Den globale smykkekoncern Pandora står stadig foran en overbevisende genrejsning, som dog lader vente på sig. Udsigt til vigende salgsvækst i USA kan medføre nogle svage kvartaler forude, og et comeback i Kina ser ud til at lade vente på sig. Shortfondene ser deres snit til et nyt angreb på selskaber, viser data fra Finanstilsynet.
Adm. direktør Alexander Lacik fortsætter med at fortælle en meget overbevisende historie om udviklingsvejen i Pandora, og der leveres også solide resultater på både toplinje og bundlinje. Ved aflæggelsen af årsregnskabet den 9. februar, sprang aktien seks procent op fra morgenstunden for at slutte på udgangspunktet.
Efterfølgende er aktien faldet tilbage, og det blev forstærket af storaktionæren Blackrock med tre salgsmeddelelser de seneste uger. Og torsdag blev aktien sat hele seks procent ned, selvom Rusland ikke er et af Pandoras hovedmarkeder.
Et advarselssignal er også, at shortfondene over de seneste uger har øget deres positioner i Pandora meget markant. Aktuelt har fondene lånt og solgt Pandora aktier svarende til 3,5 procent af aktiekapitalen, svarende til et bet på foreløbig over tre mia. kr. Ofte har shortfondene en historie, som bakker deres positioner op, og det ligger nærmest i kortene, at de langtfra er færdige med deres mission.
Hvis man skal grave ind under overfladen på det aktuelle regnskab for 2021 samt ledelsens udmeldinger om forventningerne til de næste år, kan man godt finde nogle negative drivkræfter. I hvert fald på den korte bane.
For det første har Pandoras salg i USA været nærmest overdrevent godt sidste år. I forhold til seneste normalår, 2019, steg det amerikanske salg med hele 51 procent fra 4,5 mia. kr. til 7,0 mia. kr., og fremgangen er virkelig noget, der batter i det store billede, da USA tegner sig for 30 procent af smykkekoncernens samlede salg.
Velkendt er det, at fremgangen i det amerikanske salg langt hen ad vejen har været drevet af de relativt gavmilde hjælpepakker under viruskrisen til alle amerikanere, som har givet mange ekstra penge til forbrug og andre indkøb. Udsigten til, at USA måske nærmer sig recession og styrtdyk i amerikanernes forbrugertillid, vil med stor sikkerhed tage toppen af Pandoras amerikanske salgseventyr. Den toneangivende måling af forbrugertilliden i USA fra University of Michigan har i starten af 2022 vist den største nedgang i forbrugerforventningerne de seneste ti år.
Ledelsen har fortsat store ambitioner i USA. Alexander Lacik sagde på investormødet efter regnskabet, at der vil blive åbnet nye forretninger i USA, og at selskabet tager markedsandele: ” We are confident that Pandora will continue to outperform the market in the US also in 22. Our long term ambition is to double the US business versus 2019, and 2021 certainly gave us a head start.” Men der er også en erkendelse af, at USA ikke bliver lige så godt som i 2021.
For det andet ligger et af Pandoras tidligere stærkeste vækstmarkeder, nemlig Kina, fortsat underdrejet. Corona-nedlukninger og deraf medfølgende butiksnedlukninger har udskudt selskabets genstart af det kinesiske marked med nye planlagte markedsføringskampagner. Om 2021 sagde ledelsen efter Q4-regnskabet. ”China remains weak and we plan to reposition the brand later this year, when conditions stabilize.”
Videre hed det, at ”The traffic continued to be significantly impacted by COVID 19 restrictions, even though stores were formally open. Therefore, we further delayed the planned investment in repositioning the brand in China into 2022. The good news is that Pandora was the largest brand in fashion jewelry on Tmall for the first time since entering China.” Ledelsen har tidligere udmeldt store ambitioner på det kinesiske marked, men det lader altså vente på sig med en markedsføringskampagne til en værdi af omkring 200 mio. kr.
Ledelsen har erkendt, at genåbningen af Kina sikkert først ville tage fart efter Olympiaden. Alexander Lacik sagde herom: ”We’re looking at expanding the assortment with a bit more China inspired items, let’s say, and many different pieces to the puzzle, but that’s kind of the way to think about the relaunch. So let’s hope that after maybe the Olympics, those restrictions are going to ease a little bit. That’s me speculating.”
Endelig er der den globale udrulning af det nye kunstige diamantbrand, Brilliance. Ledelsen fastslog, at planen for hvornår og hvilke lande, der startes ud med, endnu ikke er parat til en offentliggørelse. Men testmarkedsføringen i UK antydes at have været en succes.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.