Økonomisk Ugebrev Ledelse fremhæver i hver udgave erhvervsledere, som vi senest har lagt mærke til, og som vi synes fortjener en bemærkning med på vejen. Fagredaktør Morten A. Sørensen udpeger her ugens topchefer.
Oliver Hermes, CEO for den tyske pumpeproducent Wilo, har holdt et stort seminar for medarbejdere, leverandører og kunder om et tema, der vækker stadig større bekymring i tysk erhvervsliv: Risikoen for en afkobling af USA’s og Kinas økonomier som følge af stigende politiske og økonomiske modsætninger, protektionisme og gensidige sanktioner. Europæiske virksomheder kan blive tvunget til at vælge, hvilket marked de vil satse på eller simpelthen dele sig op i to, der betjener hvert sit marked. Også for eksempel Bosch, Siemens og Volkswagen er ifølge Handelsblatt ved at regne på disse scenarier.
Claus V. Hemmingsen, formand for Maersk Drilling, har forhandlet en sammenslutning med den amerikanske rival Noble hjem. Aktionærerne i de to selskaber får hver 50 procent af den fusionerede virksomhed, der råder over 39 boreplatforme og får hjemme i USA og bliver børsnoteret i København og New York. A.P. Møller Holding og A.P. Møller-fondene står dermed til at blive storaktionær med over 25 procent af aktierne. Fusionen skal give årlige synergier på 125 mio. US-dollar. Meddelelsen fik umiddelbart aktierne i Mærsk Drilling til at stige 18 procent.
Thomas Schulz kan afslutte sine otte år som CEO i FLSmidth med maner, og rapporterede om en vækst på 14 procent i ordreindgangen, 21 procent i omsætningen og 72 procent i EBITA-driftsresultatet i tredje kvartal. Især serviceaktiviteterne har fremgang. Aktien steg umiddelbart 6 procent. Thomas Schulz skal nu være topchef for tyske Bilfinger, en specialist i procesteknologi med 29.000 ansatte. Mikko Keto, der leder FLSmidths mineaktiviteter, bliver ny chef for hele koncernen, der snart bliver udvidet betydeligt med overtagelsen af ThyssenKrupps mineaktiviteter.
Miki Kuusi, grundlægger og CEO for finskbaserede Wolt med 4000 ansatte har solgt til amerikanske Doordash for 8,1 mia. USD. En pæn pris for en budtjeneste. Doordash meldte samtidig om et nettoresultat på minus 101 mio. USD i tredje kvartal mod minus 43 mio. USD i samme kvartal sidste år. Doordash-aktien steg 11,8 procent efter de to meddelelser. Miki Kuusi skal fremover lede Doordash’ internationale forretning.
Vincent Clerc, chef for søfart og logistik i Mærsk, har ifølge Børsen fået Vestas til at vrage sin primære logistikpartner til fordel for Mærsk. De aktuelle problemer med global transport er medvirkende til, at Vestas vælger en partner med flere ”muskler” – altså en aktør, som ejer flere af de nødvendige led i transportkæden som skibe og terminaler. Også Novo Nordisk, Bestseller og Danish Crown har i den seneste tid valgt Mærsk som logistikpartner.
Larry Culp, CEO for General Electric, vil splitte koncernen op i tre børsnoterede selskaber med fokus på healthcare, aviation og renewables. GE, som har været det arketypiske konglomerat, overgiver sig – efter nogle vanskelige år – nu til tidens foretrukne strategiske model: Fokuserede, specialiserede virksomheder.
Deborah Dunsire, CEO for Lundbeck, leverer et regnskab som forventet og vil ifølge erhvervspressen afskedige 300 medarbejdere fortrinsvis i Indien og USA – det modsvarer godt fem procent af medarbejdertallet.
Sven Giegold, finansekspert hos det tyske parti De Grønne, foreslår, at Deutsche Bahn sælger datterselskaber for at styrke jernbanedriften og synes her enig med den sandsynlige kommende koalitionspartner FDP, mens SPD er imod. De politiske forhandlinger kan føre til, at DB logistikvirksomheden Schenker sælges. DSV har i et halvt år ifølge erhvervspressen været interesseret i at købe Schenker, og også Mærsk kan være blandt de interesserede købere – hvis Schenker rent faktisk kommer til salg.
Carsten Hellmann, CEO for ALK, opjusterer sin guidance for 2021 betydeligt efter en omsætningsvækst på 20 procent i lokale valutaer i tredje kvartal, en stigning i tablet-omsætningen på 41 procent og en stigning i EBITDA-driftsresultatet på 114 procent. For hele 2021 ventes nu et EBITDA på 500-550 mio. kr. mod tidligere 450-500 mio. kr., og den forventede frie pengestrøm sættes nu til plus 200 mio. kr. mod tidligere minus 100 mio. kr.
Anders Ertmann, CEO for Intermail, udløste en dramatisk kursstigning på 43 procent, da han offentliggjorde årsregnskabet for 2020/21. Virksomheden, der specialiserer sig i kommunikationsløsninger har i det forgangne år opnået en forbedring af EBITDA-driftsresultatet på 47 procent og venter i 2021/22 en yderligere forbedring.
Morten A. Sørensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.