Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

C25-selskaber får markant mere udenlandsk ejerpres

Morten W. Langer

mandag 28. marts 2022 kl. 9:30

Fra næste års generalforsamlinger gælder nye regler for, hvordan udenlandske investorer kan stemme med fuldmagter på danske selskabers generalforsamlinger. Aktuelt lovforslag ventes at betyde markant mere aktivt ejerskab fra udenlandske aktionærer, og det kan udfordre ledelserne i de danske selskaber. I dag går ca. en tredjedel af de udenlandske fuldmagtsstemmer tabt i en juridisk og selskabsretlig syltekrukke.

Officielt hilser erhvervsorganisationer det velkomment, at der nu kommer et mere effektivt ejerskab, hvor en tredjedel af de udenlandske stemmer ikke længere vil gå tabt. I dag er processen for godkendelse af udenlandske stemmer så snørklet og besværlig, at en stor andel af de udenlandske aktionærer i danske selskaber slet ikke får afgivet deres stemmer på generalforsamlingerne.

I et lovforslag , som vedtages endeligt af Folketinget i april, løsnes op for de snørklede regler. Men der er også en vis bekymring at spore hos erhvervsorganisationerne, hvis medlemmer blandt børsnoterede selskaber risikerer at få et markant hårdere og mere kritisk modspil fra udenlandske investorer på generalforsamlingerne end tidligere. Udenlandske investorer ejer 55 procent af den samlede aktiekapital i de danske børsnoterede selskaber på 4.239 mia. kr. Ifølge Nationalbanken har de udenlandske aktionærer halvdelen af kapitalen placeret i Novo Nordisk, Ørsted, Vestas og DSV, hvor de to sidstnævnte ikke har en dominerende aktionær, og derfor kan være eksponeret overfor kritiske udenlandske aktionærer.

Lovændringen omfatter, at det fremover bliver muligt for en fuldmagtshaver, kaldet en nominee, at stemme på generalforsamlingen, uden at der foreligger konkrete skriftlige fuldmagter gennem hele kæden, ofte op til fire led fra den oprindelige aktionær til eksempelvis en proxy rådgiver. Denne bøvlede proces har altså betydet, at op mod 35 procent af de udenlandske fuldmagtsinstrukser er gået tabt, og de har ikke talt med på de danske selskabers generalforsamlinger.

Senior product manager Flemming Merring fra Euronext Securities, det tidligere VP, siger til Økonomisk Ugebrev, at de nye regler lagt hen ad vejen vil kunne fjerne det aktuelle stemmespild. ”Vi kan endda komme til at opleve, at endnu flere udenlandske aktionærer med aktier i danske selskaber vil anvende deres mulighed for at stemme via fuldmagter, fordi det bliver lettere at håndtere.”

Danske Advokater skriver, at ”en anerkendelse af nomineen som en ’aktionær’ i forhold til udøvelse af aktionærrettigheder på generalforsamlinger vil løse de eksisterende praktiske vanskeligheder forbundet med nominees fremvisning af en ubrudt kæde af fuldmagter, som ofte fører til afvisning af de udenlandske aktionærers stemmeinstrukser.” Det påpeges, at de nye regler vil betyde en langt mere effektiv og enkel proces i forhold til i dag.

I lovbemærkningerne oplyses, at ”det foreslås, at selskabslovens § 104, stk. 3, ændres således, at det fremgår klart, at en aktionær, som i erhvervsmæssig sammenhæng handler på vegne af andre fysiske eller juridiske personer (klienter) betegnes nominee og har ret til at udøve stemmerettigheder på vegne af klienterne i tilknytning til aktier, som ikke er ejet af nominee’en, men som er registreret i ejerbogen i nominee’ens navn.”

Erhvervsministeriet skriver videre, at ”risikoen for, at stemmeinstrukser fra udenlandske ejere afvises med henvisning til manglende opfyldelse af formkrav blive mindsket og praksis effektiviseret, hvilket vil fremme mulighed for aktivt ejerskab i de danske børsnoterede selskaber. Børsnoterede selskabers ret til og mulighed for at identificere aktionærer, jf. selskabslovens § 49 a, berøres ikke.” I høringssvarene til lovforslaget hilses det velkomment hele vejen rundt, at der bliver skabt mulighed for et mere effektivt ejerskab overfor de børsnoterede selskaber. Eksempelvis Dansk Erhverv skriver, at ”Erhvervsstyrelsen oplyser, at en nominee i praksis ikke kan stemme på en generalforsamling, hvis der ikke etableres en ubrudt række af fuldmagter, og at typisk en tredjedel af stemmeinstrukserne afvises af formelle fejl. Dansk Erhverv kan nikke genkendende til denne problemstilling.”

Videre skriver Dansk Erhverv, at ”mange af disse aktionærer er udenlandske institutionelle aktionærer, der i praksis stemmer med udgangspunkt i anbefalinger fra proxy advisors, typisk ISS og Glass Lewis. Dermed må det forventes, at lovforslaget medfører, at ISS og Glasslewis indflydelse på danske selskaber forøges. Erhvervsstyrelsen bør derfor overveje, om reglerne om proxy advisors i aktionærrettighedsdirektivet er tilstrækkelige.”

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank