Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Den nye CEO-profil i top 250: Rekordhøjt antal chefskifter/ Se alle 41 CEO-skift i 2024

Morten W. Langer

tirsdag 04. marts 2025 kl. 14:58

Jens H. Lund - CEO hos DSV
33-årige Mathias Jensen-Vinstrup er ny adm. direktør i speditørselskabet NTG i Hvidovre

Økonomisk Ugebrev Ledelse kortlægger hvert år profilen på den nye CEO, baseret på en analyse af samtlige CEO-skift i de 250 største erhvervsvirksomheder det foregående år. Årets tendens er bemærkelsesværdig: Siden 2020 er antallet af årlige CEO-skift i de store virksomheder steget alle år, fra 20 skift i 2020 til rekordhøje 41 sidste år. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her årets resultater og søger at tegne profilen af den nye CEO.

Opsigtsvækkende har der de seneste år været markant flere CEO-skift end i et tidligere normalår. Over de ti år, Økonomisk Ugebrev har gennemført denne analyse, har der typisk været ca. 30 skift i de 250 største virksomheder, altså ca. 12 pct. af populationen.

Det laveste antal CEO-skift var der i corona-året 2021, med kun tyve. Men siden er omfanget af udskiftninger steget hvert eneste år. Fra 26 i 2022 til 36 i 2023 og endelig 41 sidste år, svarende til hele 16 pct. af populationen. Med andre ord har der været rigtig meget gang i svingdøren i direktionslokalerne, og altså mere end tidligere år.

Artiklen fortsætter under grafikkerne

CEO Profil 01

CEO Profil 02

CEO Profil 03

Når man ser på virksomhedernes markant ændrede omverdensforhold og nye krav til topledelserne, er det ikke svært at forstå, at bestyrelsen bliver nødt til at finde personer med de rette kompetencer til at stå i spidsen for virksomheden – kompetencer, som modsvarer de nye krav til topcheferne, der følger i kølvandet på de ændrede markedsvilkår, digitalisering og AI og i det hele taget hurtige forandringer.

Blot kan fremhæves den stagnerende europæiske økonomi med højere renter, ændrede produktionsmønstre med øget automatisering og digitalisering, ændret lokalisering fra Kina mod det øvrige Asien og Østeuropa, ændring af kundepræferencer og skærpet konkurrence gennem øget prisgennemsigtighed på internetbaserede platforme.

Det er ikke overraskende, at det stiller nogle helt nye kompetencekrav til dagens topledere. Fra executive search firmaet Heidrick & Struggles siger partner-in-charge Tobias Petri om den seneste udvikling:

”Efter et år, hvor næsten halvdelen af verdens befolkning gik til valgurnerne, er det ikke overraskende, at nutidens globale landskab fortsat er præget af historisk forandring og oplevet skrøbelighed. Geopolitiske udfordringer samt tempoet i den teknologiske, miljømæssige og lovgivningsmæssige transformation, lægger øget kontrol og pres på CEO’er og direktioner i det hele taget.”

Videre siger han: ”Den danske tendens flugter godt med det, vi ser internationalt; en væsentlig stigning i CEO-succession i 2024 i forhold til tidligere år. Denne stigning i direktøromsætning er i høj grad drevet af markedsvolatilitet og den øgede kontrol af CEO’er og direktioner. Dette har også påvirket antallet af CEO’er, der vælger at udføre jobbet mere end én gang. Vi ser flere ‘step-up’/ førstegangs-CEO’er udpeget til rollen; nogle af disse er interne kandidater som en del af en planlagt CEO-succession. Vi ser også, at mange CEO’er i stigende grad vælger at trække sig tilbage fra direktørlivet og fokusere på bestyrelsesarbejde.”

Artiklen fortsætter under grafikken

CEO Profil 04

Christen Dalum, tidligere Heidrick & Struggles og nu partner i Dalum Associates, siger om udviklingen: ”Efter Ruslands invasion i Ukraine for tre år siden er der sket en række strategiske omstillingsprocesser i alle virksomheder – store som mellemstore er påvirket af disse geopolitiske strukturændringer – såvel på afsætningssiden som på hele supply chain området inkl. underleverandører. Det har helt naturligt stillet nye krav til den øverste ledelse og virksomhedens CEO i særdeleshed. Denne voldsomme forandring er givetvis noget af forklaringen på den øgede udskiftning.”

Meget tyder dog på, at der groft sagt er tale om anden bølge af CEO-udskiftninger i de 250 største virksomheder. Største andel af CEO-skift lå sidste år i gruppen fra nummer 100 og nedad med hovedvægt på virksomhederne fra nummer 200 til 250 i størrelse. Det kunne indikere, at de allerstørste virksomheder tidligere har været gennem de nødvendige CEO-skift, måske på grund af mere offensive og krævende bestyrelser.

Fokus på ”yngre” kompetencer

Billedet af drejning med fokus mod ”yngre” aktuelle kompetencer og erfaringer understøttes af, at der sidste år var betydeligt flere yngre nye CEO’er, mens andelen af nye adm. direktører kun var to pct. mod normen tidligere år mellem otte og ti pct. Fem pct. af de nye CEO’er var under 39 år, mod nul pct. i 2023. Blandt de nye ”unge” administrerende direktører er 34-årige Mathias Bruno Jensen-Vinstrup, der er tiltrådt som ny CEO i børsnoterede NTG Group efter Michael Larsen.

Den nye adm. direktør har en baggrund indenfor corporate finance, hvor han før NTG arbejdede med M&A i en stribe internationale finanshuse. Valget bunder tydeligvis i et ønske om at have en førstemand, som kan styre transportkoncernen gennem de næste års forventede mange opkøb.

En anden ung ny CEO er den 38-årige svensker Tobias Altehed, der tiltrådte som ny CEO i Volvo Danmark, nummer 238 på ranglisten over Danmarks største selskaber på omsætning. Han er rekrutteret internt med en tidligere titel som head of digital core. Han er et tydeligt eksempel på tendensen mod, at erhvervsledere med digitale fagkompetencer er på vej mod toppen i mange selskaber.

Blandt de 100 største selskaber er årets mest profilerede CEO-skift Jens Lunds lynovertagelse af CEO-posten fra den mangeårige og succesfulde Jens Bjørn Andersen i transportkoncernen DSV.

CEO-skifte omgærdet af mystik

Dette CEO-skifte er stadig omgærdet af en betydelig grad af mystik, da det kom som lyn fra en klar himmel. Der har været forlydende om, at Jens Bjørn Andersen stoppede på grund af personlige forhold, men senere er det kommet frem, at der har været en magtkamp i DSV’s bestyrelse, som har betydet, at tre bestyrelsesmedlemmer forlader DSV’s bestyrelse på næste generalforsamling den 20. marts.

Ifølge medieforlydender var det bestyrelsesformand Thomas Plenborg, der reelt traf beslutningen egenrådigt, hvilket udløste kritik fra andre bestyrelsesmedlemmer.

I Ørsted synes CEO Mads Nipper at have fået lang snor. Meget tyder på, at han ikke forstod forretningen ned i dens grundsubstans og i tide identificerede de trusler, der senere udløste massive tab og kursfald, og som slutteligt kostede ham jobbet.

Ørsteds bestyrelse valgte ham givetvis baseret på hans gode resultater og varetagelse af diverse lederroller i såvel Lego som Group CEO for Grundfos, begge med helt andre forretningsmodeller end Ørsted. Han blev afløst den 1. februar i år af en erfaren og videnstung intern kandidat, Rasmus Errboe, der må formodes at forstå kerneforretningen helt til bunds.

Tilsvarende blev topchefen for Danish Crown også udskiftet (dog først efter ni år som CEO) – selv med en solid baggrund fra Arla var Jais Valeur ikke i stand til, på trods af en lang ansættelse, at omstille den komplekse koncern med et megaslagteri i Horsens, men også lokale slagterier, der skulle nedlægges, at fremtidssikre produktion og forædling i et ændret marked med store internationale forandringer.

Da beslutningen om hans ophør var taget, blev hans afløser hurtig fundet, og i modsætning til Ørsted blev det en ekstern løsning, nemlig Niels Duedahl fra Norlys, hvor han har haft succes med at udvikle SE – Syd Energi til Norlys. Altså et kæmpe vækstscenarie. Det store spørgsmål er nu, om han hurtigt nok kan sætte sig ind i kerneforretningen og tage de rigtige geværgreb?

Christen Dalum bemærker til disse udskiftninger, at det er interessant at bemærke, at Duedahls afløser i Norlys blev en intern kandidat, nemlig deres CFO Gert Vinther Jørgensen, altså samme model som i Ørsted.

”Han kender virksomheden og kerneforretningen til bunds. Hvad signalerer disse to markante skifter så som en del af forklaring på det øgede antal CEO-skift det seneste år? Basale personlige og ledelsesmæssige evner er de allervigtigste kompetencer hos en CEO. Men det er også afgørende vigtigt, at CEO’en forstår kerneforretningen i dybden inkl. alle trusler og muligheder – og der kan den interne kandidat være den bedste løsning.”

Morten W. Langer

Profil af den nye CEO

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank