DSV Panalpina leverer et strålende resultat og opjusterer, men rivalerne er i 2. kvartal 2021 halet godt ind på den succesfulde danske logistikgigant. Det kan nu blive en hårdere opgave at opretholde DSV’s forspring i vækst og indtjeningsevne og dermed den relativt højere aktiekurs, som er blevet et vigtigt redskab for opkøbsstrategien, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Den store danske logistikvirksomhed DSV Panalpina har præsteret fænomenalt hidtil i år. I 2. kvartal kunne selskabet med CEO Jens Bjørn Andersen og CFO Jens H. Lund i spidsen ikke blot levere uventet høj vækst, men også følge op med en opjusteret resultatprognose for 2021.
Alligevel er selskabets konkurrenter i 2021 rykket tættere på: Væksten på 31 procent i 2. kvartal overgåes af nogle rivaler. Schweiziske Kühne & Nagel har for eksempel i 2. kvartal leveret en vækst på 48 procent, dog hjulpet lidt af et opkøb i Asien.
Når det gælder indtjeningsdynamikken følger rivalerne med: DSV har i 2. kvartal løftet sin EBIT-margin fra 9,1 til 9,4 procent, mens Kühne & Nagels er gået op fra 4,8 til 8,4 procent, og tyske DHL har løftet sit EBIT til 1170 mio. euro fra 565 mio. euro.
På den baggrund kan det blive hårdt arbejde for DSV Panalpina at forsvare den pæne præmie, der betales i forhold til konkurrentaktierne: Målt ud fra resultatet i de seneste 12 måneder handles DSV Panalpina-aktien ifølge Reuters til en Price/Earnings på hele 55,8 mod 29,4 for Kühne & Nagel – og kun 9,8 for den mere indirekte konkurrent A.P. Møller-Mærsk.
Netop en høj værdiansættelse er nødvendig for DSV’s vækststrategi. Virksomheden har betalt de seneste opkøb med aktier, ikke mindst fordi køberne har haft tillid til, at DSV til stadighed kunne blive endnu mere værd.
Sælgerne af DSV’s seneste opkøb har siden salget i april kunnet konstatere, at de aktier, som de modtog som betaling, er blevet et par milliarder kroner mere værd.
På en kommende ekstraordinær generalforsamling vil DSV Panalpinas topledelse og bestyrelse søge bemyndigelse til at udvide aktiekapitalen med 20 procent. Til den aktuelle aktiekurs vil det betyde, at selskabet får mulighed for at udstede for cirka 70 mia. kr. aktier i forbindelse med nye opkøb – langt mere end de cirka 25 mia. kr. som det seneste opkøb af GIL sluger.
Det har på flere måder betydning, at DSV kan beholde de forspring i vækst og indtjeningsevne, som ligger bag den høje værdiansættelse. Så længe det kan lykkes, er DSV inde i en positiv spiral, hvor resultaterne gør DSV til en mere attraktiv virksomhedskøber end konkurrenterne – og hvor opkøbene med den efterfølgende effektivisering og jagt på synergi styrker resultatudviklingen.
De seneste tal viser imidlertid, at det er blevet endnu hårdere arbejde at opretholde en position som den bedste performer blandt de store i branchen. Det overophedede, og ifølge mange aktører kaotiske, transportmarked kan betyde uventede omvæltninger.
Logistikvirksomhederne må nu betale en god del af de højere transportpriser videre til de primære udbydere af transport, ikke mindst containerrederierne. DSV Panalpinas bruttomargin er i 2. kvartal faldet til 22 procent fra 26 procent i samme periode sidste år. Bruttomarginalen ligger dermed i første halvår nu under niveauerne for hel-årene i hele perioden 2016-2020. Kühne & Nagels bruttomargin er faldet til 30 fra 36 procent.
Store volumener og effektiviseringer betyder, at driftsresultaterne alligevel holdes oppe. Men vilkårene vil fortsat være mere usikre. DSV Panalpinas topledelse og andre ledere i branchen synes enige om, at markedet vil være overophedet og kaotisk et stykke ind i 2022.
Selv når markedet er kølet af, kan det blive præget af en anden prissætningsdynamik end i årene frem til 2020, vurderer Kühne & Nagels topchef Detlef Trefzger. Han mener, at et højere rateniveau vil afspejle ”kapaciteten, behovet for opgradering af infrastrukturen i mange havne og udviklingen mod mere bæredygtig transport.” Raterne har ifølge Detlef Trefzger været historisk lave fra 2012 til 2019.
DSV Panalpina har klaret sig godt i dette miljø og også gennem forandringerne over det seneste år. Men det gode 2. kvartal og den seneste opjustering gav næsten ingen reaktion i aktiemarkedet. Konkurrenterne er kommet godt med, og usikkerheden er udbredt. Kortene i transportmarkedet er ved at blive givet på ny, og hvem der får den stærkeste hånd forekommer – trods brølende volumenfremgang – at være mere uklart end tidligere.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.