Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

ESG i CEO-bonus: Klimafokuserede Mærsk på dumpeplads

Claus Strue Frederiksen

torsdag 27. juni 2024 kl. 17:45

ESG i CEO-bonus: Klimafokuserede Mærsk på dumpeplads

Økonomisk Ugebrevs rating af ESG-komponenter i C25-selskabernes bonusprogrammer for topchefen udpeger flere bundskrabere, blandt andet GN Store Nord, NKT og Mærsk. Med i toppen ligger Ørsted og Carlsberg sammen med Nordea, Tryg og Bavarian. Årets rating viser, at næsten alle C25-topchefer har variabel aflønning med ESG-komponenter. Kun CEO fra GN Peter Karlstromers bonusprogram indeholder ikke ESG-komponenter, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

Der indgår ESG-komponenter i topchefens bonusprogram i 21 ud af undersøgelsens 22 C25-selskaber. Altså aflønnes næsten alle topchefer delvist efter, hvordan de leverer resultater for virksomhedens arbejde med ESG-relaterede forhold. Men der er stor forskel på, hvordan de enkelte selskaber ser på vigtigheden af klar kommunikation omkring ESG-komponenter i topchefens variable aflønning.

Kun GN Store Nords CEO Peter Karlstromer har ikke knyttet ESG-komponenter til det variable incitamentsprogram. Af høreapparatgigantens vederlagsrapport fremgår dog, at der er knyttet ESG-komponenter til Gitte Pugholm Aabos, direktør i GN Hearing, bonusprogram, men indholdet af de konkrete ESG-mål uddybes ikke.

En af de mere overraskende bundplaceringer i dette års rating er Mærsk, der som koncern ellers har stor fokus på CO2-relaterede forhold. Ifølge selskabets vederlagsrapport har selskabet taget fat på at indføre ESG-komponenter i CEO-lønnen og oplyser, at ESG-komponenter indgår med en vægt på 20 pct. i det langsigtede program – mere konkret handler målepunkterne om at begrænse CO2-udledning, diversitet og inklusion samt sikkerhed på arbejdspladsen. Mærsk får dog kun tre point ud af ti mulige, fordi selskabet blandt andet ikke uddyber, hvilke konkrete ESG-mål der skal opnås for at udløse bonus, samt hvilken vægt de konkrete komponenter hver især har i programmet.

Langt de fleste af C25-selskabernes incitamentsprogrammer indeholder mere end én ESG-komponent. En typisk kombination er mål for CO2-reduktion og kønsdiversitet i ledelsen – sommetider tilknyttet en eller flere komponenter i tillæg.

En lille håndfuld virksomheder har imidlertid valgt blot at knytte én ESG-komponent til CEO-programmet. Det gælder eksempelvis i Coloplast, DSV og Royal Unibrew, der alle opnår 7 point – hvilket er det maksimale antal point, som selskaber, der kun har knyttet ét konkret ESG-mål til topchefbonussen, kan opnå i denne rating.

Læs hele artiklen her

Claus Strue Frederiksen

ØU ESG Bonus-rating

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank