Log ind
Log ind
Ledelse

Chr. Hansen-top kan ikke standse smertefuld normalisering

Morten Sørensen

torsdag 21. oktober 2021 kl. 14:48

Det lykkedes ikke CEO Mauricio Graber at standse den nedtur, som Chr. Hansen-aktien har været inde i siden sommeren 2020. Selskabet leverer stadig høje overskudsgrader, men de synes vigende. Der er før betalt en særlig præmie for Chr. Hansen-aktier, men vækst og værdiansættelse er efterhånden på niveau med andre, mere prosaiske, leverandører af ingredienser, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Chr. Hansens aktiekurs var før offentliggørelsen af årsregnskabet 2020/21 faldet 40 procent siden juli 2020, men regnskabet førte torsdag til et yderligere fald på over seks procent.

Resultatet levede op til den guidance, der var kommet fra ledelsen, som CEO Mauricio Graber har stået i spidsen for siden 2018, men markedets konsensus blev skuffet. Det lykkedes ikke for ledelsen at overbevise om, at selskabet er inde i en afgørende vending.

Er det så vigtigt, hvordan aktiekursen svinger? Chr. Hansen er jo om noget et selskab, som skal vurderes ud på det lange sigt og ud fra de store muligheder, som virksomhedens bioteknologiske muligheder giver.

Med en så konstant faldende tendens, som Chr. Hansen-aktien har udvist i et i øvrigt stigende marked, er der imidlertid ikke længere blot tale om udsving, men om en grundlæggende ændring i det mest håndfaste bevis – aktiekursen – på omgivelsernes vurdering af virksomheden. Selskabet har tidligere været kaldt ”dyrt,” men kvalitetspræget, fordi det var prissat højere end sine peers, målt på price/earnings. Det kunne præstere imponerende overskudgrader og pæne vækstrater. Price/earnings-forskellen er ved at være væk, efter at kursen over det seneste år ikke er fulgt med andre betydningsfulde leverandører af ingredienser.

Over de seneste 12 måneder var Chr. Hansen-aktien ved børsslut torsdag faldet 24 procent, og price/earnings var målt ud fra de seneste 12 måneder 48. De tilsvarende tal for Novozymes var et aktieplus på 7 procent og en P/E på 41, for tyske Symrise et aktieminus på 2 procent og en P/E på 47, for hollandske DSM et aktieplus på 27 procent og en P/E på 49 og for Givaudan et plus på 5 procent og en P/E på 49.

Gennemgår Chr. Hansen simpelthen en – for investorerne – smertefuld proces, der gør selskabet mere almindeligt? Man kan hævde, at præstationerne i en hvilket som helst virksomhed i længden må nærme sig branchens gennemsnit, sådan alt andet lige.

Eller er ledelsen simpelthen ikke i stand til at udløse det store og særlige potentiale, som den gerne selv understreger, at Chr. Hansen rummer? Virksomheden råder over betydelige bioteknologiske kompetencer. Selv efter frasalget af Natural Colors-divisionen i 2021 vil Chr. Hansen levere stribevis af forskellige produkter til mange forskellige brancher, og i mange af dem er indgangsbarrieren for nye leverandører høj.

Når man ses på Chr. Hansens præsentationer af sig selv, så er det svært at undgå sammenligningen med Novozymes. Begge de to leverandører af ingredienser er tydeligvis særligt præget af deres forskning og evne til at udvikle produkter til mange forskellige brancher. Både Chr. Hansen og Novozymes er kontrolleret af Novo Holdings.

Barren er sat ret lavt
Retfærdigvis skal man have med, at Mauricio Graber understreger, at Chr. Hansen skal levere industry-leading profitable growth, samt at Chr. Hansen i det forløbne år faktisk har fokuseret med frasalget af Natural Colors-divisionen.

Men med ambitionerne for de kommende år synes Chr. Hansen samtidig at ville sætte farten ned. Foreløbig har resultaterne for 2020/21 skuffet markedets konsensus. Med en ambition om en mid-to-high single digit organisk vækst i perioden frem til 2024/25 og en stigning i EBIT-marginen over perioden, er barren sat ret lavt i forhold til, hvad Chr. Hansen tidligere har præsteret.

I 2021/22 ventes en organisk vækst på 5-8 procent, hvilket er på niveau med de seneste tre år, men under vækstraterne frem til 2017/18. Med en ventet overskudsgrad på 27-28 procent i 2021/22 leverer Chr. Hansen endda foreløbig ikke en stigning fra de 27,7 procent der blev opnået i 2020/21 men langt under de godt 33 procent, der blev nået i de foregående år.

Det er vel altid lidt tankevækkende, når målsætningen om stigende overskudsgrad – som også hos Novozymes – bliver udsat til en gang i fremtiden, blot ikke lige næste år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]