Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske pengetanke udfordres på afkast fra nyinvesteringer

Morten Sørensen

onsdag 09. juni 2021 kl. 10:30

Danmarks 100 Rigeste

Danmarks store private pengetanke er i 2020 især blevet løftet af deres historiske kerneaktivitet og af grundlæggervirksomheden, der også historisk har skabt formuerne. Pengetankenes porteføljer udenfor kerneaktiviteten har ofte klaret sig mindre godt, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

De store private pengetanke som A.P. Møller Holding, Kirkbi, William Demant Invest og Augustinus Fabrikker er blevet hjulpet igennem viruskrisen i 2020 af ekstraordinært gode præstationer i deres centrale kerneselskaber – for eksempel A.P Møller-Mærsk og Lego. Men ofte har der været tilbagegang udenfor kernen.

Pengetankene, som normalt forvalter store fonds- eller familieejede formuer, udnytter typisk store udbytter fra kernevirksomheder til at sprede risikoen til andre virksomheder eller aktiver gennem opkøb. Økonomisk Ugebrev har kortlagt deres udvikling i 2020 ved hjælp af markedsværdien af den forvaltede formue, sådan som pengetankene selv har opgjort den.

Eksempler på, at det er kerneforretningen, der hiver årets afkast hjem, står i kø:

A.P. Møller-fondenes A.P. Møller Holding har øget formuen med over 21 procent takket være massiv indtjeningsfremgang i det vigtigste selskab, A.P. Møller-Mærsk. I 2020 er A.P. Møller-Mærsks aktiekurs steget 42 procent. I 2021 er aktien steget 25 procent mere. Samtidig ligger mindre porteføljeselskaber som Maersk Tankers, Maersk Product Tankers, Maersk Drilling og Danske Bank mere eller mindre underdrejede i forhold til fortidens storhed. I familien Kirk Kristiansens Kirkbi er det Lego, der driver indtjeningen og værdiskabelsen. Legestøjsproducenten er ikke børsnoteret og opnåede i 2020 en stærk vækst og rekordhøj indtjening. Derimod tabte koncernen penge på mange af sine investeringer i porteføljeselskaber som Merlin Entertainments, ISS og Nilfisk.

William Demant Invest (WDH) er det – trods et meget vanskeligt år for salg af hørehjælp – den centrale virksomhed Demant, der især har skabt værdi. Demant er i 2020 steget 15 procent og hidtil i 2021 yderligere 42 procent. Andre af WDH’s børsnoterede selskaber som Össur og Jeudan er i 2020 faldet i børsværdi.

Augustinus Fabrikkers portefølje er den vigtigste aktivitet Scandinavian Tobacco Group (STG), der har overrasket med stærk vækst og indtjening og en kursstigning på 29 procent i 2020. Værdien af hele Augustinus’ portefølje af interesser i også små og mellemstore danske selskaber steg 17 procent.

Novo Holdings er blevet båret godt igennem af hovedaktiviteten Novo Nordisk, der opjusterede resultatforventningen i løbet af 2020. Novo Nordisk B-aktien steg sidste år godt ti procent, og Novo Holdings afviger her fra den generelle tendens, idet den samlede portefølje steg i samme tempo, nemlig med 11 procent.

Lundbeckfond Invest udgør her undtagelsen. Den centrale aktivitet, pharmaselskabet Lundbeck, har skuffet i 2020, og kursen er faldet 18 procent. Desuden har porteføljeselskabet Falck givet negativt resultat, og investeringen i FLSmidth & Co. har haft en vigende børsværdi. Det store lyspunkt for Lundbeckfond Invest har været pharma-aktien ALK-Abelló, der i 2020 steg 53 procent.

Der er en rimelig forklaring på, at pengetankenes kerneaktiviteter generelt klarer sig bedst gennem en krise: Det er jo kernen, der for alvor har en førende – ofte den førende – stilling i sin niche eller branche, som kan påvirke markedsstrukturer, prisdannelse og eventuelt føre an i branchekonsolideringer.

Men selv bidraget fra globalt ledende virksomheder har i 2020 ikke været tilstrækkeligt til, at pengetankene kunne outperforme de internationale aktiemarkeder. Det er påfaldende, at pengetankene ved at investere i store aktieindeks kunne have skabt et bedre afkast til deres ejerfamilier og –fonde.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank