Med digitaliseringen sidder CFO’en på en bunke data, som kan behandles hurtigt. Det gør det naturligt, at CFO’en får del i såvel strategiarbejde som i daglig drift. Derimod er den gamle funktion med at sætte regnskab op blevet både enklere og mindre relevant.
Over det seneste årti er CFO’en gået fra at være en tilbagetrukken specialist til at være en central, strategisk medspiller i direktionen. Når det er sådan, skyldes det ikke en tilfældig modedille på ledelsesgangene: Den klassiske CFO er som så meget andet simpelthen blevet disruptet af de nye, digitale redskaber. Men det er en positiv disruption, der efterlader ham – og stadig oftere hende – i en langt mere fremtrædende rolle.
Dette billede fremtræder klart af Økonomisk Ugebrevs samtaler med to CFO’er fra større danske virksomheder. Den ene er Allan Auning-Hansen fra Danske Spil. Virksomheden er i sin tid funderet på tipskuponer med et gennemslag, som kunden kunne tage med hjem. Men i dag er det en 100 procent it-virksomhed, hvor kunderne enten bliver betjent via terminaler i butikkerne eller via deres egne pc’er og smartphones. Det betyder, at enorme mængder af data er mere eller mindre umiddelbart tilgængelige for finansfunktionen, og det gør en meget stor forskel i forhold til dengang, hvor CFO’en havde mere karakter af en regnskabschef.
CFO’en er ikke længere talknuser
”I dag taler man meget om, at CFO’en er blevet til CVO’en – chief value officer. For 10-15 år siden var CFO’en stadig talknuser. Nu drejer det sig om at være tæt på tallene, at kunne sætte dem i en strategisk kontekst, og derefter at omsætte det til handling og værdiskabende aktiviteter. Derfor har du også nogle CFO’er, der har et større strategisk ansvar, og som arbejder tættere op ad forretningen,” siger Allan Auning-Hansen, der ser sig selv som CVO.
”Nu arbejder Danske Spil f.eks. med robotics, der skal være med til at finansiere processerne i finans. Der er i dag også i langt højere grad mulighed for, ved hjælp af avancerede teknologier og machine learning, at komme med kvalificerede bud på fremtiden. Det er i det øjeblik, hvor du kan flytte de procestunge opgaver over til automatiserede opgaver, og fokusere på at tolke på output, og hvilke handlinger, der er nødvendige, du skifter fra at være CFO til at være CVO. Jeg tror, den klassiske rapportering med controllere dør indenfor et eller højst to år. Så skriver rapporteringen sig selv,” uddyber Allan Auning-Hansen.
Omsætning af data til strategisk ansvar
Med andre ord: Hvor det for den klassiske CFO-rolle handlede om at opgøre og dokumentere økonomien i en fortidig periode, er det i dag en biting, mens fokus er på at bruge de datamængder, CFO’en sidder med, i den daglige drift, og at omsætte det til strategisk ansvar.
Allan Auning-Hansen har således også det formelle ledelsesansvar for business intelligence i Danske Spil og strategi. ”Vi har f.eks. udviklet modeller, baseret på AI, som siger noget om, hvornår en abonnementskunde vil opsige sit abonnement. På den måde kan vi gøre noget aktivt, inden vi mister kunden,” forklarer han.
Olaf Van Remmen er ny CFO i Mercedes-Benz Danmark, som også håndterer salget af det prestigiøse bilmærke i Sverige. Salg af biler er naturligvis meget mere analogt end salg af lottokuponer og væddemål på sportskampe. Men alligevel har it vendt op og ned på de opgaver, der i dag ligger på Olaf Van Remmens bord. Og det er en proces, der ikke er slut endnu.
Accellererende udvikling
”Udviklingen i dag går langt hurtigere, end det plejede at gøre. Der sker så mange forandringer omkring os, og tingene går meget stærkt. Ikke blot i markedet, men også på hele den teknologiske scene. Derfor er det blevet endnu vigtigere at kunne handle hurtigt med afsæt i et agilt setup i virksomheden. Vi har alle mulighed for at være online og tilgængelige 24/7, og mens det jo er en kæmpe fordel fra et virksomhedsperspektiv, sætter det også krav til, at vi som arbejdsgivere er opmærksomme på, hvordan medarbejderne og vi som individer balancerer vores tid. Det handler om prioritering, og rollen som CFO er i den henseende også en moderne leders,” siger Olaf van Remmen. Også han bidrager ledelsesmæssigt til operationelle aktiviteter. ”Idet jeg sammen med resten af direktionen har ansvaret for hele virksomheden, er jeg naturligvis nødt til at vide, hvad der sker inden for de forskellige områder. Alt har jo en betydning for resultatopgørelsen og balancen, og derfor er den moderne CFO også involveret i alle væsentlige beslutninger. Det betyder blandt andet, at jeg også er med til at vurdere, hvad en beslutning i den ene eller anden retning får af betydning rent økonomisk. På den måde er CFO-rollen blevet langt mere strategisk end traditionelt set, og det mener jeg bestemt er en positiv trend,” siger Olaf van Remmen.
Begge de to CFO’er har det privilegium, at de ikke har behov for finansiering hængende over hovedet. Danske Spil er en superlikvid forretning, hvor man aftaler det med ejeren – staten – hvis der er brug for at gemme en del af fortjenesten til investeringer. Mercedes-Benz bruger engang imellem ekstern finansiering fra banker og andre kilder, men det er noget, der bliver koordineret med det tyske moderselskab.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.