Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Direktørrating 2024: Pandora-chef overhaler Fruergaard

Morten W. Langer

mandag 24. juni 2024 kl. 13:40

Direktørrating 2024: Pandora-chef overhaler Fruergaard

Hvem ville ikke have gættet på, at Novo Nordisks CEO Lars Fruergaard Jørgensen efter sit globale fedmeeventyr ville blive en suveræn vinder af Økonomisk Ugebrevs årlige DirektørRating, som er baseret på bedømmelser fra aktieanalytikere og porteføljeforvaltere? Efter at etteren i den seneste DirektørRating fra 2022, DSV’s Jens Bjørn Andersen, er væk, var Fruergaard som tidligere tre’er vel nærmest selvskrevet. Men nej, han overhales inden om med flere længder af Pandoras topchef Alexander Lacik, som dermed kåres som Danmarks bedste topchef i 2024. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår positionerne i årets DirektørRating, hvor 40 topchefer bedømmes.

Aktieanalytikerne har talt: I den børsnoterede verden er der nu to topchefer, som udskiller sig fra resten med en helt enestående bedømmelse af deres ledelsespræstationer. Nemlig Pandoras Alexander Lacik og Ringkjøbing Landbobanks John Bull Fisker.

De to ligger i en suveræn førerposition med Alexander Lacik først og lige efter John Fisker som den dygtigste topchef i den danske finanssektor, men altså også næstbedst i det børsnoterede top 50 univers af børsnoterede selskaber.

Det er nok ikke den store overraskelse, at de ligger med fremme. I seneste rating lå John Fisker fra Vestjylland også med helt fremme som nummer to, mens Alexander Lacik var nummer seks på ranglisten mod en syvendeplads året før. Hans rejse mod tinderne som landets bedste topchef fortæller vi i dette tema i denne artikel. Vi skal blot her oplyse, at Pandora-aktien det seneste år er steget 80 pct.

Analytikerne bedømmer dog ikke kun topcheferne på aktiekursudviklingen, selvom det uden tvivl spiller ind på humøret. Novo Nordisks CEO Lars Fruergaard Jørgensen har skabt en gevinst på 78 pct. til sine aktionærer, altså næsten det samme.

På tre års sigt er kursstigningen 281 pct., og det er selvfølgelig den store medicinalkoncerns fedmemedicin, der har drevet en stor andel af udviklingen. Konkurrenten inden for fedme, amerikanske Eli Lilly, er steget endnu mere end Novo Nordisk.

MidCap-chefer blander sig med C25-cheferne

Nogle enkelte midcap-chefer blander sig igen i år med det fine nålestribede selskab af C25-chefer. Det drejer sig om Frank Gad fra SP Group, der som CEO og storaktionær har gjort det fremragende over de seneste mange år.

Aktien er steget over 30 pct. i år, men er dog stadig ikke tilbage på coronatidens rekordhøjder, hvor han var storleverandør af emballager og andet udstyr til medicinalindustrien.

I år er CEO Jesper Kristian Jacobsen fra anlægsfirmaet Per Aarsleff også med helt fremme efter et spring frem til en placering som nummer fem efter forrige års 18. plads. Selskabet har allerede leveret en opjustering i år, og på den lange bane ser det også godt ud.

Efter Q1 regnskabet hæftede vi os ved Per Aarsleffs rekordstore ordreindgang, som skal sikre omsætning og indtjening de kommende år. Per Aarsleffs CEO siger herom at: ”our order intake during the first six months has been historically high, contributing to a sustained high level of activity in the coming years.”

De seneste års generationsskifter på CEO-posten I en stribe selskaber har været en god ting, set gennem analytikernes briller. En stribe nye eller nyere topchefer har fået overraskende gode vurderinger i dette års DirektørRating. Det drejer sig blandt andet om Claes Westerlind fra NKT, der synes at navigere kabelkoncernen sikkert frem gennem et af fremtidens mest perspektivrige markeder indenfor kabler til energiinfrastruktur, som sikkert står foran et mangeårigt boom. Han kommer i den aktuelle DirektørRating ind på en flot 6. plads.

På pladserne lidt længere nede kommer ALK’s nye chef, Peter Halling, på en 12. plads, og derefter kommer Jyske Banks Peter Mørch og Trygs Johan Brammer på en delt 13. plads. Lidt længere nede af ranglisten kommer Peter Karlstromer fra GN Store Nord på en 17. plads , efterfulgt af Ambus Britt Meelby Jensen.

Generelt vender aktieanalytikerne altså tommelfingeren opad til de fleste nye topchefer, som typisk har været 1-2 år på posten, og nogle i kortere tid.

Det afspejler, at de har en god fornemmelse af de nye topchefer, og at de har positive forventninger til, at de nyere CEO’er kan føre virksomhederne positivt fremad.

I flere tilfælde er chefskifterne sket efter, at de afgåede topchefer ikke kunne levere varen, eller også har bestyrelsen vurdereret, at der var brug for en anden profil og måske en anden strategisk retning.

I dette tema gennemgår vi en række af de tendenser, man kan afkode ud af resultaterne i årets DirektørRating.

Vi fortæller om Pandoras topchef Alexander Lacik, hans vej til Pandora, hans styrkepositioner og hans vinderrecept for Pandora.

Vi fortæller også, hvorfor nogle af topcheferne i de store danske virksomheder i dette års rating er faldet overraskende meget ned af ranglisten.

Og vi gennemgår i en særskilt artikel CEO-positionerne i de store danske life science selskaber.

I ugens udgave af ØU Finans gennemgår vi CEO-positionerne for cheferne i den danske finanssektor, hvor der i forhold til tidligere er sket store ryk. Vi søger at gå bag om disse med forklaringer på ændringerne.

Morten W. Langer

Læs hele temaet om DirektørRating 2024:

Skumlen over pludseligt CEO-skift i DSV

Skuffende opkøb rammer CEO’er

Novo-chef mærker Lillys ånde i nakken

Alexander Lacik – og alle de andre

Direktørrating 01

Direktørrating 02

Direktørrating 03

Direktørrating 04

Direktørrating 05

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank