Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Er C25 selskabers optimistiske 2022-forventninger skønmaleri?

Morten Sørensen

fredag 04. marts 2022 kl. 7:00

De 30 ikke-finansielle selskaber med offentliggjorte forventninger til 2022 ser med betydelig optimisme på det nye år: 12 venter en vækst i indtjeningen i 2022 på over 10 procent, og over halvdelen – nemlig 18 – venter en vækst på over 4 procent. De underliggende forventninger er mere afdæmpede, når man korrigerer for rebound-virkningen i adskillige virksomheder efter nedture i 2021. Men inflation, stigende lønninger, flaskehalse i logistikken, mere afdæmpet vækst og nu også Ukraine-krisen skaber usikkerhed, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Rockwool er en af de danske virksomheder, der har udsendt de mest optimistiske forventninger til 2022. CEO Jens Birgersson forudser, at omsætningen stiger 15-20 procent. Stigningen i indtjeningen vil blive tilsvarende, idet overskudsgraden på 13 procent ventes fastholdt.

Men Rockwool leverer også et eksempel på den usikkerhed, der omgiver prognoserne, fremgår det af en gennemgang, som Økonomisk Ugebrev har foretaget af de 30 børsnoterede ikke-finansielle selskaber med udsendte prognoser for 2022.

Isoleringsvirksomheden har netop øget sin kapacitet i Rusland. Det russiske marked har været godt for Rockwool i 2021 med en salgsstigning i regionen ”Østeuropa og Rusland” på 40 procent i fjerde kvartal. Over det næste ti-år forudses yderligere udbygning af kapaciteten i Rusland. Hvordan den russiske omsætning nu vil udvikle sig efter Putin-regimets overfald på Ukraine og de deraf følgende sanktioner er i sagens natur usikker.

Umiddelbart ser disse virksomheder ud til at være meget optimistiske. 12 ud af 30 guider en indtjeningsvækst på over 10 procent. Men hos 5 af de 12 er den optimistiske guidance først og fremmest et udtryk for et forventet rebound efter en nedtur i 2021 og/eller 2020: Det gælder for GN Hearing, NNIT, ISS, Lundbeck og til dels for DFDS, der også i 2022 vil blive løftet af et stort opkøb i 2021. Det vil en anden meget optimistisk virksomhed Netcompany også blive.

Egentlig stærk organisk vækst forudses i netop Rockwool samt i DSV, ALK, MT Højgaard og i de to energivirksomheder Ørsted og European Energy.

Gruppen af virksomheder, der venter en vækst i resultatet på mellem 4 og 10 procent omfatter Novo Nordisk, Novozymes, Pandora, GN Audio, Össur samt A&O Johansen. Man skal op i denne gruppe for at finde virksomheder, der venter, at deres indtjening overgår inflationen på deres markeder. Inflationen i Danmark sættes i de seneste prognoser til cirka 2,5 procent i 2022, for eurozonen til cirka 3,5 procent og for USA til cirka 3 procent. Og det er nok lavt sat. På den baggrund vil indtjeningsudviklingen i virksomheder, der venter en resultatudvikling på mellem cirka nul og fire procent, reelt betyde en lille nedgang. I denne gruppe ligger A.P. Møller-Mærsk, hvis udgangspunkt i 2021 dog har været meget højt: Koncernen venter et EBIT i 2022 på cirka 19 mia. USD mod 19,7 mia. USD i 2021.

Med den stigende inflation bliver tilbageslaget for gruppen af virksomheder, der venter et fald i indtjeningen ret markant. Denne gruppe rummer to medievirksomheder, Gyldendal og North Media samt Maersk Drilling.

Rockwool er blot et eksempel på de mange usikkerheder de børsnoterede danske selskaber, selv de mest optimistiske, står overfor i 2022. Effekten af det Putin-russiske overfald indgår i sagens natur ikke i deres guidance, men en generel usikkerhed om den geopolitiske udvikling, om prisstigninger (ikke mindst på energi) og om forsyningskæder får især mange industriselskaber til at udsende en guidance, der rummer brede spænd.

Et dyk ned i prognoserne afslører usikkerheden. Trods optimismen mener Rockwool således ikke, at ”der i øjeblikket er pålidelige prognoser for udviklingen i byggebranchen i 2022.” Inflationen, især energiomkostninger samt flaskehalse, kan medføre, at aktiviteten bremser op i Europa senere på året. Både Rockwool og MT Højgaard ser risiko for, at inflation kan medføre at nye renoveringsog byggeprojekter bliver udsat eller standset. Andre leverandører af anlæg og kapitalgoder som for eksempel FLS-midth og endda Vestas kan stå overfor den samme risiko. De to transportvirksomheder Mærsk og DSV er bredt eksponerede overfor den globale økonomi, og de venter en fortsat høj indtjening blandt andet som følge af fortsatte kapacitetsproblemer frem til andet halvår. Men Mærsk understreger, at 2022 vil være præget af ”high uncertainties,” og DSV understreger, at ”de antagelser vores forventning til 2022 hviler på, er mere usikre end de normalt ville være.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank