Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

ESG I CEO-bonus: Grundfos og Velux vinder for store unoterede

Claus Strue Frederiksen

torsdag 27. juni 2024 kl. 17:55

Lars Petersson

Med 10 point ud af 10 mulige tager Grundfos og Velux førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs nye rating med fokus på transparens omkring ESG-komponenter i topchefers bonusprogrammer for store unoterede selskaber. Generelt klarer de unoterede selskaber sig dårligt. Halvdelen af de 25 undersøgte selskaber meddeler, at der indgår ESG-mål i CEO-bonus – af dem er det kun Grundfos og Velux, der oplyser, hvor stor en andel ESG-målene udgør af incitamentsprogrammet. Eksempelvis oplyser Velux, at 20 pct. af CEO Lars Peterssons bonusprogram er knyttet til konkrete ESG-mål.

Med 10 point ud af 10 mulige vinder Grundfos og Velux suverænt Økonomisk Ugebrevs rating af ESG-komponenter i topchefbonus for store unoterede selskaber. Pointmæssigt er der langt ned til andenpladsen, hvor Danfoss, Falck og TDC ligger – alle med blot tre point.

Hensigten med Økonomisk Ugebrevs nye ratingværktøj er at vurdere og rangere virksomheder ud fra, hvor transparente de er omkring brugen af ESG-komponenter i topchefens bonusprogram. Alt andet lige ses det som en ekstra motivationsfaktor for topchefen, at den variable løn er delvist afhængig af opnåede ESG-mål, og det ses som en drivkraft for virksomhedens arbejde med ESG-relaterede forhold.

Men det er selvfølgelig ikke lige meget hvilke ESG-parametre, der påvirker den variable chefløn, og hvor meget, ESG-komponenterne vægter. Det er baggrunden for vores fokus i denne rating.

Ifølge Velux’ seneste bæredygtighedsrapport indeholder CEO Lars Peterssons kortsigtede bonusprogram to ESG-komponenter, der hver især vægter 10 pct. af programmet, altså i alt 20 pct., hvilket er relativt meget.

På baggrund af information fra Velux’ bæredygtighedsrapport opnår vindueskoncernen blandt andet point for at oplyse om ESG-komponenternes konkrete mål, samt hvorvidt målene er indfriet.

I Grundfos’ bæredygtighedsrapport findes lignende oplysninger om CEO Poul Due Jensens bonusprogram. Her fremgår det, at Poul Due Jensens kortsigtede bonusprogram indeholder to konkrete ESG-komponenter, der omhandler henholdsvis reduktion af selskabets samlede scope 1, 2 og 3 CO2-aftryk samt øget medarbejdertilfredshed – hver med en vægt på 17 pct., altså i alt 34 pct.

Læs hele artiklen her

Claus Strue Frederiksen

ØU ESG - unoterede

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank