Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

C25 forskræp: Analytikere venter 80% overskudsfremgang i Q1-regnskaber

Morten W. Langer

lørdag 17. april 2021 kl. 11:30

Danske og internationale aktieanalytikere forventer, at de danske C25-selskaber i årets første kvartal kommer ud med en gennemsnitlig overskudsfremgang på 80 procent i forhold til første kvartal sidste år. Størst fremgang forventes i banker, industri og forbrugsvarer, mens der for europæiske health care selskaber ses ti procent overskudsfald. Chefredaktør Morten W. Langer tegner et billede af de kommende kvartalsregnskaber.

Analytikerne forventer nu, at festen er ved at være slut for de europæiske health care selskaber, der har kørt gennem coronakrisen stort set uden skrammer. Selvom store dele af Europa fortsat er delvist corona-lukket, ventes stærk overskudsfremgang i de konjunkturfølsomme selskaber indenfor industri, finans og forbrugsvarer. Vigtigt i ligningen er dog første kvartals dramatiske nedlukning sidste år, hvor store dele af erhvervslivet og den internationale logistik næsten lukkede helt ned.

Overskudsfremgangen i de danske selskaber forventer analytikerne vil lande på i gennemsnit 80 procent, og det er femtehøjest blandt 14 EU-lande. Kun Spanien, Belgien, Østrig og Italien ligger foran Danmark. De store børsnoterede selskaber i Stoxx Europa 600 fra Finland, Sverige, Frankrig og UK ses at præstere en overskudsvækst på under halvdelen af den danske fremgang, viser analytikerdata indsamlet af analysehuset Refinitiv I/B/E/S.

Overskudsestimater for de danske C25-selskaber viser, at analytikerne har skruet mest op for deres forventninger til ISS, A.P. Møller-Mærsk, Ambu, Demant og Danske Bank. I forhold til deres forventninger for tre måneder siden, har de altså taget de endnu mere positive briller på.

ISS er C25-oversigtens store positive overraskelse
En af de største positive overraskelser på C25-oversigten er servicekoncernen ISS, som er i starten af en flerårig turnaround proces. Økonomisk Ugebrev har i en række artikler beskrevet CEO Jacob Aarup-Andersens justerede strategiske retning og de konkrete udfordringer.

Der er endnu ikke leveret synlige resultater, men analytikerne har tilsyneladende store positive forventninger til, hvad den nye ledelsesgruppe kan levere af fremgang det kommende år. Analytikerne har over de seneste tre måneder opjusteret deres overskudsestimater for ISS’ overskud om et år med hele 39 procent.

Siden kursbunden oktober sidste år på kurs 80, er aktien steget ca. 50 procent, og analytikerne ser nu et EBITDA-overskud i 2022 på 4,4 mia. kr. svarende til en værdiansættelse på knap 15 gange overskuddet. Derfor bliver de kommende kvartalsregnskaber fra ISS mere end almindeligt spændende, fordi analytikerne nu ser en gamechanger i de seneste mange års dans på stedet for ISS.

Optimisme omkring A.P. Møller-Mærsk
Også A.P. Møller-Mærsk står foran nogle spændende regnskaber, idet analytikerne også her har taget den optimistiske hat på. Over de seneste fire uger har de opjusteret deres EPS-årsforventning med hele 25 procent, selv efter et 2020, som var stærkt begunstiget af et ekstraordinært stort transportbehov i kølvandet på coronakrisen. Umiddelbart var forventningerne baseret på mere normaliserede markedsforhold i 2022 efter vaccineudrulning, men containerraterne har indtil videre holdt sig oppe på et meget højt niveau i 2021.

Ambu er analytikernes tredje højdespringer
Ambu er den tredje højdespringer hos analytikerne. Det forventede overskud om et år er de seneste tre måneder opjusteret med 20 procent, baseret på en meget stærk omsætningsvækst. Selskabets performance har gang på gang overrasket både markedet og analytikerne, og med en aktuel værdiansættelse på 220 gange det næste års forventede overskud, ligger der enorme positive forventninger indbygget i værdiansættelsen.

I februar 2021 skrev vi i Økonomisk Ugebrev om det netop aflagte kvartalsregnskab følgende: ”Ambu fastholder sin helårsguidance på 17-20 procent organisk vækst og 11-12 procent EBIT-margin (før specielle poster). Med den stærke start på året (39 procent organisk vækst og 14,6 procent EBIT-margin) har Ambu sat barren lavt med hensyn til en fremtidig opjustering. Men vi vurderer, at Ambu vil fastholde en konservativ tilgang til helårsguidance pga. usikkerhed omkring nylanceringer. F.eks. forventer Ambu fortsat at sælge 1,3-1,4 mio. skoper for helåret.” For bankerne synes der også at være optimisme hos analytikerne. Eneste bank i C25, nemlig Danske Bank, er blevet opjusteret med ni procent på forventet EPS-overskud over de seneste tre måneder. Som året har udviklet sig, er der ikke grundlag for at forvente store ekstra tabshensættelser, i hvert fald ikke på den korte bane.

For særligt Danske Bank ses en solid indtægtsstigning fra indlånskundernes minusrenter, og stigende asset under management fra kapitalforvaltning, samt øgede effekter af de seneste års effektiviseringsprogrammer, hvor nedbringelse af medarbejderstaben nu begynder at slå igennem på bundlinjen.

Også Demant og GN Store Nord er blevet løftet af analytikerne: Begge selskabers høreapparatforretninger har været nede at ligge sidste år på grund af lukkede butikker og svær adgang til ørelægerne. Men med vaccineudrulningen og genåbningen af butikker er der mulighed for, at det opsparede behov for justering eller køb af høreapparater igen kommer op i omdrejninger, og der kan endda komme en ketchup-effekt de næste kvartaler, som giver ekstra god salgsvækst og lønsomhed.

FLSmidth blandt fire aktier i bunden af ranglisten
I bunden af den aktuelle rangliste over analytikernes opeller nedjusteringer ligger Bavarian, FLSmidth, Genmab og Vestas. Bavarian og Genmab er ikke de store overraskelser efter begge selskaber har fremlagt forventninger for 2021 med et større cash burn til udviklingsprojekter, end analytikerne tidligere havde forventet.

Den største negative overraskelse hos analytikerne er FLSmidth, hvor der ellers på den lidt længere bane er store forventninger til genstart af cementforretningen, med fokus på konvertering af produktionsanlæg til mindre CO2 udledning, et muligt opkøb af tyske ThyssenKrupps store mineralforretning, og endelig mere udstyrssalg til de store mineselskaber.

Forventningen har været, at stigende priser på kobber og andre metalråvarer ville udløse ny vækst i ordrebøgerne, men det synes endnu ikke at have påvirket FLS-aktien nævneværdigt. FLS-aktien har også et kæmpe efterslæb til den finske storkonkurrent, Metso Outotec, der er steget 160 procent det seneste år, mens FLS er gået 40 procent op.

Ledelse 07-21 01

Ledelse 07-21 02

Ledelse 07-21 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank