Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske Bank CEO: Samfundet vægter lige så højt som aktionærer

Joachim Kattrup

fredag 07. februar 2020 kl. 16:50

Danske Bank vil på den ene side være en bank med store klimaambitioner og bæredygtige investeringsprodukter på hylderne, der skal medvirke til at løfte afkastet. På den anden side ser banken sig selv som den samfundsansvarlige ”nationalbank”, der holder hånden under både små grønne iværksættere og klimabekymrede private, viser bankens nye ESG-rapport. Er der plads til begge dele?

Danske Bank har med 2019-årsregnskabet reformuleret nye bæredygtige målsætninger. De nye indsatser og mål skal løfte banken fra de nuværende ringe placeringer på forskellige ESG-ranglister til nye højder og måske endda topplaceringer. Bankens store projekt hedder ”Better Bank 2023,” og planen skal gøre banken mere indbydende for bevidste investorer og aktionærer.

Samtidig vil Danske Bank også spille en central rolle som ansvarlig samfundsaktør for både iværksættere med grønne ambitioner og for helt almindelige danskere med klimabekymringer i hverdagen. Det kan blive svært for Danske Bank at være begge dele fuldt ud.

Udviklingen indenfor klimainvesteringer og produkter går stærkt. Og Danske Bank ligner på det område lige nu mere en forvokset provinsbank, der først lige har opdaget de nye tider, end en førende aktør. Direkte adspurgt er det da også kunderne og det nære samfund, der har topchefens fokus og ikke nye innovative investeringsprodukter.

”Vi har fremlagt en række nye målsætninger frem mod 2023, hvor vi har fokus på at forbedre kundetilfredsheden markant, ligesom banken skal drives på en etisk og bæredygtig måde. Hensynet til samfundet skal kort sagt vægte lige så højt som hensynet til aktionærer,” siger CEO for Danske Bank, Chris Vogelzang til Økonomisk Ugebrev.

Danske Bank er i dag langt fra de førende banker indenfor ansvarlige investeringer. Og nærlæser man strategien er der da heller ikke mange nye ideer i år, men primært blot mere af det samme som tidligere.

Det mest opsigtvækkende er måske, at Danske Bank siden 2015 har været CO2-neutral i forhold til egen drift. Desuden har banken præsenteret de finansielle markeder for en af branchens bedste fact-books om bæredygtige data og resultater. Det er to solide delresultater, der er værd at nævne i en strategi, der ikke rigtig lugter af store ambitioner endnu.

Danske Bank agter dog at øge de grønne investeringer i de kommende år på et område. Det gælder grønne obligationer, som Danske Bank i 2019 for første gang selv udstedte. Danske Bank er sent ude, men de ved godt, at markedet voksker med 180 procent om året. Danske Bank har indtil nu udstedt grønne obligationer for 4,5 mia. kr. Til sammenligning udstedte Nordea i 2018 grønne obligationer for 18 milliarder kroner.

På investeringssiden er Danske Banks investeringsforeninger (via Danske Invest) slet ikke positioneret på samme niveau som Nordeas Star-fonde. Danske Banks pensionsselskab, Danica, er heller ikke ret kendt for at være førende i grønne eller ansvarige investeringer.

Muligheden ligger derfor måske i grønne lån, hvor Danske Bank via Realkredit Danmark i 2019, udstedte sine første grønne realkreditobligationer og lån til en værdi af 46 mia. kr. Det tal ønsker Danske Bank at fordoble til 100 mia. kroner allerede i 2023. Det er ganske ambitiøst, og viser, hvor Danske Bank sætter ind med grøn forretning og ikke blot med ord og gode ansvarlige intentioner.

Hvidvasksagen står stadig i vejen
Hvidvasksagen er langt fra et overstået kapital for Danske Bank, når investorer orienterer sig i globale bankaktier for potentielle bæredygtige værdier. Det er helt afgørende for forståelsen af Danske Banks nye tiltag, fordi ny bindende EU-lovgivning og generel vækst i ”bæredygtige produkter” kræver, at banken nu retter fokus mod udvikling og ikke fastholder sig i afvikling væk fra et dårligt omdømme, selvom det er meget svært at slippe af med.

Danske Bank optræder stadig på RepRisk Top 100-listen over verdens mest kontroversielle virksomheder. Listen, der kan ses på side 7, er leveret af LGT Capital og viser en såkaldt kontroversielscore, der afspejler den aktuelle negative medie-opmærksomhed. Kontroversielscoren læses typisk som et perspektiv på et selskabs generelle ESG-ratingscore. Og netop Danske Banks ESG-rating er hos flere ESG-ratingbureauer langt fra prangende. De magre ESG-vurderinger kan man konstatere i Danske Banks Sustainabilty Fact-book .

Læs også temaerne om Etik i Erhvervslivet i de aktuelle udgaver af ØU Ledelse og ØU Finans, hvor vi tegner et billede af moral og etik i dansk erhvervsliv, baseret på svar fra knap 500 investorer og erhvervsfolk. 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank