Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Coronakrisen øger krav til nyt syn på selskabsledelse

Morten W. Langer

torsdag 13. august 2020 kl. 15:00

Interview med formanden for Komiteen for God Selskabsledelse, Lars Frederiksen, om forslagene til nye anbefalinger. Han fortæller, at blandt andet coronakrisen har forstærket behovet for mere fokus på bløde værdier som samfundsansvar, miljø/ klima og purpose.

ØU: I har i forslagene til nye anbefalinger en del nye ting, som ligger udenfor det vi tidligere opfattede som traditionel selskabsledelse. I bevæger jer meget ind på de andre bogstaver i ESG?

LF: ”Vi føler, at der bliver stillet større krav til selskabernes samfundsansvar, bæredygtighed, grøn omstilling og purpose. Og det er en drivkraft, som er blevet endnu stærkere efter coronakrisen. Der er kommet endnu mere fokus på, at virksomhederne skal forfølge andre formål end bare at tjene penge til nogle aktionærer og leverer nogle varer til kunderne. Man skal i bred forstand opføre sig ordentligt i forhold til omverdenen. Men det er ikke noget man kan sætte på en bestemt formel.”

I har strammet yderligere i formuleringerne omkring anbefalingen om bestyrelsesevaluering. Hvorfor har I det?

”Vi er kommet et godt stykke ad vejen med bestyrelsesevalueringer. Men vi er ikke færdige. Det er centralt for at sikre, at man får velfungerende bestyrelser. Det kan vi ikke understrege nok. Så den holder vi fast i. Vi har ændret flere steder i anbefalingen: For det første har vi i punktgennemgangen af, hvad en evaluering bør indeholde, indføjet, at evalueringen ”som minimum altid” bør omfatte de beskrevne trin. Og for det andet har vi udvidet punkterne med, at evalueringen bør indeholde ”det enkelte medlems bidrag og resultater” – hvor det tidligere kun var hele bestyrelsen, der var fokus på.”

I har også indsat et nyt fokuspunkt i evalueringsprocessen, der drejer sig om at drøfte de enkelte bestyrelsesmedlemmers
”forberedelse til og aktive deltagelse i møderne”.

”Vi forsøger med den formulering at sætte ekstra fokus på overboarding. Altså at det indgår i vurderingen, om det enkelte bestyrelsesmedlem har tilstrækkelig tid til at passe sin bestyrelsespost, eksempelvis i forhold til, hvor mange andre krævende bestyrelsesposter, medlemmet har. Det er ikke noget man kan sætte på formel, fordi meget afhænger af arbejdsbyrden ved den enkelte bestyrelsespost og virksomhedens karakter. Men man kan afkode noget ud fra, hvor velforberedt det enkelte medlem er.

Og vi anbefaler også, at selskaberne oplyser om de enkelte medlemmers mødedeltagelse, som mange selskaber jo oplyser om i årsregnskabet. Men jeg synes ikke, at det er et stort problem med overboarding i dag. Så der er fokus på det i de fleste bestyrelser, også hos de professionelle bestyrelsesmedlemmer. Og vi ser da også fra tid til anden, at professionelle bestyrelsesmedlemmer ”rydder” op i deres portefølje af bestyrelsesposter.”

I har også udarbejdet en ny selvstændig anbefaling om beskrivelse af proces og resultater af evalueringen. Der har Økonomisk Ugebrev i vores årlige governance rating påvist, at det har haltet med substantielle beskrivelser af resultaterne?

”I den nye anbefaling 3.5.2 præciserer vi, at der i ledelsesberetningen, på selskabets hjemmeside og på generalforsamlingen gives en beskrivelse af processen i evalueringen, og at de overordnede konklusioner beskrives. Det betyder altså, at der nu er en selvstændig anbefaling omkring dette forhold, og det vil også øge fokus på selskabernes oplysninger om evalueringen. Så man kan godt sige, at vi også har strammet op om kommunikationsdelen. Overordnet har vi omkring evaluering valgt at anvende ”skal” i stedet for ”bør”, da komiteen generelt ønsker at højne kvaliteten og drøftelserne om bestyrelsesevalueringer.”

Økonomisk Ugebrev har i vores årlige rating påvist, at der fortsat er meget stor forskel på rapporteringskvaliteten i store og mindre børsnoterede selskaber, og det halter meget i flere af de ejerledede eller hovedaktionærledede selskaber. Er det særligt den tunge ende af selskaberne I ønsker at presse til en bedre rapporteringskvalitet?

”Det synes jeg ikke man kan sige. Stramningerne er rettet mod alle børsnoterede selskaber. Og vi tror, at en højere kvalitet i de store selskaber vil være med til at trække de mindre selskaber med op. Men det er klart, at det ville være ønskeligt, hvis der kom mere fokus på rapportering om evaluering der, hvor man halter bagefter. Vi har i komiteen drøftet, om vi skulle udarbejde særlige anbefalinger for de mindre selskaber. Det har vi sagt nej til, fordi vi vurderer, at det vil være forkert at signalere, at de mindre selskaber ikke behøver at være lige skarpe.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank