Der har været historisk få udskiftninger i de børsnoterede selskabers CFO-kontorer i år. To af dem, der var først med på bølgen af kvindelige finansdirektører, er dog nu fratrådt. På CFO-fronten kan analytikere og porteføljemanagere godt anerkende en dygtig person, selvom selskabet klarer sig skidt. Omvendt bliver der heller ikke delt fribilletter ud til finansdirektører, hvis selskaber har haft kursfremgang.
Ude i den store verden taler man om ”the great resignation” – under coronaen har ekstraordinært mange sagt op og enten fundet nyt arbejde eller helt forladt arbejdsmarkedet. Men tendensen er mildt sagt ikke kommet til de danske direktionsgange.
I CEO Ratingen i forrige udgivelse var kun fire ud af 48 ratede topchefer nye, og ingen af dem var kommet til efter en fyring af forgængeren (om end Juan Jose Gonzalez blev opsagt i Ambu, efter at ratingen var gennemført). I CFO Ratingen i denne uge er kun tre af de 33 ratede nye – eller faktisk kun to, for så vidt at Jens Lund fra DSV blot har fået en ny post i koncernens direktion.
I Vestas er den navnkundige CFO Marika Frederiksson afløst af Hans Martin Smith, der debuterer på en fin 10. plads. Nilfisks Reinhard Meyer har fået en endnu bedre debut med en fjerdeplads. Begge er dog kun bedømt af tre respondenter, så Økonomisk Ugebrev tager forbehold for den statistiske usikkerhed.
I CFO Ratingen er der normalt en meget tydelig sammenhæng mellem udviklingen i aktiekursen og aktiemarkedets bedømmelse af topchefen. Denne sammenhæng er noget mindre udpræget i bedømmelsen af finansdirektørerne. Her bedømmer man i højere grad ud fra faglige evner og kommunikation med aktiemarkedet, uanset selskabets situation.
Det er der to markante eksempler på på den delte 28. plads: Her får Mærsks Patrick Jany og Ambus Michal Højgaard karakteren 2,7, begge efter et fald på 0,4 point. Men hvor førstnævnte kommer fra en afdeling, der har udbetalt et historisk højt udbytte til aktionærerne, har sidstnævnte haft medansvar for hele syv nedjusteringer over det seneste år. Aktiemarkedet giver ikke desto mindre Højgaard en lav, men dog tålelig, karakter på vej ud ad døren – han blev 1. juni afløst på posten af Thomas Schmidt.
Også Ørsteds Marianne Wiinholt er med på listen for sidste gang – hun blev i april afløst Daniel Lerup. På sin sidste telekonference efter en regnskabsaflæggelse fik hun varme hilsner fra flere analytikere, og denne respekt afspejles også i CFO Ratingen, hvor hun med en fremgang på 0,8 point er en af årets højdespringere. Wiinholt nåede at være i Ørsted i 17 år, heraf otte som CFO, så hun har været en stabil figur gennem de forskellige stormvejr, som selskabet, tidligere under navnet DONG, har været ude i. Wiinholt er dog ingenlunde gået på pension – hun er nu CDO i høreapparatvirksomheden WSAudiology.
Marianne Wiinholt var også pioner i en anden sammenhæng: Da hun blev ratet første gang i 2017, var hun og Marika Frederiksson de eneste kvinder på listen. I dag er der seks ratede kvindelige CFO’er, heraf halvdelen i top 10 (som dog, på grund af stemmelighed, omfatter 12 navne). De andre kvinder i top 10 er Karina Deacon fra DFDS, som også, sammen med Roland M. Andersen fra FLSmidth, er årets absolutte højdespringer, og Marianne Rørslev Bock fra Scandinavian Tobacco Group.
Man finder dog også en kvinde nær listens bund, nemlig Lise Skaarup Mortensen fra Chr. Hansen, der går 0,8 karakterpoint tilbage. Ingrediensvirksomheden må tage prisen som den case på den danske fondsbørs, der er sværest at forstå og dermed også at sælge. Efter noget slinger med udmeldinger og forventninger er det forståeligt, hvis aktiemarkedet er skeptisk overfor, om direktionen selv har helt styr på, hvad der er ved at ske på deres marked. Topchefen Mauricio Graber lå også lavt i CEO Ratingen. Investorerne må trøste sig med, at der ikke er nogen tvivl af betydning om, at selskabet har en fin fremtid – spørgsmålet er blot hvor fin.
Lidt af det samme kan siges om Tryg, hvor CFO Barbara Plucner Jensen går 0,3 karakterpoint tilbage til middelkarakteren 3,0. Hun er et godt bud på et navn, man næste år vil se i toppen af listen – eller i bunden af den.
Præcisering: I forrige udgivelse citerede vi en anonym analytiker for, at Ambus nu forhenværende CEO Juan Jose Gonzalez har truffet beslutninger hen over hovedet på mange af sine mellemledere. Ved en fejl forelagde vi ikke udsagnet for selskabet eller Gonzalez selv. Pressechef Mikkel Trier Wagner oplyser, at han ikke genkender det fænomen, analytikeren beskrev.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.