Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

De mest progressive C20-topchefer til kommunikation

Joachim Kattrup

tirsdag 22. september 2020 kl. 7:00

CEO Søren Nielsen i Demant og CEO Lars Fruergaard i Novo Nordisk er de mest progressive, når det gælder toplederkommunikation. Omvendt er SimCorps CEO Klaus Holse, Mærsks CEO Søren Skou og Lundbecks CEO Deborah Dunsire de mest konservative i deres sprog. Det viser en analyse af C20 topchefernes aktionærbreve for 2019, som Økonomisk Ugebrev har foretaget med sprog intelligence software.

Topchefer er forskellige. Derfor kommunikerer de også helt forskelligt. På en ”progressivskala” baseret på intelligent sproganalyse har Økonomisk Ugebrev rangeret de mest og mindst progressive kommunikerende topchefer i de 20 største danske børsnoterede selskaber.

Analysen er foretaget med intelligent software, der på baggrund af mere end 200 aktionærbreve fra globale virksomheder har beregnet en normscore for fem sproglige målepunkter – Activism, Optimism, Certainty, Realism og Commonality (se beskrivelse side 14).

De fem målepunkter viser i hvor høj grad topchefen sprogligt set overdriver eller underdriver normen for hvert sprogligt målepunkt. Desto mere overdrivelse, desto mere progressiv kommunikation. Desto mere underdrivelse (fravær) desto mere ”flad” eller konservativ kommunikation på sprogdimensionen.

Placerer en topchefs kommunikation sig indenfor normen, kan den betegnes som gennemsnitlig for sproget i aktionærbreve. Placerer topchefens kommunikation sig udenfor normen, viser det hvilke kommunikationsstrategiske tilgange, topchefen bevidst eller ubevidst benytter sig af. Kort sagt afslører scoren, hvilke kommunikative virkemidler topcheferne benytter, eller ikke benytter, for at overbevise interessenterne om budskaberne.

De progressive overdriver – de konservative underspiller
Det skal understreges, at analysen ikke i traditionel forstand afdækker, hvem der er bedst eller ringest til at kommunikere. Analysen tegner i stedet en sprogprofil for topchefen. De mest progressive vil have tendens til at overdrive, mens de mest konservative vil have en tendens til at underspille.

For eksempel vil en overdreven brug af optimistiske (Optimism) ytringer kunne risikere at fremstå dumt og overoptimistisk i forhold til de virkelige omstændigheder. Overdrives selvsikkerheden (Certainty), løber topchefen risikoen for at fremstå belærende og enerådende uden muligheder for dialog.

Som næste artikel viser, har CEO Søren Nielsen i Demant og CEO Lars Fruergaard i Novo Nordisk ændret kommunikationsstil efter COVID-19 krisen. De to topchefer topper samtidig listen over de mest progressive kommunikerende målt på den samlede score for alle fem sprogvariabler. Må-ling er sket på baggrund af årets ”Letter from CEO”.

Den samlede score genereres fra alle fem sprogvariabler, og dermed viser resultatet, at en progressiv kommunikation kan være progressiv på mange forskellige måder. For både CEO Søren Nielsen og CEO Lars Fruergaard trækkes scoren op af overdrivelse i realisme-ytringer, som det fremgår af anden artikel. Men desuden gælder for Sø-ren Nielsen, at han overdriver activity-ytringer, der er defineret ved at indikere bevægelse, forandring, implementering, gennemførelsen af ideer og fremdrift.

Søren Nielsen som eksempel på overdrivelse
Som et eksempel på overdreven (progressiv) brug af activity-ytringer skriver Søren Nielsen: ”Because of our continuous growth and expansion, many new people have joined our Group. In the first half-year, we worked extremely hard to launch many new products and services in preparation for a productive second half-year.”

Søren Nielsen formulerer ikke bare, at Demant har haft vækst, men continuous vækst. I Demant arbejder man ikke hårdt, men extremely hårdt, ligesom mange new folk er ansat, og forberedelserne til et productive halvår er i fuld gang. Aktiviteten er høj, og det afspejles sprogligt bl.a. ved at hæfte tillægsord på udsagnsordene.

Udover fra overdreven brug af realisme-ytringer henter Novo Nordisks Lars Fruergaard Jørgensen sin høje score i optimismevariablen. Lars Fruergaard Jørgensens sprogbrug bryder normen, og han overdriver altså optimismen mere end nødvendigt og er mere progressiv omkring at præsentere sine budskaber i en optimistisk sproglig rammesætning.

”With the Novo Nordisk Way as our guide, we will continue to evolve our culture. To be successful we must set ambitious goals, and we must work in a simple and agile way and nurture an inclusive workplace that enables everyone to realise their potential.”

Overoptimistiske ytringer indebærer risiko for at fremstå belærende. Og sådan kan man godt læse ovenstående citat om the Novo Nordisk Way som guide for en ”inclusive workplace that enables everyone to realise their potential.” Køber man præmissen, er det omvendt et stærkt optimistisk udsagn om, at Novo Nordisk på forhånd tilbyder de rette værdier. Det gør det hele ganske ukompliceret.

Joachim Kattrup

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Hvad siger du til at surfe rundt på nettet, mens du passer dit arbejde? Lige nu søger vi nye kollegaer til Moms på e-handel i Frederikssund
Region Sjælland
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø søger Akademiker til Økonomistyring
Region Hovedstaden
Head of Financial Management til Cobblestone
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Tekniske graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Graduates til Koncern IT – en af Danmarks største it-arbejdspladser
Region Hovedstaden
Erhvervsrådgiver til Erhvervscenter Aalborg
Region Nordjylland
Energinet søger bred profil med økonomisk eller juridisk baggrund
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]