Kære læser
Selvom DR er en statslig medievirksomhed, der burde have styr på kommunikation – med føling for, hvordan man navigerer i den danske offentlighed – så har erhvervslivets topchefer og kommunikationsafdelinger absolut ikke noget at lære her.
Det har været pinligt at følge mellemledere hos DR forsøge at snakke uden om problemerne med dokumentaren om kryolitten i Grønland – og feje problemet ind under gulvtæppet.
Torsdag oplyste DR, at der ville komme en redegørelse om forløbet samme dag. Fredag ved deadline var der ikke kommet noget. Se ugebrev.dk for opdatering.
DR har tidligere konkluderet, at der ikke er faktuelle fejl i dokumentaren, og at man derfor ikke vil trække den tilbage. Åbenlyst er det dog, at der sker fordrejning og vildledning med subjektive vurderinger og latterlige følelsesudbrud, som ikke har bund i en saglig og faktuel virkelighed.
”Ekspert” er ikke en beskyttet titel
Problematisk er det selvfølgelig, at Pressenævnet ville give DR ret i, at alt er ok. Pressenævnet henholder sig nemlig næsten altid til, at hvis såkaldte eksperter har sagt et eller andet til en artikel eller et program, så er det i orden. Eksperter er jo eksperter.
Også selvom eksperterne er påvirket af særinteresser, som ikke er oplyst, og selvom de udvalgte eksperter i virkeligheden slet ikke er eksperter med særlig indsigt og kompetencer til at udtale sig om den konkrete sag. Så Pressenævnet kan ikke bruges til noget her.
Økonomisk Ugebrev har i denne udgave to artikler om kryolit-sagen, dels en økonomisk afdækning af den konkrete økonomi i Kryolitselskabet Øresund, af statens indtægter som storaktionær og modtager af selskabsskat, og dels statens udgifter til Grønland.
Ja, historien om dansk økonomisk udnyttelse af Grønland er en total vildfarelse.
Redaktør for ØU Samfundsansvar, Claus Strue Frederiksen, har skrevet en anmeldelse af DR’s dokumentar. Han påpeger det problematiske i, at en grønlandsaktivist med fokus på koloniudnyttelse, samt en dokumentarchef i DR uden en journalistisk grunduddannelse, har fået lov til at styre programmet ud over afgrunden.
Det hele har fået politikere til at kræve, at der ruller hoveder i DR. Og selvfølgelig skal politikere ikke blande sig i det. Men til gengæld er det nu, at den nye bestyrelse for DR, ikke mindst bestyrelsesformand Lars Gert Lose, for alvor må træde i karakter. Det samme må DR’s generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Torsdag lykkedes det kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) at få DR’s nyhedsdirektør Sandy French på banen. Men det kom der ikke meget ud af.
For os er det klart, at der for det første må rulle hoveder, fordi der er begået gigantiske fejl med stærkt mangelfuld dømmekraft i flere led i statsfinansierede DR. Det må have konsekvenser.
For det andet må den spritnye bestyrelse for DR lægge en ny programstrategi for, hvordan DR skal informere danskerne med uafhængige og velresearchede nyheder, dokumentarer og anden skarp og saglig journalistik.
I mange år har DR’s TV-nyheder mest af alt været ensidig formidler af systemets holdninger og synspunkter. Og vi har alle brug for, at DR kommer tilbage til at lave vedvarende selvstændig, skarp, kritisk og velresearchet journalistik.
Men det vil kræve en kæmpe kulturel oprydning, hvor der på mange poster må indsættes nye folk.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør