Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af ESG-komponenter i topchefbonus viser, at 11 ud af 14 danske life science selskaber har integreret ESG i bonusprogrammet. I toppen af ratingen ligger Bavarian Nordic, hvor CEO Paul Chaplins bonus er knyttet til seks specifikke ESG-mål, herunder mål for kønsdiversitet og klimarapportering. I den anden ende af skalaen ligger ALK, der nøjes med at meddele, at topchefens bonusprogram indeholder mål om f.eks. klima og affaldshåndtering, uden at uddybe de konkrete målsætningerne. Redaktør Claus Strue Frederiksen præsenterer her rating-resultatet for life science-sektoren.
Paul Chaplin, CEO i Bavarian Nordic, tjente sidste år 23,4 millioner kroner – heraf var de 14,6 millioner kroner bonus, som altså udgjorde 62 pct. af lønnen. Ifølge Bavarian Nordics seneste vederlagsrapport indeholder Paul Chaplins bonusprogram seks ESG-komponenter, der samlet set vægter 10 pct. af det kortsigtede bonusprogram.
De seks ESG-komponenter omhandler specifikke mål for implementering af energibesparende løsninger, affaldshåndtering, fastholdelse af medarbejdere, kønsdiversitet, medarbejdersikkerhed og klimarapportering. Indholdet og status på ESG-målene uddybes i Bavarian Nordics bæredygtighedsrapport.
Her fremgår det blandt andet, at målet om kønsdiversitet – der mere specifikt går på at fastholde en 40/60 fordeling af kvinder og mænd i lederstillinger – blev indfriet. Status på kønsfordelingen blandt selskabets ledere angives til 47 pct. kvinder og 53 pct. mænd.
Bavarian Nordic indtager førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs nye rating, der sigter mod at vurdere og rangere danske selskaber ud fra, hvor transparente de er omkring brugen af ESG-komponenter i topchefens bonusprogram.
Med 7 point indtager Coloplast andenpladsen sammen med Novo Nordisk og Zealand Pharma. Ifølge Coloplasts vederlagsrapport indeholder CEO Kristian Villumsens bonusprogram en enkelt ESG-komponent: ”Coloplasts bæredygtighedsmål er at reducere drivhusgasemissioner direkte eller indirekte ejet eller kontrolleret af Coloplast med 10% i forhold til basisåret (2018/19) og har en samlet vægtning på 10%.”
Det fremgår af Coloplasts bæredygtighedsrapportering, at målet er indfriet – hvilket må antages at have udløst bonus. Coloplast opnår derfor det maksimale antal point, som selskaber, der kun har knyttet ét konkret ESG-mål til topchefbonussen, kan opnå i denne rating.
Generelt er life science-selskaberne ikke særligt åbne omkring CEO’ens bonusprogram. Elleve af de fjorten selskaber oplyser ganske vist, at der indgår ESG-komponenter i topchefens incitamentsprogram. Men tre af disse – Novo Nordisk, ALK og Leo Pharma – angiver ikke, hvor stor en andel ESG-komponenterne udgør af programmet.
ALK og Leo Pharma nøjes med at oplyse, at der indgår konkrete komponenter som klima i incitamentsprogrammet uden dog at uddybe indholdet af målsætningerne – eller om de har udløst bonus.
Kun seks selskaber oplyser hvilke konkrete ESG-mål, der skal være opfyldt for at udløse bonus – og blot fire af disse fortæller om status for et eller flere af de konkrete ESG-mål. Mest bemærkelsesværdigt er dog, at ingen af selskaberne med mere end én ESG-komponent i bonusprogrammet angiver, hvor meget alle programmets konkrete ESG-komponenter hver især vægter.
Læs hele artiklen her
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.