Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

CEO-guide: At være leder i en ekstra krævende tid

Maria

onsdag 02. april 2025 kl. 15:25

Boston Consulting Group

Udfordrende tider kræver skarpt lederskab. BCG guider CEO’er i at finde balancen mellem besparelser og vækst. Begge dele er nemlig afgørende, hvis man vil stå distancen i 2025, skriver konsulenthuset.

CEO’ernes dagsorden bliver udfordrende de kommende måneder. Vi står midt i en turbulent tid, hvor fremtiden er svær at forudsige. Det ændrer dog ikke på, at resultater skal leveres, målsætninger nås, og budgetter overholdes – uanset de usikre vilkår. Det kræver, at CEO’erne holder tungen lige i munden. De skal balancere på en meget fin linje med besparelser på den ene side og vækst på den anden, skriver Boston Consulting Group.

CEO’en spiller en vigtig rolle i at opbygge en omkostningsbevidst kultur. Planer for nedskæringer bør kommunikeres direkte fra toppen. Ledelsen bør gå forrest som rollemodeller. Det er her, tonen sættes. Når de selv udviser omkostningsbevidst adfærd, er medarbejdere mere tilbøjelige til at gøre det samme.

For at sikre, at besparelser bliver forstået og accepteret, bør strategien bag virksomhedens beslutninger kommunikeres klart og tydeligt. Storytelling, der forklarer, hvordan besparelser kan føre virksomheden i en positiv retning – som f.eks. øget markedsandel, konkurrencedygtighed og bæredygtig vækst – vil gøre det lettere for medarbejderne at se værdien i forandringerne.

At etablere en klar vision og sikre, at den kommunikeres bredt i hele virksomheden, vil gøre overgangen mere meningsfuld og i sidste ende lettere at acceptere for medarbejderne. Når alle føler sig involveret, og forstår hvordan deres bidrag kan gøre en forskel, bliver processen meget lettere.

Lav nedskæringer med kirurgisk præcision. Når virksomheder står overfor nødvendige besparelser, begår de ofte den fejl at foretage brede og tilfældige nedskæringer. Vilkårlige fyringer og lukning af forretningsenheder vil med stor sandsynlighed ikke medføre de ønskede resultater.

Det kan give kortsigtede besparelser, men risikerer samtidig at skade vækst og effektivitet. Hvis man vil skære ned uden at skade driften, bør det gøres med kirurgisk præcision. Det hjælper ikke at hugge en hæl og klippe en tå, hvis man gør det hovedløst.

En af de største fejlkilder i besparelsesstrategier er, at virksomheder ofte overser potentialet i deres eksisterende medarbejdere. I stedet for blot at skære ned bør fokus være på at optimere ressourcer og placere medarbejderne der, hvor de skaber mest værdi.

Det handler ikke kun om at skære fra, men om at strømline arbejdsprocesser, eliminere dobbeltarbejde og fjerne unødvendige opgaver. Succesfulde nedskæringer handler ikke blot om at skære ind til benet, men om at skære klogt.

Prioritér en robust forsyningskæde. Geopolitiske spændinger og stigende toldafgifter skaber usikkerhed og pres på globale forsyningskæder. Virksomheder, der ikke tilpasser sig disse udfordringer i tide, risikerer forsinkelser, øgede omkostninger og tabte muligheder.

Forsyningskæderne bør gøres mere fleksible og robuste, så de kan modstå pludselige forandringer. Det kræver, at virksomheder proaktivt identificerer sårbare led og finder alternativer.

Man bør sikre sig, at ens forsyningskæde ikke bliver en stopklods for virksomhedens ambitioner. Ved at handle nu og investere i moderne løsninger kan man sikre sig mod fremtidige udfordringer. Hvis man prioriterer forsyningskæden nu, spænder den ikke ben for en i fremtiden.

Integrer AI i dagligdagen. Mange virksomheder kæmper med at tage skridtet fra pilotprojekter til fuldskala implementering af AI. Ofte lykkes det ikke at omsætte AI-projekter til konkrete økonomiske resultater. Selv virksomheder, der har formået at implementere AI, falder ofte i fælden med at fastholde gamle vaner og forældet infrastruktur. Dette forhindrer dem i at høste de fulde besparelser.

De virksomheder, der virkelig får AI til at fungere, ser derimod markante forbedringer. De øger produktiviteten, reducerer omkostninger og skaber bedre kundeoplevelser.

Forskellen ligger i deres tilgang: I stedet for at sprede ressourcerne tyndt på mange små AI-initiativer, fokuserer de på at skalere få projekter med stort potentiale. De forstår også, at AI ikke kun handler om algoritmer – det handler om mennesker og processer. De investerer i at opkvalificere medarbejdere og integrere AI i den daglige drift, så teknologien bliver en naturlig del af hverdagen.

MAL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank