Med 10 point ud af 10 mulige tager Grundfos og Velux førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs nye rating med fokus på transparens omkring ESG-komponenter i topchefers bonusprogrammer for store unoterede selskaber. Generelt klarer de unoterede selskaber sig dårligt. Halvdelen af de 25 undersøgte selskaber meddeler, at der indgår ESG-mål i CEO-bonus – af dem er det kun Grundfos og Velux, der oplyser, hvor stor en andel ESG-målene udgør af incitamentsprogrammet. Eksempelvis oplyser Velux, at 20 pct. af CEO Lars Peterssons bonusprogram er knyttet til konkrete ESG-mål.
Med 10 point ud af 10 mulige vinder Grundfos og Velux suverænt Økonomisk Ugebrevs rating af ESG-komponenter i topchefbonus for store unoterede selskaber. Pointmæssigt er der langt ned til andenpladsen, hvor Danfoss, Falck og TDC ligger – alle med blot tre point.
Hensigten med Økonomisk Ugebrevs nye ratingværktøj er at vurdere og rangere virksomheder ud fra, hvor transparente de er omkring brugen af ESG-komponenter i topchefens bonusprogram. Alt andet lige ses det som en ekstra motivationsfaktor for topchefen, at den variable løn er delvist afhængig af opnåede ESG-mål, og det ses som en drivkraft for virksomhedens arbejde med ESG-relaterede forhold.
Men det er selvfølgelig ikke lige meget hvilke ESG-parametre, der påvirker den variable chefløn, og hvor meget, ESG-komponenterne vægter. Det er baggrunden for vores fokus i denne rating.
Ifølge Velux’ seneste bæredygtighedsrapport indeholder CEO Lars Peterssons kortsigtede bonusprogram to ESG-komponenter, der hver især vægter 10 pct. af programmet, altså i alt 20 pct., hvilket er relativt meget.
På baggrund af information fra Velux’ bæredygtighedsrapport opnår vindueskoncernen blandt andet point for at oplyse om ESG-komponenternes konkrete mål, samt hvorvidt målene er indfriet.
I Grundfos’ bæredygtighedsrapport findes lignende oplysninger om CEO Poul Due Jensens bonusprogram. Her fremgår det, at Poul Due Jensens kortsigtede bonusprogram indeholder to konkrete ESG-komponenter, der omhandler henholdsvis reduktion af selskabets samlede scope 1, 2 og 3 CO2-aftryk samt øget medarbejdertilfredshed – hver med en vægt på 17 pct., altså i alt 34 pct.
Læs hele artiklen her
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.