Ledelse

Danfoss: Kæmpeopkøb skrumper, men købsprisen er uændret

Morten Sørensen

tirsdag 30. marts 2021 kl. 7:00

Det største opkøb i Danfoss’ historie er skrumpet med en sjettedel, siden det blev aftalt i begyndelsen af 2020 – uden at prisen er faldet. Forvent en dybtgående jagt på synergi og effektivisering i den omtrent fordoblede power solutions-division, der vil komme ud af opkøbet, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Købsprisen på 3,3 mia. dollar ligger fast, understregede den amerikanske Eaton-koncerns topchef Craig Arnold allerede i februar 2020. Den pris, som Danfoss betaler for Eatons hydraulikforretning, ville ikke blive påvirket af forretningens performance frem til den endelige godkendelse af salget, fastslog han. Det må i dag give anledning til en vis eftertanke hos Danfoss’ ledelse.

Opkøbet er det største i Danfoss historie. Det vil tilføre koncernen et tocifret milliardbeløb i ny omsætning og 10.000 nye ansatte. Men overtagelsesprocessen er foreløbig ikke gået på en måde, som har været optimal for Danfoss. I en tid hvor mange mellemstore og større virksomheder varsler yderligere ekspansion – og hvor ATP generelt opfordrer til ekspansion og opkøb – udgør overtagelsesprocessen anskuelsesundervisning i, at opkøb kan udvikle sig til at gå mindre glat end forudset.

Torsdag i denne uge var salget – der oprindeligt ventedes helt gennemført i 2020 – endnu ikke endeligt afklaret. Eatons hydraulikdivision har i mellemperioden klaret sig væsentligt dårligere end forventet i begyndelsen af 2020. Danfoss må stadig betale de samme 3,3 mia. dollar for en omsætning, der sidste år lå 16,4 procent under niveauet i 2019. Der var i forvejen forventet en vis cyklisk salgsnedgang i divisionen sidste år. Men tilbagegangen er i virusåret blevet 3-4 gange så stor som ventet.

Opgaven er vokset
Danfoss’ egen hydraulikdivision, Power Solutions, har klaret sig relativt bedre. Her har faldet i omsætningen i 2020 været knapt elleve procent. Eatons topledelse har naturligvis næppe forsømt hydraulikforretningen, men når der nu allerede forelå en fast salgsaftale, har denne aktivitet næppe haft samme prioritet for Eatons topledelse som for Danfoss. Der er nu gået over et år, uden at Danfoss’ CEO Kim Fausing og chefen for Power Solutions, Eric Alström, for alvor har kunnet gå i gang med at smelte de to hydraulikdivisioner sammen.

Allerede i begyndelsen af 2020 anså analytikere overtagelsesprisen på 3,3 mia. dollar som ganske fordelagtig for Eaton. I sin årsrapport for 2020 konstaterer Danfoss nu, at opkøbet kan ramme indtjeningen og føre til særlige af- og nedskrivninger i 2021.

På andre måder har tiden dog også arbejdet for Danfoss. Dollaren er svækket, så de 3,3 mia. dollar i dag svarer til 20,7 mia.kr. mod 22,3 mia. kr. i januar 2020. Danfoss’ finansieringsnøgletal er også blevet forbedret i 2020.

EBITDA-driftsindtjeningen i Danfoss er kun faldet beskedent i 2020, og den frie pengestrøm er steget, mens nettogælden er faldet betydeligt. Det vigtige nøgletal nettogæld/EBITDA er dermed forbedret. Danfoss, der vil finansiere opkøbet med lån, er – alt andet lige – mere kreditværdigt nu end for et år siden.

En anden trøst må være, at Eatons hydraulikforretning trods sit store omsætningsfald har formået at holde indtjeningsniveauet nogenlunde oppe. EBIT-driftsresultatet er nok faldet, men marginen er steget fra 8,8 procent i 2019 til 10,2 procent i 2020. Til (næsten) sammenligning er EBITA-marginen i Danfoss Power Solutions faldet fra 17,8 procent i 2020 til 16,8 procent i 2021.

At Danfoss-divisionen med 7600 ansatte har større omsætning og indtjening end 10.000 ansatte i Eaton-divisionen, antyder, at Danfoss-ledelsen kan finde effektiviseringsmuligheder i en ny samlet hydraulikvirksomhed. Tallene og udviklingen i 2020 demonstrerer, at det er påtrængende for Danfoss at få tilkøbet under operativ kontrol.

Processen er i frustrerende grad trukket ud. Der gik således mere end et år efter, at aftalen var indgået, før Danfoss kunne offentliggøre, at koncernen må etablere og frasælge en ny division White Drive Motors & Steering med 800 ansatte for at tilgodese konkurrencemyndighedernes krav. Danfoss’ ledelse har tidligere understreget, at opkøbet skal være en væksthistorie og ikke en effektiviseringshistorie. Men den langtrukne købsproces, de mulige ned- og afskrivninger på købet og tilbageslaget i Eatons hydraulikforretning i 2020 vil øge presset på Kim Fausing og Eric Alström for at få resultater ud af opkøbet – uanset Danfoss’ ofte understregede langsigtede arbejdsmetode.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]