Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske megapengetanke satser stort og dristigt

Morten Sørensen

onsdag 23. oktober 2024 kl. 11:55

Robert Uggla

Fondsejede A.P. Møller Holding har med sit seneste milliardopkøb i Belgien understreget en klar tendens: De store danske fondsejede pengetanke har i løbet af de seneste 12 måneder satset stadigt større og mere risikofyldt – og også mere bæredygtigt. Fagredaktør Morten A. Sørensen gennemgår her opkøbsstrategier og transaktioner hos landets to største pengetanke, A.P. Møller Holding og Novo Holdings, skriver fagre­daktør Morten A. Sørensen.

Med beslutningen for nylig om at satse tæt på 1,5 mia. euro (11,2 mia. kr.) i fos­sil plasticproduktion i Belgien skruer A.P. Møller Holdings CEO Robert Maersk Uggla og Chief Investment Officer Jan T. Nielsen yderligere op for risikoniveauet i det store inve­steringsselskab.

De store fondes investeringsselskaber har tilsammen nyinvesteret mindst 173 mia. kr. siden september 2023, og inklusive alle de transaktioner, hvis handelsværdi ikke er oplyst, løber beløbet sandsynligvis op over 200 mia. kr.

Novo Nordisks helt ekstraordinært store opkøb af Catalent for 112 mia. kr. udgør naturligvis en meget stor andel. Bortses fra Catalent er det ikke mindst A.P. Møller Holding, der har ført an med lanceringen af store investe­ringer og projekter det seneste år.

Robert Maersk Uggla satser stort og – forekommer det – ofte ganske dristigt. Siden september 2023 har A.P. Møller Holding deltaget i syv store transaktioner, der har betydet en udvidelse af forretningsaktiviteterne. Tilsam­men giver transaktionerne et billede af den profil og de metoder, som A.P. Møller Holding har valgt som investe­ringsselskab.

Syv store transaktioner

For det første har A.P. Møller Holding i september 2023 lanceret C2X, som er majoritetsejet af holdingselskabet med A.P. Møller-Mærsk som minoritetsaktionær. Selska­bet skal opbygge en global årlig produktionskapacitet på mere end 3 mio. tons grøn metanol i 2030.

Alene Maersks egne skibe vil angiveligt få behov for 6 mio. tons om året. Siden har Sungas købt sig ind i ame­rikanske Sungas Renewables, som har varslet opførelsen af et anlæg, der skal producere 400.000 tons grøn me­tanol om året. Alene denne investering er sat til 2 mia. USD, hvilket kan antyde det samlede investeringsbehov i C2X projektet, og det er også forklaringen på, at A.P. Møl­ler-gruppen søger medinvestorer.

For det andet har A.P. Møller Holding overladt sit dat­terselskab Nissen Cooling til et andet og større dattersel­skab, KK Wind, som nu er blevet en betydelig virksomhed med en omsætning på over 7 mia. kr. Med den transakti­on konsoliderer holdingselskabet sin position som leve­randør til vindkraftbranchen og forenkler sammensætnin­gen af sin portefølje.

For det tredje har A.P. Møller Holdings datterselskab Maersk Tankers overtaget amerikanske Penfield Marine. Maersk Tankers øger dermed flåden af råolie- og produkt­tankskibe med 83 til 240 skibe og bliver globalt en af de største tankerpooloperatører. Der er ikke angivet nogen pris for Penfield.

Strategisk befæster A.P. Møller Holding dermed sin po­sition i tankbranchen og bliver i øvrigt i lidt højere grad en asset light-operatør.

For det fjerde er A.P. Møller Holding blevet direkte kontrollerende aktionær i det nu børsnoterede Svitzer, ef­ter at det største datterselskab A.P. Møller-Mærsk har ud­skilt denne virksomhed. Og der er nu også indledt køb af andre selskaber i branchen. Holdingselskabet opnår der­med en forenkling af porteføljen, og på længere sigt for­mentlig en styrkelse af positionen i slæbebådsbranchen og en fokusering af det største datterselskab.

For det femte har A.P. Møller Holding fusioneret datterselskabet Maersk Supply Service med norske DOF Group. Transaktionen sætter værdien af Maersk Supply til 7,5 mia. kr. og giver Maersk en kontrollerende minoritets­post (25 pct.) i den samlede virksomhed, der betegner sig selv som et fuldt integreret offshore-serviceselskab.

Dermed er A.P. Møller-gruppens mangeårige forsøg på at finde en fremtid for Maersk Supply Service afsluttet med en løsning, der bidrager til konsolidering i offshore­branchen.

For det sjette har A.P. Møller Holding netop budt 5,7 mia. kr. for det børsnoterede svenske Concentric, der fremstiller elektriske og hydrauliske styresystemer, der blandt andet kan gøre erhvervskøretøjer mere mil­jøvenlige.

Concentric omsatte i 2023 for 2,7 mia. kr. og opnåede et driftsresultat på 452 mio. kr., men har netop udsendt en profit warning for tredje kvartal i år. A.P. Møller Holding har allerede understreget behovet for ”betydelige investe­ringer” i virksomheden og behovet for, at alle interessen­ter udviser tålmodighed. Med opkøbet er A.P. Møller Hol­ding ved at etablere et brohoved i et nyt marked.

For det syvende planlægger A.P. Møller Holding nu en massiv greenfield investering i Vioneo-projektet i Belgien. Vioneo har udviklet en metode til at producere ”fossilfrit” plastic, der i stedet for olie bruger grøn metanol som det væsentligste råstof.

Det ”første” anlæg i Antwerpen vil kræve en samlet in­vestering på 1,5 mia. euro (11,2 mia. kr.) og skal udgøre spydspidsen for et skifte til en mere bæredygtig plastic-og kemikalieindustri. Vioneo er ifølge A.P. Møller Holding i ”fremskredne” diskussioner med adskillige store mulige aftagere fra flere forskellige brancher.

Dristige ambitioner

Ud over disse syv store initiativer i 2023/24 har A.P. Møller Holding også i de forløbne 12 måneder foretaget mindre investeringer. For eksempel har holdingselskabet sam­men med Novo Holdings (der også vil satse stærkere på klimateknologier) sat 75 mio. euro i Circtec, der har BP og indiske Birla som hovedejere, og som skal genbruge 5 pct. af de 3,6 mio. tons udslidte dæk, der bliver genereret i Europa hvert år.

Ambitionerne er, kan man vel sige, ret store hos hol­dingselskabet, der i forvejen blandt andet er majoritets­ejer af A.P. Møller-Mærsk og storaktionær i Danske Bank og driver en række mindre aktiviteter.

Holdingselskabet har efterhånden interesser i en lang række ret forskelligartede aktiviteter, der hver for sig kræ­ver en betydelig specialviden, og det skal styre store pro­jekter gennem etableringsfaser og frem til, må man gå ud fra, en rimelig kapitalforrentning en gang i fremtiden.

I alt har A.P. Møller Holding sat gang i transaktioner for i hvert fald et tocifret milliardbeløb – blot ud fra de tal, som holdingselskabet selv har offentliggjort. A.P. Møller illustrerer i de seneste 12 måneder tydeligst og enklest, hvordan de store danske pengetanke udvikler deres pro­filer.

Danmarks stærkeste holdingselskab Novo Holdings overgår dog A.P. Møller Holding målt på samlet transak­tionsomfang (takket være købet af Catalent) og også på antal af handler, der dog ofte hver for sig er forholdsvist mindre. Ifølge Novo Holdings hjemmeside har denne pen­getank i de seneste 12 måneder foretaget 35 investerin­ger mod 27 i den foregående 12-måneders periode. CEO Kasim Kutay har varslet, at der i de kommende år skal in­vesteres for 5-7 mia. USD om året.

Global slagkraft

Novo Nordisk placerer sig – ofte som en slags investe­ringsbank, der stiller sig i spidsen for låneprogrammer – som en af de vigtigste globale aktører i finansieringen af mindre virksomheder, der bedriver forskning og udvikling indenfor biotek og pharma og står nu bag et betydeligt internationalt netværk af denne type virksomheder.

Der anes således særlige ambitioner bag både A.P. Møller Holdings og Novo Holdings investeringer. Med deres store kapitalkraft og prioriteringerne af deres inve­steringer forsøger de – bevidst forekommer det – at drive udviklingen i bestemte brancher i bestemte retninger.

Naturligvis skal man ikke overdrive deres evne til at sætte sig igennem på globalt plan. Men den konstante strøm af investeringer, år efter år, der peger i bestemte retninger, giver alligevel en ret lille gruppe af mennesker i toppen af disse investeringsselskaber tankevækkende mulighed for at påvirke udviklingen i vigtige sektorer – og dermed dansk erhvervsliv.

Novo Holdings ejer, Novo Nordisk Fonden, har endda netop demonstreret sin evne til at påvirke udviklingen i dansk miljøpolitik med sin donation i sommeren 2024 på 10 mia. kr., som skal styrke den såkaldte grønne treparts­aftale, der skal skabe mere natur og gøre landbruget mere klima- og miljøvenligt. Det er et formål, der i alt diskretion også støttes af holdingselskabet bag Lego, Kirkbi, som i de seneste 12 måneder har foretaget adskillige investeringer på skov- og landbrugsområdet, mens Kirkbi har solgt ud af sin aktiepost i ISS.

De store pengetanke drejer hen mod det mere bære­dygtige – og satser dristigt på, at det også fremadrettet viser sig økonomisk holdbart.

Morten A. Sørensen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Udløber snart
Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank