Bunden af Økonomisk Ugebrevs årlige CEO Performance Ranking rummer nogle af viruskrisens ofre, to eller tre store turnaround-kandidater samt et par opmuntrende træk hos de dårligst præsterende virksomheder, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.
For en gangs skyld kan man omtrent med sikkerhed forudse, at de fleste af de virksomheder, der ligger i bunden af CEO Performance-rankingen, vil forbedre deres præstationer betydeligt i de kommende års rankinger. Viruskrisen blev i 2020 spøgelset, der gik gennem dansk erhvervsliv. Og det er netop viruskrisens største ofre, der præger bunden af CEO Performance-rankingen.
Nogle af virksomhederne i bunden er allerede populære turnaround-kandidater på børsen: Bang & Olufsen (der her er målt ud fra regnskabsåret 2019/20) med CEO Kristian Teär har tredoblet sin aktiekurs siden august. Maersk Drilling (Drilling Company of 1972) med CEO Jørn Madsen har mere end fordoblet sin aktiekurs siden november. Og med CEO Jacob Aarup-Andersen har servicekoncernen ISS siden efteråret lagt omkring 50 procent til kursen.
I nogle af de dårligst placerede virksomheder blev 2020 i første omgang året, hvor viruskrisen forstærkede driftsproblemer, som virksomhederne i forvejen led under.
For Bang & Olufsen er virussen dog i indeværende år efterhånden blevet til en positiv impuls, der har givet omsætningen et pænt boost op, efter den i 2019/20 steg i takt med, at efterspørgslen efter underholdningselektronik er steget, og Kristian Teärs turnaround-plan ser ud til at virke. For den meget mindre konkurrent Dantax ser billedet foreløbig knapt så positivt ud.
ISS, hvor Jacob Aarup-Andersen i 2020 afløste Jeff Gravenhorst, løb også ind i virusåret i en noget svækket tilstand, efter at omsætning og indtjening var faldet flere år i træk. Her er viruskrisen blevet den faktor, der gjorde krisen akut. Virussen gav et skarpt dyk i efterspørgslen efter rengøring af arbejdspladser, hoteller og lufthavne. Netop den forværrede akutte krise var med til at udløse den redningsaktion, som – måske – vil give den forventede turnaround. Den nye CEO får en betydelig opgave med at skabe både en positiv vækst og et bedre kapitalafkast i de kommende år.
Tivoli med CEO Susanne Mørch Koch, der afløste Lars Liebst i 2020, og Parken med CEO Jan Harrit er begge virksomheder, som lever af at få besøg af store menneskemængder, der kan være tæt sammen. Det er en forretningsmodel, der passede dårligt til viruskrisen. Det samme gælder for Agat Ejendomme (tidligere TK Development) med CEO Robert Andersen, hvor størstedelen af ejendommene er shopping- og outlet-centre, der var lukket i ugevis. SAS, hvor CEO Rickard Gustafson har sagt op uden at der foreløbig er fundet en afløser, blev særdeles hårdt ramt, og omsætningen faldt sidste år til 20,5 mia. SEK fra 46,1 mia. SEK året før, og selskabet måtte tage et underskud på 10,2 mia. SEK før skat.
De svagheder, der har ligget latent i mange virksomheder, er under viruskrisen blevet akutte og meget synlige. Derfor er der igangsat nogle ofte ganske drastiske effektiviseringskampagner, digitalisering, gentænkning og fokusering af hele forretningsmodellen. I netop den reaktion på kriseåret kan man i virkeligheden se et nyt håb for fremtiden for disse virksomheder. Der bliver taget afsæt til ny vækst og til fornyelse i forhold til situationen før viruskrisen. Det er den ene positive nyhed, man samlet kan vride ud af virksomhederne på listens bund. Og det fører til endnu en positiv nyhed:
To af Danmarks største og mest værdifulde virksomheder, A.P. Møller-Mærsk med CEO Søren Skou, og Ørsted med CEO Mads Nipper (der i 2020 har afløst Henrik Poulsen), lå faktisk i rankingens Bund-10 sidste år: De var blandt de dårligst præsterende ud af knapt 97 undersøgte ikke-finansielle virksomheder. Disse to store koncerner – de mest kapitalintensive virksomheder i Danmark – måtte konstatere et vigende kapitalafkast og faldende omsætning i 2019. Nu synes det at være fjern fortid.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.