Ledelse

CEO’ers aktiekøb i turnaround-selskaber giver mudret signalværdi

Birk Løfqvist

torsdag 23. september 2021 kl. 7:00

Især nye topchefer i de børsnoterede turnaround-virksomheder har typisk investeret betydelige private beløb i de virksomheder, som de skal rette op. Den ”hånden på kogepladen” – tanke, der ligger bag købene, er populær blandt en del analytikere og investorer. Men signalværdien er uklar, og der sættes spørgsmålstegn ved, om ceo’erne virkelig vil arbejde hårdere, fordi de har en stor aktiepost, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne kommentar.

ISS-chef Jacob Aarup-Andersen er sandsynligvis nu blandt de privatpersoner, der ejer flest aktier i ISS. Han har siden sin tiltrædelse i september 2020 købt 146.000 aktier, der med dagens kurs modsvarer 20,1 mio. kr. ISS-chefen er dermed et typisk eksempel på, at mange af tidens nye topchefer meget hurtigt bygger en betydelig aktiepost op i det selskab, de er blevet ansat til at lede.

Ikke mindst de chefer, der skal rette op på en mere eller mindre kriseramt virksomhed, har købt store aktieposter. Udover ISS også cheferne i Pandora, der netop har overstået sin turnaround-proces. Alexander Lacik ejer for over 100 mio. kr. aktier i Pandora. Men også topcheferne i Bang & Olufsen, Nilfisk og til dels MT Højgaard har købt betydelige aktieposter i deres selskaber.

I Nilfisk har Torsten Türling købt 16.561 aktier, modsvarende en aktuel værdi på cirka 3,9 mio. kr., siden han blev ansat i foråret. Den nye CFO Reinhard Mayer har også fulgt op med store aktiekøb. De har altså hurtigt halet ind på den foregående CEO Hans Henrik Lund, der ved udgangen af 2020 ejede 19.600 aktier og på tidligere CFO Prisca Havranek-Kosicek, der på det tidspunkt ikke havde aktier i selskabet.

I turnaround-virksomheden Bang & Olufsen har CEO Kristian Teär købt op, så han ejer 168.000 aktier til en værdi af 5,7 mio.kr. I MT Højgaard, der også er midt i en genopretning, har den nye CEO Morten Larsen købt op, så han ejer aktier for over en million kr.

Opkøb som del af turnaround-strategi
Opkøbene kan til dels ses som et integreret led i den turnaround, som er sat i gang i disse virksomheder. Når ledelsen køber aktier i virksomheden, så skal det signalere tillid til virksomheden og planerne. Det er i god overensstemmelse med markedets og analytikernes ønsker. Forventningen til, at ikke blot nye CEO’er, men også CFO’er, køber aktier i den virksomhed, som de fremover skal styre, er betydelig.

En undersøgelse, som ABG Sundal Colliers foretog i 2019, viste, at 100 procent af CEO’erne i C25-selskaberne har aktier i eget selskab.

Mange selskaber besvarer imidlertid ikke et afgørende spørgsmål: Har CEO’en købt aktier frivilligt, eller skyldes opkøbene en særlig aftale med bestyrelsen? Især for helt nyansatte CEO’er kan det være svært at få svar på spørgsmålet, før der eventuelt bringes oplysninger i forbindelse med årsrapporten. Der er dog undtagelser:

ISS oplyser overfor Økonomisk Ugebrev, at CEO Jacob Aarup-Andersen på eget initiativ har købt de 146.000 aktier, som han ejede per 16. september. Derudover har han aktier i et særligt Long Term Incentive Programme (LTIP). ISS har en guideline, hvorefter han skal holde 125 procent af sin årlige base salary i aktier, men dels er han med 154 procent allerede over den grænse, og dels har han ret til at opbygge de 125 procent gennem LTIP over en årrække. Jacob Aarup-Andersens aktiepost kan altså ses som om, CEO’en også med sin privatøkonomi satser på virksomheden. Signalet bliver nogenlunde klart.

Signalet er derimod ikke klart i adskillige andre selskaber, som man ikke sådan lige kan vriste et direkte svar på disse spørgsmål ud af. Og når man ikke ved, om CEO’ens aktiekøb sker, uden at bestyrelsen har presset på, så bliver tillidserklæringen til selskabet svagere.

CBS-professorerne Michael Møller og Niels Chr. Nielsen mener i øvrigt i en analyse fra 2019 , at signalværdien af påtvungne aktiebeholdninger er nul eller negativ ”i den forstand, at tvang fjerner det informationsindhold, der ville være i ledelsernes frivillige aktieinvesteringer. Når 100 procent af alle CEO’er i danske C25-selskaber har aktier i selskabet, er det ikke et troværdigt signal om, at alle selskabernes aktier er undervurderede”.

De to professorer mener desuden, at hvis topledere frivilligt køber væsentlige poster, så opnår de ikke en ordentlig privat risikospredning og kan i øvrigt blive beskyldt for insider-trading.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]