerede nu i gang med at reducere lagrene for ikke at brænde inde med for mange varer om et par måneder.

Man er med andre ganske forsigtig i forhold til udviklingen over de næste 3-6 måneder, så det er tidligst i 2. halvår, at det kan begynde at vende.

I forvejen er lageret lidt til den høje side: CEO’en var ganske tydelig i beskeden om, at man hellere vil agere for tidligt end for sent. At man hellere vil være på den sikre side end at stå i en endnu værre situation om et par måneder. Derfor er Boozt måske også lidt tidligere ude end andre i forsøget på at reducere lageret.

Men skulle det hele vise sig at være en storm i et glas vand, er man ganske fortrøstningsfuld om, at den generelle lagerstatus i branchen er til den høje side, og at det vil være muligt at bygge lageret hurtigt op igen med friske varer, hvis det skulle blive nødvendigt.

Det synes lidt kontraintuitivt. Men det handler nok i høj grad om de andre aktørers prioritering mellem pris/margin og lageromsætningshastighed.

Samlet var Boozts 1. kvartal et klart tegn på, at handelskrigens effekter er ved at sprede sig til samfundsøkonomien. I første omgang mere indirekte via en mere påholdende forbruger, som forbereder sig på dårligere tider.

Om disse kommer eller ej kan kun tiden vise, og på helt kort sigt afhænger det nok i høj grad af udfaldet af handelskrigen, og om vi ser en mere stabil geopolitisk og makroøkonomisk scene.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank