Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Effekt af flere ressourcer til Erhvervsstyrelsen begrænset

Morten W. Langer

lørdag 13. juni 2020 kl. 13:26

Erhvervsstyrelsens nye årsrapport om kontrolindsatsen i erhvervslivet oplyser for lidt om den konkrete indsats og resultater i forhold til forebyggelse af økonomisk kriminalitet. Med Danmarks meget liberale erhvervslovgivning er der brug for en stærk og pågå-ende Erhvervsstyrelse, som har systemer til at afsløre økonomiske kriminelle, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Det positive er, at Erhvervsstyrelsen oplyser langt mere end tidligere om sine aktiviteter og resultaterne af dem. Men det er bestemt også på tide. Eksempelvis i forhold til Finanstilsynets åbenhed og klarhed i forhold til at informere omgivelserne, har Erhvervsstyrelsen stadig et godt stykke at gå. Men lad os nu sige, at det er en læreproces, og at Erhvervsstyrelsen har taget fat på en længere læringsrejse. I hvert fald skal indsatsen i den seneste årsrapport med titlen ” Erhvervsrettet kontrol og tilsyn i Erhvervsstyrelsen ” have et solidt plus i karakterbogen.

Der er oplyst rigtig fint om, hvad det er Erhvervsstyrelsen arbejder med. Grundlæggende går styrelsen i disse år fra manuel stikprøvekontrol, baseret på alt for få personaleressourcer, til flere økonomiske ressourcer baseret på en mere tidssvarende digital tilgang til kontroller og registreringer. Blandt andet oplyses det, at ”Erhvervsstyrelsens kontrol- og tilsynsindsats på få år er gået fra at være en stikprøvekontrol af de få til en indsats over for de fleste – uden at de ansvarlige virksomheder vil opleve det som byrdefuldt.”

De første ekstra ressourcer fik styrelsen i 2018, og det er svært at forstå – set udefra – at man fortsætter med historien om, at man lige er gået i gang med den store omstilling. Den burde være nået meget langt på nuværende tidspunkt. Men mulighederne er utvivlsomt uanede, så det burde på den længere bane blive vanskeligere for økonomisk kriminelle at boltre sig i det danske samfund, som det ellers har været tilfældet i mange år. Styrelsen skriver, at ”Erhvervsstyrelsen har fokus på at forbedre kvaliteten af data, der udstilles i CVR. Samtidig hermed fokuserer styrelsen på at blive bedre og hurtigere til at forhindre fejl og gribe ind over for lovovertrædelser i almindelighed og organiseret og systematisk snyd i særdeleshed.”

Det oplyses, at der arbejdes med ”datamodeller” med følgende fokus: Forbedring og videreudvikling af de digitale modtagekontroller med henblik på at opdage fejl og mangler, inden en årsrapport offentliggøres. Netværksanalyser af revisorer og deres kunder med henblik på at udsøge sager, hvor revisor ikke har haft den krævede uafhængighed af kunden. Styrkelse af indsatsen overfor de virksomheder, der fravælger revision uden at opfylde kravene hertil.

Om den konkrete digitale regnskabskontrol oplyses, at der er indført 15 nye automatiske kontroller på specifikke punkter i årsrapporter, og der er indberettet ca. 290.000 årsrapporter fra regnskabspligtige virksomheder. ”Der er rejst 2.481 sager”, oplyses det. Der er i rapporten også en god gennemgang af nogle overordnede områder, som styrelsen har særlig fokus på, nemlig ulovlige kapitalejerlån, modificerede revisionspåtegninger og overtrædelser af bogføringsloven. Men vi mangler som læser en forståelse af, hvornår der er tale om mangler, der kan henføres til kategorien ubetydelige fejl og misforståelser, og kategorien antydninger af forhold, der kunne give mistanke om økonomisk kriminalitet eller optræk til selskabstømning.

Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet om de mange sager i Sø- og Handelsretten, hvor der årligt er flere hundrede sager om konkurskarantæne, ofte baseret på snyd med det reelle ejerskab, bortkommet regnskabsmateriale eller lignende, som både koster det offentlige og private hundrede af tabte millioner hvert år. Ofte nøjes retten med to års karantæne, hvor personen er anonym, og kurator undlader normalt en politianmeldelse, fordi myndighederne alligevel ikke ser på sagerne.

Kan Erhvervsstyrelsen gør noget her, ved at spotte tidligere indikationer på, at noget er galt, så ville det virkelig være et stort fremskridt. Eller spotte de konkursryttere, som vi ved er derude. Det vil vi gerne høre mere om.

Vi har været meget spændte på, hvad der kunne komme ud af den øgede ressourceindsats, eksempelvis automatiske systemer til at kortlægge klare ulovligheder eller grove fejl og mangler. Erhvervsstyrelsen er ikke ligefrem frontrunner i brugen af automatisk databehandling, men det er klart positivt, der nu er afsløret 415 afgivne revisionspåtegninger i regnskaber, hvor revisor faktisk slet ikke er revisor. Det har sikkert også været tilfældet tidligere år, men nu sker der noget.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank