Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Erhvervsstyrelsen: Oplysningskrav til GF referat en elastik

Morten W. Langer

søndag 02. december 2018 kl. 22:38

Retur til fysiske generalforsamlinger, men ikke hos Danske Bank og Mærsk

Økonomisk Ugebrev beskrev for nylig, hvordan oplysningskravene til fuldstændige referater fra de børsnoterede selskabers referater tolkes forskelligt af fremtrædende advokater. Den konkrete sag handlede om spørgsmål fra ATP om ledelsesaflønning, samt formandens svar. Økonomisk Ugebrev har spurgt Erhvervsstyrelsen om, hvordan man ser på sagen.

Lever de summariske såkaldt ”fuldstændige referater” fra de børsnoterede selskabers generalforsamlinger op til selskabslovens krav? Ifølge anerkendt advokat er det tvivlsomt, fremgår det af en lovfortolkning. De summariske referater anvendes i stigende omfang til at feje kritiske aktionærindlæg ind under gulvtæppet.

Hvis man som aktionær i et børsnoteret selskab ikke lige har mulighed for at deltage på den årlige generalforsamling, kan man være på Herrens mark, når det gælder fyldestgørende information om, hvad der faktisk foregik på generalforsamlingen. I dag er det nemlig langt hen ad vejen op til selskabets ledelse og formelt generalforsamlingens dirigent at beslutte, hvor meget information der skal fremgå af det såkaldt fuldstændige referat, som skal udarbejdes ifølge selskabsloven paragraf 101,3.

Sådan lød det i en gennemgang i forrige udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse, som efterfølgende har stillet Erhvervsstyrelsen spørgsmål om sagen: Hvad er Erhvervsstyrelsens opfattelse af, hvordan reglerne skal tolkes, altså om det grundlæggende er advokat Klaus Søgaard (baseret på indlæg i R&R) eller advokat Jacob Hjortshøj (Pandoras dirigent), der har ”ret”. Ser I behov for en præcisering af reglerne eller en egentlig stramning, eller er det op til selskaberne selv at bestemme?

Vi har modtaget følgende svar fra kontorchef Søren Corfixen Whitt: ”Indledningsvist skal jeg understrege, at vi ikke tager stilling til den konkrete sag, men blot giver en vejledende udtalelse om fortolkningen af selskabslovens regler. Erhvervsstyrelsen kan foretage vejledende fortolkning af bestemmelsen om generalforsamlingsprotokollater i selskabsloven. Men styrelsen fører ikke kontrol eller tilsyn med denne bestemmelse, idet vurderingen af, om bestemmelsen er overholdt i konkrete tilfælde henhører under domstolene.”

Videre skriver han i svaret til Økonomisk Ugebrev: ”Det primære formål med kravet om at føre en forhandlingsprotokol i selskabslovens § 101, stk. 3, er at beslutninger truffet på generalforsamlingen kan dokumenteres efterfølgende. Det afhænger af de konkrete omstændigheder, hvor detaljeret en forhandlingsprotokol skal være – det kan eksempelvis være af betydning for kravet til detaljeringsgraden, om en beslutning bygger på materiale fra en tredjepart (eksempelvis fra en revisor), ligesom det kan være af betydning hvilke beslutninger der træffes på den konkrete generalforsamling.”

Endelig skriver Søren Corfixen Whitt: ”I forhold til indlæg fra kapitalejere, er det udgangspunktet, at der ikke er et krav om, at de refereres udtrykkeligt eller udførligt. Kapitalejerne kan dog kræve, at det indføres i protokollen, at de har taget forbehold eller stemt imod et forslag. Det er dirigenten, der underskriver forhandlingsprotokollen, og som dermed er ansvarlig for, at protokollatet er korrekt. Tvister om forståelsen mellem parter i en sag afgøres af domstolene, og reglerne fortolkes og præciseres hermed af disse. Erhvervsstyrelsen har på den baggrund ingen kommentarer til dit spørgsmål om behov for præcisering af reglerne.” Problemstillingen udspringer som nævnt af en konkret sag:

Økonomisk Ugebrev har i en tidligere artikel om incitamentsordning til den tidligere topchef i Pandora beskrevet, at det ikke fremgår af det fuldstændige referat fra selskabets generalforsamling, hvad mere eller mindre kritiske indlæg fra fremmødte aktionærer gik ud på. I referatet oplyses det alene, at der var indlæg fra ATP, Dansk Aktionærforening og Industriens Pension, samt to private aktionærer, som blev besvaret af ledelsen. Der oplyses altså intet om emnet for indlæg og spørgsmål, om der blev udtrykt kritik, og om formandens efterfølgende svar.

Umiddelbart er denne kortfattede fremstilling i strid med selskabsloven, hvis man tager en af landets mest erfarne generalforsamlingsdirigenters vurdering for gode varer. I en artikel i fagtidsskriftet Revision & Regnskabsvæsen skriver advokat Klaus Søgaard fra Gorrissen Federspiel om udformning af protokollen, at ”en direkte ordlydsfortolkning af selskabslovens § 101, stk. 3, medfører, at protokollatet ikke kun skal indeholde en gengivelse af beslutninger på generalforsamlingen, men også drøftelserne, der fører frem til beslutningerne”, hvor der også henvises til en fortolkning fra Jan Schans Christensens udgivelse ”Selskabsloven med kommentarer, 2012, side 324.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank