Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Danica har flest kontroversielle selskaber i porteføljen

Peder Bjerge

fredag 07. februar 2020 kl. 16:47

Overblik over danske pensionskassers investeringer i de mest kontroversielle selskaber: Danmarks største institutionelle investorer har millioner investeret i globale selskaber, der ligger på grænsen eller over grænsen af gængs etisk fornuft på forskellige områder. Det viser en oversigt over globale selskaber, som lige nu vurderes til at være verdens 100 mest kontroversielle selskaber på baggrund af en screening på 80.000 globale kilder og medier. Store skandaler hænger ved i årevis, imens besværlige skattespørgsmål og klimaudfordringer er ”mainstream dialog” for andre.

Danskerne har gennem deres pensionskasser og pensionsselskaber mange millioner placeret i selskaber, der målt på medieomtale og eksterne kilder er blandt de mest kontroversielle i verden. Listen afslører, at store skandaler som f. eks. Danske Banks hvidvasksag er årevis om at forsvinde fra offentlighedens og investorernes opmærksomhed, mens skattely og klimaspørgsmål andre steder næsten er blevet mainstream dialog.

Danica og Velliv har flest kontroversielle selskaber i porteføljen blandt landets største pensionssleskaber. Danica har blandt deres 100 største aktieinvesteringer i alt 30 af verdens mest kontroversielle virksomheder målt på negativ medieomtale.

“Vi finder det ikke kontroversielt at investere i de nævnte selskaber. Hvis der er særlige risici indenfor ESG-forhold, lægger vi vægt på at tage ansvar som investor gennem dialog med selskaberne og aktivt ejerskab, hvor vi forsøger at skubbe dem i en bæredygtig retning,” siger Poul Kobberup, investeringdirektør i Danica Pension.

Hos Velliv, der har 28 selskaber fra kontroversiellisten i aktieporteføljen, hylder man også ideen om engagement: ”I Velliv er vi tilhængere af at engagere os i at ændre virksomheders adfærd gennem dialog og i samarbejde med andre investorer. Såfremt vi imod forventning oplever, at dialogen ikke føre til ændret adfærd i virksomheden, ekskluderer vi ultimativt investeringen fra vores portefølje,” siger Head of Investment Governance hos Velliv Thomas H. Kjærgaard.

Aktuelt vurderes Glencore, Wells Fargo, Vale, Amazon.com og Walmart til at være verdens fem mest kontroversielle selskaber. Herefter følger Royal Dutch Shell, Deutsche Bank, Samsung Electronics og Alphabet (Google). Årsagerne til kontroverserne er forskellige. Men det er selskaber, som danske investorer i høj grad er eksponeret i, og som pensionsinvestorerne via det aktive ejerskab bør holde øje med og være i dialog med.

Den amerikanske finanskoncern Wells Fargo har aktuelt flest negative omtaler og den næsthøjeste ”kontroversiel-score” kun overgået af handels-, mine- og råvareselskabet Glencore, der p.t. er verdens mest kontroversielle virksomhed målt på negativ omtale i globale medier og rapporter.

Wells Fargo finder vi i syv pensionsporteføljer – hos AP Pension, Pensam, Velliv, Danica, PFA, MP Pension og +P. Sagerne i Wells Fargo varierer bredt fra krænkelse af menneskerettigheder, negative påvirkninger på natur, økosystemer og biodiversitet til korruption, bestikkelse, afpresning samt hvidvaskning af penge.

Det er dog skandalen fra 2016, hvor Wells Fargos daværende CEO John Stumpfs oprettede millioner af falske bankkonti for at kunne leve op til egne salgsmål, der stadig spøger. Kunderne betalte for konti, de ikke anede eksisterede. John Stumpf er netop her i januar 2020 blevet udelukket fra enhver arbejdsmæssig relation til den finansielle sektor resten af livet. Sagen skaber massiv negativ medieomtale, og der er stadigvæk tvivl om governancestrukturen i virksomheden. Wells Fargo er altså stadig på investorernes etiske radar.

Googles skattesager uden konsekvenser
På Top 10-listen finder vi også Alphabet (Google), der efterhånden har mange års erfaring med negative sager om en aggressiv skatteplanlægning. Investorerne synes at acceptere vilkårene, så længe dialogen i nogen grad lever. Samtlige danske pensionselskaber har aktier i Google.

Den seneste udmelding fra selskabet om at ophæve den omdiskuterede irske skattemodel har endnu ikke reduceret Googles kontroversielscore væsentligt.

Det er som om, at en enkel udmelding drukner i oceanet af beviser på det modsatte. Aggressiv skatteplanlægning er ikke det eneste, der plager Google. Også negative sager om konkurrenceforvridende praksis, krænkelse af menneskerettigheder og medarbejderdiskriminering trækker ned i regnskabet på kontroversiellisten.

På Top 100-listen over kontroversielle selskaber finder vi mange andre, der også har negative skattesager hængende over sig. Blandt dem er de velkendte og populære aktier som Apple, Danske Bank, Facebook, Nike, Samsung Electronics og Swedbank.

Hvidvasksagen i Danske Bank har stadig indflydelse på banken og viser, analogt til Wells Fargo sagen, at der går mange år, før store skandalesager forsvinder fra investorernes etiske radar.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank