Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Danske selskaber lukkede om globale skatteforhold

Joachim Kattrup

mandag 09. april 2018 kl. 11:30

De fleste danske Top 100 virksomheder skal i henhold til dansk lov detaljeret rapportere til myndighederne om land-for-land skattebetalinger. Oplysningerne vurderes tilsyneladende at være så ømtålelige, at samtlige ledelser i de største danske virksomheder benytter retten til at gemme informationerne væk for offentligheden, viser gennemgang.

Større danske selskaber med en koncern-omsætning på mere end 5,6 mia. kroner skal land-for-land rapportere om skatteindbetalinger til myndighederne. Loven kræver, at virksomhederne indrapporterer alle relevante skattedetaljer i de lande, hvor virksomheden er aktiv.

Men ingen af de næsten 100 virksomheder, der falder ind under bestemmelsen, har valgt at dele oplysningerne i deres respektive årsrapporter med offentligheden. Det fremgår af Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige Tax Governance-rating.

Den manglende åbenhed konflikter ikke med de nuværende bestemmelser, men står i skarp kontrast til et samlet Folketing, der sidste år indgik ” Aftale om styrket indsats mod international skatteunddragelse ”. Her formuleres det bl.a., at ”regeringen skal støtte op om EU-forslaget (læs om EU forslaget her, Red.) om offentligt land for land-rapportering (…).” Danmarks officielle holdning er altså at fremme erhvervslivets åbenhed om land-for-land skatteforhold for at komme global aggressiv skatteplanlægning til livs.

Læs også: Mærsk vinder Tax Governance Rating 2018

Folketingsaftalen og EU-forslaget sigter mod offentliggørelse af land-for-land rapportering gældende allerede for regnskabsåret 2018/2019. Men foreløbig er der altså ingen forudgående opbakning blandt hverken de største danske erhvervsvirksomheder eller hos erhvervsorganisationerne DI eller Dansk Erhverv.

”Vi er imod offentlige land-for-land skatterapporteringer på EU-plan. Vi mener for det første, at det vil være konkurrenceforvridende, og for det andet at det kan føre til misforståelser som vi så det med de åbne skattelister. Vi mener land-for-land rapporteringerne bør forblive en sag mellem virksomhederne og skattemyndighederne,” siger skattepolitisk chef Jacob Ravn fra Dansk Erhverv.

Helt modsatte signaler kommer fra den uafhængige udviklingsorganisation Oxfam IBIS, der i sidste måned i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke sendte et brev til Erhvervsminister Brian Mikkelsen om deres bekymring ”for stilstanden i forhandlingerne om indførelsen af offentlig land-for-land rapportering (…).

Læs også: Danske virksomheder blegner på global skatterapportering

”Vi går klart ind for fuld offentlig rapportering for alle lande, og er bekymret for, at direktivet er ved at strande. Og at den danske regering trods en klar Folketingsbeslutning, ikke er proaktiv på dette område”, skriver Vice-Generalsekretær Lars Koch fra Oxfam IBIS i en mail til Økonomisk Ugebrev Ledelse. Han bekræfter dermed NGO-verdenens udtalte argument om, at kun fuld åbenhed om skattebetalinger i de lande, hvor selskaberne opererer, kan sikre at skattely og aggressiv skatteplanlægning bekæmpes.

Økonomisk Ugebrev Ledelses Tax Goverance Rating viser, at kun større banker, herunder Nordea, Danske Bank og Jyske Bank, og Mærsk via olieselskabet Mærsk Oil, indvier offentligheden i, hvordan og hvor meget skattebetalingerne udgør i de lande, der opereres i. Men forklaringen på ”åbenheden” i netop disse virksomheder skal findes i helt andre branchespecifikke lovregler, der dikterer at land-for-land skatteforhold offentliggøres.

Læs også: Top 100 tabel: Tax Governance

Udover at legitime formelle lovregler sikrer virksomhedens ret til at hemmeligholde land-for-land skatterapporteringerne peger en række eksperter på, at mange virksomheder kan være usikre på, hvordan oplysninger i givet fald vil blive opfattet i offentligheden. Risikoen for at stå midt i en uberettiget shitstorm, som det skete med de åbne skattelister, gør at mange tøver, lyder vurderingen.

Den forklaring giver også skattechef i Novo Nordisk Camilla Rønne Wright også udtryk for. ”Materialet til land for land rapporteringen er i dag udarbejdet med henblik på de særlige krav, som myndighederne stiller, men egner sig i sin nuværende form ikke umiddelbart til offentliggørelse. Desuden er der nogle konkurrencemæssige hensyn, der spiller ind”, siger hun.

Ifølge Skatteekspert og Partner Søren Dalby i KPMG Acor Tax er det dog en god idé for virksomhederne at forberede sig på offentliggørelse. ”Virksomheder bør forholde sig til en udvikling, hvor globalisering og frihandel er udfordret af kritiske stemmer, og hvor skatteforhold kommer under øget bevågenhed fra den brede offentlighed,” siger Søren Dalby.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank