Stadigt flere store danske virksomheder skifter op i et højere gear: Hvor der før blev satset på effektiviseringer og besparelser, er vækst og størrelse kommet i fokus. Hvis det går, som tidens topledere ønsker, så bliver farten sat yderligere op. Det er på tide efter årene med indadvendt effektiviseringsarbejde – men det betyder også nye risici, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Stribevis af store danske erhvervsvirksomheder søger i disse år op i en ny liga. Opkøb eller uventet stærk vækst har løftet deres forretningsomfang betydeligt, og i de kommende år vil de sætte farten yderligere op. Enten er de foregående års vækstproces blevet forstærket, eller også har de med eftertryk bevæget sig ud af en fase, der har været præget af effektiviseringer og besparelser.
Det er på mange måder opmuntrende, at vækstambitionerne nu svulmer i erhvervslivet. Men det er ikke første gang, at det større danske erhvervsliv skifter prioriteten i retning af mere vækst. Det skete for eksempel også i årene fra slutningen af halvfemserne frem til finanskrisen i 2008/9. Resultaterne af den vækstfase var blandede.
Her er blot nogle af eksemplerne på børsnoterede selskaber, der er ved at opbygge et grundlag for mere aggressiv vækst i de kommende år:
Ørsted vil udvide aktiviteterne fra off- til onshore og skruer op for investeringsplanen.
DSV Panalpina er indenfor godt to år sprunget op i gruppen af verdens største logistikselskaber ved hjælp af to store opkøb.
Carlsberg har efter år med effektivisering købt mere op i det seneste år, og der er udsigt til nye ambitiøse vækstmål i en ny strategi, der kommer til efteråret.
Vestas har efter overtagelsen af hele MHI Vestas åbnet for ambitiøse planer for det hurtigt voksende marked for offshore vindmøller.
FLSmidth & Co planlægger et opkøb af ThyssenKrupps mineteknologi, hvilket vil øge forretningsgrundlaget markant.
DFDS er brudt ud af Nordeuropa efter et opkøb i Middelhavet, der allerede nu leverer det meste af fragt- og passagerfærgedivisionens indtjening, og rederiet har også i 2021 købt HSF Logistics for 2,2 mia. kr.
NKT profiterer i stigende grad af en målrettet satsning på markedet for kabler til stærkstrøm – for at kunne udnytte den kommende udbygning af el-infrastrukturen i Europa. Før så stabile / stagnerende mellemstore koncerner som Flügger og Hartmann satser nu på vækst.
NTG køber ivrigt op for at skabe en slags mini-DSV.
Opkøb er kernen i de fleste af de offensive vækststrategier. Men organisk vækst er afgørende for en mindre virksomhed som cBrain og i øvrigt for turnaround-kandidater som Pandora og Bang & Olufsen, der også satser på stigende vækstrater.
Udenfor gruppen af børsnoterede selskaber er Danfoss et eksempel på en virksomhed, der har foretaget et niveauskifte – og efter opkøb i 2020 nu er verdens største leverandør af hydraulikkomponenter.
Ofte er vækstambitionerne øget i takt med vellykkede transformationer og effektiviseringer. Men vækstvirksomhederne opmuntres i disse måneder også af et aktiemarked og professionelle investorer, der inviterer til risikotagning. I Økonomisk Ugebrevs formands- og CEO-ratinger går de bedste placeringer til topledere fra nogle af de mest vækstorienterede virksomheder.
McKinsey rejser i øvrigt i en analyse (refereret i sidste nummer af økonomisk Ugebrev Ledelse) det interessante spørgsmål, om nordiske virksomheder er gode nok til at investere i andre former for vækst end opkøb – forskning og produktudvikling for eksempel? McKinsey er i tvivl.
Andre store opkøbs- og vækstbølger har fået blandede resultater. Fra slutningen af halvfemserne frem til finanskrisen i 2008-2009 blev der købt op i stor stil. Men mange købte op på toppen af en konjunktur, og de følgende år blev i adskillige virksomheder præget af store nedskrivninger af de opkøbte aktiviteter.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.