En vaskeægte skandale: Fyr sundhedsstyrelsens direktør

Bragt i Økonomisk Ugebrev Ledelse fredag den 7. marts

Kommentar: Begrebet ”skandale” bliver brugt i flæng af medierne, der godt kan lide at stramme historien for at tiltrække og skabe forargede læserne. Udbytteskandalen, som kostede skatteyderne tolv mia. kr., var en skandale. Myndighedernes håndtering af coronavirus er en ligeså stor skandale, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar.

Udbytteskandalen til tolv mia. kr var en vaskeægte skandale, fordi den var baseret på en bemærkelsesværdig løsagtig og svag forvaltning af en gigantisk offentlig udgiftspost. Ja, vi ser det som en indikation på en uprofessionel forvaltningskultur, som sikkert også findes mange andre steder i den offentlige forvaltning.

En anden type skandale er når offentlige myndigheder tager uhensigtsmæssige beslutninger, der sætter en del af den danske befolknings helbred i risiko. Vores holdning er, at Sundhedsministeren, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har håndteret coronavirus krisen exceptionelt amatøragtigt, og vi har på Økonomisk Ugebrev skrevet en del kommentarer om det de seneste uger. Helt forsimplet har det været vores holdning, at Sundhedsstyrelsens såkaldte inddæmningspolitik har været fuldstændig forfejlet: Eksempelvis blev det ikke for allerede 2-3 uger siden frarådet, at man tog på skiferie i Norditalien, hvor der som bekendt er et massivt virusudbrud.

Endnu værre er det, at Sundhedsstyrelsen har ment, at danskere fra Kina og Norditalien bare skulle vende hjem og fra dag ét gå ud i samfundet, på arbejde og i skole. Altså med mindre de viste klare symptomer på coronavirus.

Problemet er bare, at man som smittet kan gå rundt i to uger og smitte andre, uden at man kan spore smitten. Det kan man først, når den er kommet i udbrud efter inkubationstiden. Man andre ord har næsten alle de danskere, som nu er smittet med coronavirus, i kortere eller længere tid færdedes rundt blandt andre danskere efter hjemkomst. Ja, det har været en del af Sundhedsstyrelsens geniale såkaldte inddæmningsstrategi.

Læs også:  Merrill: A wake-up call til en bedre økonomi

Alternativet havde naturligvis været, at Sundhedsstyrelsen allerede for tre uger siden havde anbefalet, at hjemvendte danskere fra coronavirus-ramte området var gået direkte i hjemmekarantæne. Det skete først i onsdags, hvor myndighederne altså – alt for sent – blev ramt af intellektuel klarhed omkring en helt logisk og åbenlys beslutning.

Vi har undret os over, at næsten alle medier alene har holdt mikrofon for Sundhedsstyrelsen, stort set uden at stille kritiske spørgsmål til den nævnte strategi, som har set stort på de ældre over 60 år, hvor dødeligheden efter virus faktisk er ret høj.

Vi tager hatten af for de mange store danske erhvervsvirksomheder, der har tænkt selv, og sendt deres hjemvendte ansatte fra smitteområder direkte i karantæne, på trods af myndighedernes anbefalinger om noget andet.

Det bekymrende er nu, at der antageligt går et antal danskere rundt i samfundet, som er blevet smittet af de hjemvendte fra Norditalien. De ved det endnu ikke, på grund af inkubationstiden på op til to uger. Og i den tid kan de gå rundt og smitte andre igen. Groft sagt er det en følgevirkning af de danske sundhedsmyndigheders slappe og amatøragtige tilgang til krisen.

Danskere har næppe tillid til, at de ansvarlige fremadrettet kan tage de rette beslutninger, når de har kikset på et så afgørende tidspunkt for smittekontrollen. Hvis vi ikke får flere smittede end de hjemvendte fra Norditalien, vil det være rent svineheld. Vi mener, at Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og sundhedsminster Mogens Heunicke bør fjernes fra deres poster. Danskere har brug for folk på disse centrale poster, ikke mindst i tider som disse, som de kan stole på tager de rigtige beslutninger.

Læs også:  Merrill: A wake-up call til en bedre økonomi

Sundhedsstyrelsen 3. marts 2020 : ”På den baggrund anbefaler Sundheds-

styrelsen nu, at personer, der siden 2. marts 2020 er kommet hjem fra et af

de særlige risikoområder, holder sig hjemme i 14 dage efter hjemkomsten.”

Udenrigsministeriet den 2. marts 2020 : ”ITALIEN: Rejsevejledningen for

Italien er opdateret. Vi fraråder alle ikke-nødvendige rejser til regionerne

Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto ud fra et forsigtigheds-

princip, da der er en stor stigning i antallet af smittede med coronavirus.”

Sundhedsstyrelsen den 28. februar : ”Der er rejst tvivl om anbefalingerne

til ferieplanlægning som følge af udbruddet af ny coronavirus i en række

lande. Det gælder generelt, at det er sikkert at rejse – særligt hvis man

følger rådene i Udenrigsministeriets rejsevejledninger og på Sundheds-

styrelsens hjemmeside.”

Første anbefaling fra Sundhedsstyrelsen 4. februar : ”Statens Serum Insti-

tut og Sundhedsstyrelsen vurderer fortsat, at sandsynligheden for, at vi

i Danmark ser smittespredning fra person-til-person, er lille, da vi i Dan-

mark har et velfungerende beredskab og sundhedsvæsen, der handler

hurtigt ved mistanke om smittede med ny coronavirus, både i forhold til

undersøgelse af den enkelte og i forhold til opsporing af mulige kontakter.”

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her